INVESTITORII ÎN ENERGIA VERDE DIN ŢARA NOASTRĂ: Posibil bubble pe piaţa de energie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 octombrie 2011

Posibil bubble pe piaţa de energie

Un nou bubble este posibil să aibă loc în ţara noas­tră, în circa patru ani, sunt de părere unii dintre oamenii de afaceri care investesc în producţia de energie regenerabilă de pe piaţa autohtonă. Aceştia sus­ţin că, în câţiva ani, pe piaţa energiei va avea loc un fenomen similar cu cel din imobiliare, având în vedere numărul mare de proiecte pentru producerea de energie verde şi dificultatea cu care este obţinută finanţarea pentru realizarea acestor obiective.

Investitorii nu sunt primii care spun acest lucru. Că următorul bubble economic din ţara noastră va fi în piaţa energetică a declarat şi Mihai David, fostul director al companiei "Hidroelectrica", la începutul aces­tui an. Potrivit domniei sale, acest lucru se va întâmpla peste aproximativ patru-cinci ani, când investiţiile şi preţurile vor fi supraapreciate, urmând ca acestea să se deprecieze brusc: "Deoarece în energie există o supracompensare pe toate pieţele, valoarea costurilor va creşte artificial, în special în sectorul eolian. Aceasta va duce la o creştere a preţurilor, se vor scumpi produsele, după care pieţele vor scădea brusc. Este vorba de un nou bubble economic, fenomen asemănător boom-ului imobiliar. Valoarea capacităţilor de producţie va creşte. Valoarea inves­tiţiilor va creşte, dar acestea vor fi supralicitate".

Unul dintre investitori, care derulează o astfel de afacere, construind mai multe microhidrocentrale, cu o capacitate totală de 6,5 MW, ne-a declarat: "Cam toate râurile şi pârâurile sunt ocupate cu proiecte întocmite de firme mici, de apartament, care nu au finanţare. Nici 10% nu vor fi finalizate. Va fi o întreagă nebunie, pentru că vor expira avizele de apă înainte să obţină finanţare, după care se va renegocia. Acum este o mare bătaie pe certificate verzi. În circa patru ani va fi un fenomen cu aceste certificate cum a fost cu imobiliarele".

Omul de afaceri citat ne-a spus că este mult mai rentabil ca un investitor în domeniu să beneficieze de certificate verzi decât de granturi guvernamentale: "Acum există o dublă subvenţie - granturile din fondul de mediu şi certificatele verzi. Nu mi se pare normal acest lucru. Oricum, este mult mai rentabil să beneficiezi de certificate, nu mai merită să primeşti grant, pentru că atunci când demonstrăm statului că am vândut 1 MWh de energie primim trei certificate verzi".

Dacă investitorii sunt mulţumiţi de acordarea certificatelor verzi pentru producerea de energie din surse regenerabile, consumatorii nu vor fi la fel de încântaţi de acest lucru. După cum ne-a spus Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), consumatorul final va plăti mai mult la factura la electricitate, întrucât contravaloarea certificatelor verzi este introdusă în factura de energie electrică: "Fiecare producător este obligat să aibă o cotă de energie verde. Pentru acoperirea investiţiei, invetitorilor li se acordă un număr de certificate verzi, care se regăsesc în factura consumatorului final".

Domnia sa consideră că piaţa electricităţii şi preţul acesteia nu vor fi foarte mult influenţate de implementarea proiectelor de energie regenerabilă. Ion Lungu ne-a declarat: "Aceste proiecte, fiind unele regenerabile, vor avea ca principale surse de venit certificatele verzi. De aceea, funcţionarea sistemului şi preţul energiei nu vor fi foarte mult influenţate".

Mulţi dintre investitorii din domeniu se declară nemulţumiţi de modul în care se desfăşoară întregul proces ce precedă implementarea propriu-zisă a investiţiei, cele mai mari plângeri fiind legate de finanţare şi de obţinerea avizelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb