Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat, ieri, că o eventuală măsură de reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată la o serie de alimente va fi decisă strict în funcţie de rezultatele analizei asupra efectelor pe care le-a avut scăderea TVA la pâine şi produsele de panificaţie, de la 24% la 9%, potrivit Agerpres.
Întrebată dacă există şanse ca TVA să fie redusă şi la alte alimente, Ioana Petrescu a răspuns: "Şanse avem, dar depinde strict de rezultatele pe care le vedem pe această măsură la pâine. Dacă rezultatele arată foarte bine, bineînţeles că ar fi foarte bine să facem acest lucru şi la carne, la legume sau la fructe. Dacă rezultatele nu sunt bune, înseamnă că nu vom face un lucru prost de două ori", a spus şeful de la Finanţe.
În acest context, ministrul a ţinut să sublinieze că nu poate, deocamdată, să spună dacă politica reducerii TVA va fi extinsă, deoarece nu s-a încheiat analiza la pâine, iar ea este "omul care măsoară de trei ori şi taie o dată".
Oficialul MFP a arătat: "Există iniţial doar un raport făcut pe câteva luni. Ştim foarte bine că un raport cu date doar pe câteva luni nu ne dă prea multe informaţii. Trebuie să fie pe o perioadă mai lungă de timp şi odată ce analizăm şi ne gândim care au fost efectele şi asupra colectării şi asupra numărului de contribuabili în respectivul cod CAEN care au ajuns la suprafaţă, putem spune dacă o extindem".
Ioana Petrescu a declarat că doreşte să vină cu o serie de politici publice, bine gândite şi analizate, iar studiile de impact să fie realizate înainte, şi nu după aplicarea unei măsuri.
În cazul reducerii TVA la pâine, ministrul a apreciat că este bine ca această măsură să fie analizată după implementare, astfel se va putea vedea dacă poate fi aplicată şi la alte categorii de alimente.
1. Dorim succes acestui ministru
(mesaj trimis de Theodor în data de 16.03.2014, 09:41)
Daca tot guvernul va judeca astfel,exista sanse sa se schimbe ceva
2. Foarte bine !
(mesaj trimis de mr în data de 16.03.2014, 10:36)
Un raspuns realist.