• UPDATE 16:30: Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica
Dumitru Pîrvulescu a fost ales astăzi preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, susţin mai multe surse din companie.
---
Despre Transelectrica şi Transgaz se tot aude, de la începutul anului, că vor trece din subordinea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Finanţelor.
Ieri dimineaţă, prin Transelectrica, a circulat intens zvonul că transferul a fost decis de Executiv în şedinţa de miercuri, fiind inclus într-o anexă la hotărârea privind organizarea Ministerului Finanţelor.
Ieri după prânz, surse guvernamentale ne-au spus că zvonul este fals, dar că transferul va avea loc în perioada următoare. Potrivit acestor surse, decizia de trecere a transportatorilor naţionali de electricitate şi gaze în subordinea Ministerului Finanţelor va fi aprobată de Guvern în curând, existând consens politic în acest sens.
Prin Guvern mai circulă, de ceva vreme, zvonul că cele două companii ar putea fi coordonate de Dan Şova, ministrul delegat pentru marile proiecte, dar că varianta aceasta nu ar fi optimă pentru coordonarea companiilor.
Motivaţia acestui transfer din portofoliul Ministerului Economiei la alt minister este implementarea unei directive europene, care impune separarea activităţilor de trans-port, distribuţie şi producţie a electricităţii şi gazelor naturale. Acest proces a fost implementat în ţara noastră, dar statul a privatizat doar distribuţia de gaze şi de electricitate, rămânând proprietar pe transport şi producţie.
Astfel, în urma acordului cu instituţiile financiare internaţionale, Transelectrica şi Transgaz vor trebui să iasă din subordinea Ministerului Economiei şi să treacă la alt minister, pentru respectarea principiilor separării activităţilor.
Ziarul BURSA a publicat în exclusivitate informaţia despre transferul celor două companii încă din 11 ianuarie.
• Consiliul de Supraveghere al Transelectrica s-a înnoit
Consiliul de Supraveghere al Transelectrica are noi membri, în urma deciziei de ieri a acţionarilor. Potrivit unor surse din companie, noii membrii sunt Andrei Maioreanu, Radu Puchiu (consilier al premierului Victor Ponta), Costin Gheorghe (expert independent IT) şi Andrei Pogonaru.
Din vechiul Consiliu rămân pe poziţii Dumitru Pârvulescu, Ovidiu Artolopescu (ambii numiţi de Daniel Chiţoiu, pe vremea când era ministru al Economiei) şi Radu Bugică (reprezentant Fondul Proprietatea), mai afirmă sursele noastre.
Schimbările în Consiliul de Supraveghere intervin cu puţin timp înainte de numirea administratorilor profesionişti ai companiei. Ministerul Economiei a demarat deja selecţia administratorilor Transelectrica SA, candidaţii fiind aşteptaţi să îşi depună CV-urile până pe 2 aprilie.
• Investiţii de 615 milioane lei în transportul energiei
Acţionarii Transelectrica sunt convocaţi, pe 1 aprilie, ca să aprobe programul de investiţii pe anul în curs şi cheltuielile de investiţii estimate pentru 2014 şi 2015.
Conducerea Tran-selectrica propune, pentru acest an, un program de investiţii de 615,9 milioane lei, din care 351 milioane lei reprezintă sursele proprii ale companiei, 105 milioane lei - credite bancare, 90 milioane lei - taxa de racordare, 70 milioane lei - fonduri europene, 195,8 milioane lei - rambursări de credite pentru investiţii.
Peste 50% din bugetul de investiţii va fi cheltuit de Transelectrica pentru modernizarea reţelei de transport, pentru dezvoltarea reţelei de Linii Electrice Aeriene de înaltă tensiune, pentru interconexiuni şi întărirea reţelei în vederea integrării producţiei de energie regenerabilă. Circa 17% din totalul bugetului este destinat investiţiilor în protecţia infrastructurii reţelei de transport şi o cincime reprezintă investiţiile pentru conectarea la reţea a noilor producători şi consumatori de electricitate.
Pentru 2014, Transelectrica estimează investiţii de 952,4 milioane lei, iar pentru 2015 - 981,1 milioane lei.