ÎN REPLICĂ LA PROIECTUL UNIUNII ENERGETICE, Gazprom ameninţă cu majorarea preţului gazelor şi sistarea livrărilor prin Ucraina

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 aprilie 2015

Gazprom ameninţă cu majorarea preţului gazelor şi sistarea livrărilor prin Ucraina

Actualizare 12:01 Comisarul european pentru energie: "UE caută gaze la furnizori non-ruşi de gaze naturale"

Oficialii europeni sunt în discuţii cu o serie de furnizori non-ruşi de gaze naturale şi ar putea apela la resurse provenite din Iran, transmite comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, ca răspuns la avertismentul Gazprom privind furnizarea de gaze către Europa, potrivit Reuters.

Oficialii Gazprom au declarat, marţi, că blocarea proiectului Turkish Stream care ocoleşte Ucraina ar fi "o greşeală gravă". Ca replică la aceasta, Miguel Arias Canete a subliniat că Rusia, care furnizează aproximativ 30% din necesarul de gaze al UE, ar rămâne un furnizor important.

Totodată, oficialul european a menţionat că se lucrează intensiv la consolidarea securităţii aprovizionării cu gaze a UE printr-o rută numită "Coridorul Sudic" şi prin noi furnizori.

"Pentru noi prioritatea este Coridorul Sudic. Ne vom concentra eforturile pentru ca acesta să fie pe deplin operaţional", a spus Miguel Arias Canete într-un interviu pentru Reuters, în contextul unei întâlniri a miniştrilor pentru energie şi mediu la Riga. "Ne vom conecta la gazul azer şi, în viitor, iranian, dacă acordul va avea loc", a încheiat oficialul european.

(Elena Deacu)

---

Şeful Gazprom, Alexey Miller, a făcut un adevărat tur de forţă la Berlin, declarând răspicat că proiectul Uniunii Energetice va aduce preţuri mai mari pentru gazele ruseşti şi că Rusia nu va mai aproviziona Europa prin Ucraina din 2019, când va fi gata Turkish Stream. Uniunea Energetică are ca ţel transparentizarea contractelor cu Gazprom şi negocierea aprovizionării cu gaze pe o singură voce, conform euobserver.com.

Miller a explicat, într-o conferinţă organizată de organizaţia non-guvernamentală Valdai Club şi Clubul German pentru Afaceri Externe: "Dacă Comisia Europeană insistă ca statele membre să aibă acelaşi preţ, atunci acest preţ de bază nu va fi cel mai mic, ci cel mai mare. În prezent, preţurile fluctuează, aşa cum este şi normal, în funcţie de volum şi de profilul orar de livrare, în funcţie de sezon şi de condiţiile de plată". Astfel, domnia sa consideră că statele membre beneficiază, fiecare în parte, de cele mai bune preţuri posibile, relatează Interfax.

Potrivit Kommersant, Miller a admis că modelul activităţii monopolului rus în Europa se destramă, acuzându-i de aceasta pe consumatorii europeni şi conducerea UE, căreia i-a şi atribuit responsabilitatea pentru eventualele consecinţe, care ar putea să meargă inclusiv până la sistarea livrărilor de gaze ruseşti, potrivit ziarului rus.

Moscova se declară pregătită să continue dialogul, inclusiv asupra noilor reguli impuse de Bruxelles, dar spune că discuţiile vor fi dure. Într-o astfel de situaţie, cel mai plauzibil pare scenariul orientării UE către sursele alternative de aprovizionare cu gaze, inclusiv din Iran, opinează publicaţia citată.

Deşi Gazprom are voinţa de a se adapta la arhitectura reglementărilor din pachetul III Energie al Uniunii Europene, compania îşi schimbă orientarea către est, prin întărirea relaţiilor cu China şi zona asiatică, scrie euobserver.com. "Este vorba de o schimbare de la strategia europeană către una asiatică.

Suntem martorii apariţiei unei noi pieţe imense în zona Eurasiatică, iar preţul pentru gazele cumpărate de Europa va depinde de livrările noastre din Asia", a mai spus şeful Gazprom amintind că gigantul rus îşi permite o pauză în reorientarea către această nouă mega -piaţă, în timp ce Europa nu se poate descurca fără gazul rusesc.

Gazprom a renunţat la South Stream în favoarea Turkish Strean, conductă prin care intenţionează să schimbe fluxul de gaze către Europa. UE importă 30% din necesarul de gaze din Federaţia Rusă, iar 40% din acest volum este livrat prin Ucraina. Turkish Stream este proiectată la o capacitate de 63 miliarde mc de gaze pe an şi este susţinută de Turcia şi Grecia.

Gazoductul a fost obiectul discuţiilor dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul grec Alexis Tsipras. Grecia doreşte să devină hub energetic european şi să construiască o conductă prin care să se conecteze la acest gazoduct.

Miller a mai spus că Gazprom are capacitatea de a-şi dubla producţia, pentru a face faţă cererii din zona Eurasiatică şi a subliniat că are piaţă de desfacere pentru toată producţia.

Domnia sa acuză că, în prezent, "în mod deliberat şi unilateral, UE caută să atribuie toate riscurile - cerere, preţuri, tranzit şi crearea de capacităţi de extracţie şi transport - furnizorului de gaze", ceea ce creează mari dificultăţi Gazprom. "Europa trebuie să dea un răspuns clar şi precis - are ea nevoie sau nu de această bază de resurse?", a continuat directorul monopolului rus de gaze, subliniind că Europa ar face bine să nu încerce să împiedice construcţia Turkish Stream, aşa cum a făcut cu South Stream.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb