Hidroelectrica a câştigat şi ultimul proces cu Energy Holding

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 octombrie 2016

Profitul brut al Hidroelectrica a crescut în primele nouă luni cu 30%, la 1,1 miliarde lei

Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză Euro Insol şi Hidroelectrica în cererea formulată de Energy Holding, prin care acest trader solicita despăgubiri de la producătorul de energie pentru denunţarea contractului de vânzare energie de către administratorul judiciar.

Tribunalul Bucureşti respinsese, prin sentinţe anterioare, şi acţiunile în despăgubire formulate de traderii de energie Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries.

"Prin sentinţa civilă pronunţată miercuri, 12.10.2016, de Tribunalul Bucureşti în dosarul 22062/3/2013 instanţa a respins acţiunea în despăgubiri introdusă de Energy Holding şi a obligat-o şi la plata cheltuielilor de judecată către Hidroelectrica în suma de 168.952,24 lei onorarii avocaţiale şi de expert. Energy Holding este traderul care ceruse cele mai mari despăgubiri pentru denunţare, respectiv suma de 1,1 miliarde lei (250 milioane Euro)", se menţionează într-un comunicat al Hidroelectrica.

După intrarea Hidroelectrica în insolvenţă, administratorul judiciar Euro Insol a denunţat contractul de vânzare cumpărare energie electrică încheiat în ianuarie 2004 între Hidroelectrica şi Energy Holding. Energy Holding a contestat în instanţă măsura denunţării, contestaţia sa împotriva denunţării contractului fiind irevocabil respinsă în dosarul 29713/3/2012.

Conform Euro Insol, derularea contractului încheiat cu Energy Holding a însemnat pentru Hidroelectrica o pierdere de peste 1,441 miliarde lei, doar pentru perioada 2006 - 31 mai 2012.

La deschiderea procedurii insolvenţei în iunie 2012 Hidroelectrica era cea mai îndatorată companie din România, având datorii record de 4,3 miliarde de lei, pierderi de 170 de milioane de euro acumulate în anii 2011- 2012 şi un minus în trezorerie de 763 de milioane de lei.

Doar din disponibilizarea cantităţii de energie din contractul Hidro-Energy Holding, au fost generate pentru Hidroelectrica, în patru ani (august 2012 - august 2016), venituri suplimentare de peste 600 milioane lei.

"Chiar dacă Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă la 21 iunie 2016, procesele cu băieţii deştepţi continuă. Ieri (miercuri n.r), Tribunalul Bucureşti a soluţionat ultima acţiune din cele 75 de contestaţii şi cereri formulate de traderii de energie în toamna anului 2012, după denunţarea de către Euro Insol a contractelor de furnizare energie electrică şi refuzul de a recunoaşte şi plăţi daune cerute de băieţii deştepţi şi care se ridicau la peste 600 milioane euro. În octombrie şi noiembrie Curtea de Apel Bucureşti urmează să soluţioneze mai multe recursuri ale traderilor după ce au pierdut în fond la Tribunal. După ce au pierdut în faţa instanţelor de drept comun din România, băieţii deştepţi au deschis mai multe litigii arbitrale împotriva Hidroelectrica la Geneva, Paris şi Washington, cu termene de soluţionare octombrie - decembrie 2016. Asta arată miza extraordinară a acestor contracte pentru traderii de energie. Din derularea acestor contracte Hidroelectrica a pierdut în perioada 2006 - 2012 peste un miliard de euro şi urma să piardă încă pe atât până în 2018 - 2019 când urmau să expire aceste contracte", a declarat Remus Borza, coordonatorul Euro Insol.

Tribunalul Bucureşti a decis în 21 iunie ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă.

"Decizia nu este definitivă, dar este executorie", preciza atunci Remus Borza.

Hidroelectrica se afla în insolvenţă din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Cea mai importantă măsură din perioada insolvenţei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulţi traderi de energie şi consumatori finali, aşa-numiţii băieţi deştepţi: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.

Hidroelectrica a înregistrat în septembrie un profit brut estimat de 93 de milioane de lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, profitul pentru primele nouă luni ale acestui an fiind estimat la 1,13 miliarde de lei, în creştere cu 30% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Conform unui comunicat al companiei, în septembrie producţia de energie electrică a totalizat 1,1 TWh, aceasta însumând, în primele nouă luni, un total de 13,14 TWh, faţă de numai 12,49 TWh realizaţi în aceeaşi perioadă a anului 2015.

"Rezultatele înregistrate de Hidroelectrica sunt cu atât mai deosebite cu cât acestea sunt realizate pe fondul unei scăderi generalizate la nivelul primelor 9 luni din 2016 a preţurilor din piaţa de energie electrică faţă de anul 2015 şi se datorează măsurilor implementate cu succes de societate pe linia optimizării costurilor şi veniturilor precum şi a creşterii producţiei", precizează reprezentanţii Hidroelectrica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb