În următorii trei ani vor fi închise 547 de mine nerentabile

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 1 octombrie 2007

În următorii trei ani vor fi închise 547 de mine nerentabile

Comunităţile miniere vor primi 74 de milioane de dolari drept compensaţie

Pentru infrastructura municipală, ANDZM va aloca până în luna noiembrie a anului 2009, circa 30 de milioane de dolari

Pentru regenerarea socio-economică a regiunilor afectate de restructurarea industriei miniere, Agenţia Naţională de Dezvoltare a Zonelor Miniere (ANDZM) va aloca până la finele anului 2009, comunităţilor locale, un sprijin în valoare de 74 de milioane de dolari.

Fondurile vor fi derulate prin intermediul proiectului "Închiderea minelor, Refacerea Mediului şi Regenerarea Socio-Economică", un program în valoare de 149 de milioane de dolari, cofinanţat de Banca Mondială cu 120 de milioane, în parteneriat cu Guvernul a cărui contribuţie de la bugetul de stat se cifrează la 29 de milioane de dolari.

Beneficiarii componentei de regenerare socio-economică a programului sunt 386 de localităţi afectate în mod direct prin închiderea minelor şi disponibilizări, din 22 de judeţe, cu tradiţie în minerit. Potrivit programului, ANDZM va închide în primă fază 547 de exploataţii miniere pentru care a obţinut autorizaţie, ulterior activitatea fiind sistată şi la alte 22 unităţi, pentru care se aşteaptă o hotărâre de guvern.

Dan Petrescu, consultant în cadrul proiectului, a declarat: "Până în prezent 168 de mine au fost închise complet. Din totalul de 570 de mine, vor rămâne în stare de funcţionare doar 88 de exploataţii. Nu vor fi închise minele de sare şi de cupru". În consecinţă, măsura ANDZM va avea un impact social ridicat, deoarece va deschide seria disponibilizărilor. Dan Petrescu a explicat: "În cele 379 de mine aflate în curs de închidere mai lucrează în domeniul producţiei doar 33.000 de mineri. Comunităţile locale vor fi sprijinite prin prevederile aceastui program".

În consecinţă, potrivit programului, principalele măsuri de intervenţie adoptate pentru îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din aşezările miniere sunt: crearea de noi locuri de muncă în regim de urgenţă, finanţarea infrastructurii economice şi a serviciilor sociale şi consolidarea instituţiilor statului responsabile de implementarea componentei de regenerare economică şi socială.

Prima măsură va fi implementată prin intermediul schemei de stimulente pentru angajare şi formare (ETIS), prin care sunt încurajaţi angajatorii să încadreze şomeri, în vederea recalificării. Potrivit estimărilor, prin ETIS peste 10.000 de noi locuri de muncă vor lua fiinţă. Totodată, în sprijinul infrastructurii economice şi a serviciilor sociale va fi aplicată schema de micro-credite. Aceasta reprezintă un sistem de împrumut cu dobândă, rambursabil, cu valoare de până la 25.000 de euro.

În plus, prin cele două componente ale programului "Managementul centrelor de afaceri şi Sprijin pentru întreprinzători" vor fi finanţate contracte de management pe trei ani pentru administrarea centrelor, realizarea de noi afaceri şi instruirea persoanelor care doresc să devină întreprinzători.

Pentru infrastructura municipală, ANDZM va aloca până în luna noiembrie a anului 2009, circa 30 de milioane de dolari, destinaţi finanţări de lucrări de mici dimensiuni, considerate prioritare în vederea reabilitării infrastructurii locale.

Ion Popescu: Minerii vor ajunge cerşetori, nu afacerişti!

Reorganizarea mineritului din ţara noastră va avea consecinţe dezastruoase atât în plan social cât şi economic, deoarece se aplică după un manual al închiderii de mine, nu după un program responsabil, ne-a declarat Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridiane (CSNM). Domnia sa consideră că starea precară a mineritului este rezultatul lipsei de investiţii în acest sector, vina fiind doar a instituţiilor statului. "Industria minieră a fost şi rămâne o afacere profitabilă. Să nu uităm că Uniunea Europeană se confruntă cu o criză de metale, iar România dispune de astfel de mine. Prin această măsură s-a reuşit distrugerea mineritului", a subliniat Ion Popescu. În privinţa recalificării forţei de muncă, liderul sindical s-a declarat pesimist. "Minerii vor ajunge cerşetori, nu afacerişti", a conchis domnia sa.

În minerit vor rămâne sub 40.000 de muncitori

Numărul minerilor a scăzut constant începând cu anul 2001, când procesul de restructurarea a sectorului a provocat disponibilizări şi închidere de mine.

"La vremea aceea au existat anumite convulsii, dar au fost atenuate prin salariile compensatorii. În perioada 2001-2002 activau 126.000 de mineri, numărul acestora se va reduce şi va oscila în jurul valorii de 40.000", a adăugat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA".

În privinţa celor aproximativ 86.000 de disponibilizaţi, liderul sindical consideră că singura soluţie o reprezintă recalificarea profesională, sublinind totuşi importanţa factorul zonal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb