Industria mondială a producţiei de energie nuclearo-electrică a intrat într-o nouă eră după incidentul nefericit din Fukushima - Japonia. Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat, ieri, că adâncirea crizei şi problemele de competitivitate au readus în atenţie noile investiţii în centrale nucleare. Numai că, dacă înainte de criză era posibilă o finanţare clasică a unor centrale nucleare noi, acum acest tip de investiţii are nevoie de scheme suport (n.r. ajutoare date ori de stat, ori de consumatori).
Doamna Lulache a explicat: "Probabil că recunoaşterea de către România a energiei nucleare ca fiind curată va aduce în atenţie şi stabilirea unor scheme de sprijin pentru construcţia de unităţi noi. Nu putem face Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă fără astfel de scheme de sprijin, similare cu cele de la energia regenerabilă".
Oficialul Nuclearelectrica a dat ca exemplu schema aleasă de Anglia pentru o nouă centrală, respectiv contractele pentru diferenţe: "Acest tip de contracte se fac pe termen lung pentru ca investitorii să aibă o garanţie a pieţei de desfacere şi a unui anumit interval de preţ. Când preţul este prea mic, diferenţa faţă de nivelul agreat este achitată de stat, iar când preţul este prea mare - statul primeşte bani de la investitori. Investiţiile în noile unităţi nucleare sunt extrem de costisitoare şi sunt recuperate într-un interval de timp foarte lung. În contextul crizei, investitorii nu pot fi atraşi în proiect decât prin scheme suport".
Daniela Lulache a mai spus că pentru Unităţile 3 şi 4 este nevoie de un mix de finanţare, nu numai de scheme suport, respectiv prin obligaţiuni şi credite bancare. Băncile au nevoie, de la faza de proiect, de contracte pe termen lung pentru vânzarea energiei. Ori astfel de contracte nu sunt permise de legislaţia din ţara noastră, iar doamna Lulache apreciază că legea trebuie modificată pentru a impulsiona proiectul celor două reactoare.
Ieri, la un eveniment pe tema energiei nucleare, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a spus că statele europene trebuie să aleagă felul în care îşi reduc emisiile de dioxid de carbon.
Domnia sa a subliniat: "România şi Marea Britanie au aproximativ acelaşi mix energetic. Ne uităm la explorările offshore, la gazele de şist şi suntem consumatori de energie nucleară. Cred că o ţară trebuie să demonstreze că politicile sale energetice sunt sustenabile pentru schimbările climatice, din acest motiv noi avem un minister al Energiei şi Schimbărilor Climatice".
Strategia energetică a ţării noastre prevede construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ca fiind necesară după 2020 pentru a avea un preţ sustenabil pe termen lung pentru consumatori. Cele două unităţi vin şi ca soluţie pentru înlocuirea unor centrale pe cărbune, ineficiente, poluante şi cu durata de viaţă depăşită.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a reiterat faptul că, aşa cum arată datele din prezent, UE nu-şi va atinge ţintele de 20% pentru energia regenerabilă, eficienţă energetică şi reducerea emisiilor poluante până în 2020. În cazul ţării noastre, domnul Iancu susţine că "nu se poate" să avem un mix energetic sustenabil pe termen lung fără noile centrale nucleare şi fără hidrocentrala Tarniţa, mai ales că vom fi legaţi de vestul Europei de o interconexiune subacvatică Constanţa - Rotterdam.
Elena Popescu, director în cadrul Departamentului pentru Energie, a spus că statul susţine energia nucleară ca soluţie pentru un preţ suportabil, pe termen lung, pentru consumatori. Domnia sa a subliniat că cea mai dificilă problemă este finanţarea şi că trebuie identificate schemele de sprijin potrivite pentru costisitoarele investiţii.
Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă au fost evaluate la circa 6,5 miliarde de euro. Statul a fost "părăsit" de investitorii privaţi selectaţi în proiect din cauza inconsecvenţei în implementarea lui.
1. Romania este Danemarca ?
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 12.11.2013, 00:28)
stimata doamna Lulache,
intreb si eu asa ca unul care nu prea intelege lumea , cum se poate ca o centrala functionala avand acelasi numar de reactoare sa fie actualmente pe bursa de 10 ori mai ieftina decat noul proiect pentru centralele 3 si 4. Acesta este discountul pentru inconsecventa?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ion de la tara în data de 12.11.2013, 01:59)
Cat se poate de normal, avand in vedere cand a inceput construcia centralei de la Cernavoda, investitiile au fost facute in lei, acum nu se mai pot face decat in euro?
1.2. Gil de la coada vacii :-) (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 12.11.2013, 10:50)
draga Ion de la tara ai mare dreptate si uite asa o sa intelegi in parcursul timpului cum Petrom a crescut intr-un an de 5 ori , dezbracandu-se de lanturile obidirii."BUCHAREST (ICIS news)--Petrom on Wednesday said net profits for the first nine months of the year surged 520% to new Leu1.4bn ($450m/Euro384m), thanks to increased efficiency, high oil prices and strong refining margins.
Turnover in January-September rose 22% to new Leu7.8bn compared with the first nine months of last year, the Romanian oil and chemicals group said.
"We intend to improve this result before the end of the year," Werner Schinhan, Petrom's deputy general manager, said. "The net profit this year will help us to fully cover the long-standing losses in previous years, so that the company will be in the black. We may be paying dividends from this profit next year."
Petrom, which owns two petrochemical plants - Arpechim Pitesti and Petrobrazi Ploiesti - plus fertiliser producer Doljchim Craiova – is majority owned by Austria's OMV.
Petrom has the capacity to produce 170,000 tonne/year of ethylene, 90,000 tonne/year of polyethylene (PE), 62,000 tonne/year of ammonia, 50,000 tonne/year of urea and 72,000 tonne/year of methanol." extras de cont din ICIS 23.11.2005. Cam asa este si cu leii si euronii. Daca matale ai cumparat o vaca si ai dat pe ea sa zicem 2000 de lei in 2000 , iar inflatia pana in 2003 sa zicem a fost de 200% , ar insemna ca daca eu as vrea sa cumpar o noua vaca as trebui sa-ti platesc matale 6000. Iar domnii astia mai dastepti de la oras au inventat un IAS (iti pare cunoscut termenul) 29 unde spune ca daca vrei sa te raportezi cu inflatia o treci cu 6000 in catastife.Sau daca vrei sa te pacalesti o lasi in RAS cu 2000 si mi-o vinzi mie ca sa am ce mulge :-)
2. Nicio nadejde
(mesaj trimis de Ion de la tara în data de 12.11.2013, 01:54)
Daca nu gresesc prin 2007 unitatile 3 si 4 de la Cernavoda erau evaluate la cca. 4 miliarde de euro. Daca punem in considerare si apa de racire necesara in anii cu debit mai mic al Dunarii si perioada de viata a unei unitati nucleare va asigur ca la punerea in functiune a unitatii nr.4 unitatea nr.1 va fi oprita iar pentru doamna LULACHE:finante, economii, banci, fonduri,.. ,energie si un fotoliu confortabil sprijin.
2.1. pui tu banu' (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de "alt destept" în data de 13.11.2013, 10:12)
pui tu banu' pentru constructie? o faci cu 4mild, daca nu adauga dobanda creditarii si vezi ca iesi mai bine decat la Prina Casa. Sigur esti pescar dupa cum te pricepi la masurarea apei pentru racirea reactoarelor