HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER ROMÂNIA:  "Transportul ilicit de lemn este o problemă a întregii industrii"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 16 iunie 2017

"Transportul ilicit de lemn este o problemă a întregii industrii"

"Vrem să recuperăm certificatul FSC"

"20% dintre furnizorii noştri sunt certificaţi FSC"

"Prelucrăm circa 9% din volumul total de lemn exploatat în România"

Transportul ilicit de lemn este o problemă a întregii industrii de prelucrare a materiei lemnoase, au declarat, ieri, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer România.

Potrivit acestora, retragerea certificatului FSC afectează afacerea, dar au în plan să îl recupereze, menţionând că 20% dintre furnizorii cu care lucrează au acest certificat.

"Compania acordă importanţă certificării lemnului", au declarat reprezentanţii săi, care susţin că fiecare buştean de lemn pe care îl achiziţionează este atent monitorizat pe întreaga perioadă a transportului (de la punctul de încărcare până la fabrică), verificat şi, ulterior, refuzat, dacă nu corespunde normelor legale.

Sursele citate susţin că Holzindustrie Schweighofer România a implementat un sistem de monitorizare prin GPS, pentru a măsura trasabilitatea lemnului. Acest sistem permite accesul, în timp real, la informaţii legate de transportul respectiv, toate camioanele care ajung la porţile fabricilor companiei având montat acest sistem.

Potrivit acestora, Garda Forestieră şi Ministerul Mediului efectuează, la fiecare şase luni, controale în fabricile companiei.

Totodată, reprezentanţii companiei susţin că pentru fiecare furnizor se efectuează un audit, iar fiecare încărcătură pe care aceasta o primeşte trebuie să fie însoţită de documentaţia prevăzută de legislaţia în vigoare.

De asemenea, compania susţine că a delistat un număr de 80 de furnizori (n.r. de materie lemnoasă) care nu îndeplineau standardele impuse.

În ţara noastră, investiţiile totale ale Holzindustrie Schweighofer se ridică, până în prezent, la 800 milioane de euro, iar contribuţiile la bugetul de stat la suma de 115 milioane de euro, au mai declarat reprezentanţii Holzindustie Schweighofer România.

"Pentru anul 2016, cifra de afaceri a Holzindustrie Schweighofer România a fost de 500 milioane de euro", au adăugat aceştia.

Conform acestora, industria lemnului contribuie asupra economiei naţionale cu 3,5% la PIB.

Potrivit surselor citate, compania prelucrează circa 9% din volumul total de lemn recoltat din ţara noastră, iar peste 50% din consumul intern al firmei provine din import şi achiziţii intracomunitare. Reprezentanţii firmei au adăugat că au fost afectaţi de interdicţia de export a Ucrainei, ţară de unde compania importa cantităţi importante de materie lemnoasă. Conform declaraţiilor acestora, produsele firmei sunt destinate, în principal, pieţelor externe, şi doar în proporţie de circa 30% pieţei interne.

Mai precis, aproximativ 35% din producţia Holzindustrie Schweighofer România este destinată Japoniei, 20% Orientului Mijlociu şi Americii de Nord, 20% statelor europene şi circa 30% pieţei de la noi.

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer România au spus: "Din România cumpărăm 1,2 milioane de mc de lemn/an şi 1,6 mc de lemn/an din import".

Statele din care compania importă sunt: Rusia, Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Austria, Germania, Bosnia, Slovenia, Bulgaria, Finlanda etc., reprezentanţii acesteia menţionând, de asemenea, că începând cu luna iulie a anului curent, compania va importa, lunar, prin port, 10.000 de mc de lemn, din Finlanda. Potrivit acestora, preţul lemnului, pe mc, este la jumătate faţă de preţul din ţara noastră.

Aceştia au adăugat că Holzindustrie Schweighofer România prelucrează doar răşinoase (molid, brad şi pin - adus din import: Rusia, Finlanda ş.a.), care reprezintă aproximativ 30% din suparafaţa ţării acoperită cu vegetaţie forestieră.

Aceştia au adăugat: "Din întreaga suprafaţă a pădurilor de răşinoase din ţară, noi avem o limitare de a nu prelucra mai mult de 30%. De asemenea, noi nu acceptăm lemn care provine din parcurile naţionale, deşi este legal".

Grupul Schweighofer se află pe piaţa de la noi din anul 2002 şi exportă produse în peste 70 de ţări la nivel global.

În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de viscoză (n.r. fibră textilă obţinută din celuloză de lemn de conifere, de stuf etc.), producţia de bioenergie, silvicultură şi afaceri imobiliare.

În ţara noastră Holzindustrie Schweighofer are circa 3000 de angajaţi, iar divizia industrială a Grupului Schweighofer operează, pe teritoriul ţării noastre, trei fabrici de cherestea (Sebeş, Rădăuţi, Reci) şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn (Siret, Comăneşti).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aceasta firma barbiereste padurile. Ceasca nu a facut drum in munte sa ramana copaci, aceasta firma ii vrea si ii are.

    Daca inchid aceasta firma in Romania e perfect. In Austria un lemn nu taie aceasta firma. Aceasta firma face ca satele sa nu mai aiba lemne de foc. 

    Sa fim seriosi...ne vrajesc cu povestile si cifrele lor...

    Iar Johanis le-a tinut partea, cand s-a pus problema sa-i inchida. E frumos cand sistemul functioneaza. "Ne-am luat tara inapoi!"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb