• Eni, companie deţinută parţial de statul italian, va prelua 25% dintr-o societate mixtă cu QatarEnergy, care, în schimb, va deţine 12,5% din proiectul de extindere a zăcământului North Field East • Austria şi Germania vor utiliza din nou cărbunele pentru energie • Rusia devine cel mai mare furnizor de petrol al Chinei
Autorităţile din Roma şi Doha au semnat un acord de investiţii de miliarde de dolari, care va ajuta la asigurarea livrărilor de gaze din Qatar către Italia, într-un moment în care Rusia reduce exporturile de profil, ca răspuns la sancţiunile impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, anunţă DPA.
Statele din Europa caută noi surse de gaze şi petrol, iar UE a promis reducerea importurilor de gaze ruseşti cu două treimi până la finalul anului şi a propus interzicerea tuturor importurilor de petrol din Rusia, ţară care a furnizat aproximativ o treime din gazul consumat de UE, în 2021.
În urma acordului semnat duminică, Eni, compania deţinută parţial de statul italian, va prelua o participaţie de 25% într-o societate mixtă cu QatarEnergy, care, în schimb, va deţine 12,5% din proiectul de extindere a zăcământului North Field East (NFE), notează Agerpres.
North Field East ar urma să producă 32 de milioane de tone anual de gaze naturale lichefiate (GNL) şi va creşte capacitatea Qatarului de a exporta gaze de la 77 la 110 milioane tone pe an. Producţia ar urma să înceapă înainte de 2025, iar acordul este pe 27 de ani.
Deja Qatar a încheiat un acord similar cu grupul energetic francez TotalEnergies.
Italia este în mod tradiţional puternic dependentă de gazele din Rusia pentru aprovizionarea cu energie, dar de la începutul războiului caută alternative, precum un nou acord cu Algeria.
În acelaşi timp, guvernul austriac, confruntat cu scăderea livrărilor de gaze din Rusia, a anunţat duminică seara că va reporni o centrală pe cărbune dezafectată ca să poată compensa o eventuală penurie, conform AFP.
Cancelaria austriacă a anunţat că, împreună cu grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al ţării, "s-a convenit reactivarea centralei termice" situată în Mellach (sud), în prezent închisă. Obiectivul este ca aceasta "să poată produce din nou energie electrică, din cărbune, în caz de urgenţă".
Procesul ar trebui să dureze câteva luni, a precizat Ministerul Mediului pentru agenţia de presă APA, conform Agerpres.
Mellach, ultima centrală pe cărbune din Austria, a fost închisă în primăvara anului 2020, ca parte a dorinţei guvernului de a elimina această sursă poluantă de energie şi de a produce 100% electricitate din surse regenerabile până în 2030.
"Obiectivul nostru principal este să asigurăm aprovizionarea ţării", al cărei gaz provine în proporţie de 80% din Rusia, a justificat cancelarul conservator Karl Nehammer, care guvernează împreună cu Verzii. Acesta a menţionat: "Este vorba de înlocuirea gazului rusesc lipsă cu alte surse sau furnizori, astfel încât să putem continua să facem reserve".
Austria avea un procent de stocare de 39% la jumătatea lunii iunie, mai mare decât media Uniunii Europene.
Şi Germania a anunţat recent că va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura aprovizionarea în faţa recentelor reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti, printre acestea figurând o utilizare sporită a cărbunelui. Astfel, utilizarea gazului pentru producţia de energie şi industrie va fi redusă, iar umplerea instalaţiilor de stocare va fi prioritară în faţa iernii.
"Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult", a explicat Ministerul Economiei de la Berlin, potrivit AFP.
În acest scop, reţeaua de centrale pe cărbune care fac parte din rezerva de energie electrică va fi recondiţionată pentru a putea fi activată "pe termen scurt", ceea ce, potrivit ministrului economiei şi energiei, Robert Habeck, se va întâmpla imediat ce legea respectivă va trece de procedura parlamentară.
La începutul actualei legislaturi, guvernul de coaliţie format din social-democraţi, verzi şi liberali a urmărit să accelereze calendarul pentru eliminarea planificată a cărbunelui până în 2038, dar a anticipat încă din luna mai că ar putea fi necesară prelungirea perioadei de activitate în faţa crizei energetice.
• Importurile Chinei de petrol rusesc, la nivel record
Rusia a devenit în mai cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, retrogradând Arabia Saudită pe locul al doilea, transmite BBC.
Încurajate de preţurile mai scăzute, firmele din China au majorat semnificativ achiziţiile de petrol rusesc anul acesta. Datele oficiale arată că importurile Chinei de petrol rusesc au urcat luna trecută cu 55%, atingând un nivel record, potrivit Agerpres.
Importurile, care includ livrările prin conducta Siberia de Est - Oceanul Pacific (ESPO) şi livrările pe mare, au totalizat în luna mai aproape 8,42 milioane de tone, conform datelor Autorităţii Vamale Chineze.
Arabia Saudită, care era cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, este acum pe locul al doilea, cu 7,82 milioane de tone.
Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iulie era de 124 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat la 127 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 13.33 atingea 125,05 euro.
---------------
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a coborât cu 0,8% la ICE Futures Europe, în prima parte a zilei de ieri, atingând 112,26 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a scăzut cu 0,5%, la 109,03 dolari barilul la ora locală 06.30.
---------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în august stagna la 1.840,60 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 06.34, cea spot a scăzut cu 0,03%, la 1.838,77 dolari/uncie.
1. In loc sa faca rezerve pentru iarna
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 18:26)
In loc sa faca rezerve pentru iarna (mai sunt 4 luni) intreaga conducere a Europei umbla dupa cai morti prin tarile arabe semnand acorduri de investii care vor scoate gaze peste 5 ani...