MAPDR estimează că producţia de vinuri DOC va fi în acest an cu 10% mai mare decât în 2008

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 21 august 2009

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) estimează pentru 2009 o producţie de vinuri cu denumire de origine controlată (DOC) de 480.000 hectolitri, cu 10% mai mult faţă de anul trecut, când a fost de 437.000 de hectolitri, potrivit datelor furnizate NewsIn de MAPDR.

"Preconizăm o creştere a producţiei de vin datorită faptului că în acest an avem condiţii climatice favorabile culturii viţei-de-vie, care au condus la coacerea mai devreme a strugurilor şi acumularea unei cantităţi ridicate în zaharuri", a declarat directorul general din cadrul MAPDR, Daniel Botănoiu.

România a exportat în primele cinci luni ale anului curent o cantitate de 5.600 hectolitri vin DOC, cu 8% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, când cantitatea exportată a fost de 6.100 hectolitri. De asemenea, valoarea vinului exportat în primele cinci luni ale anului în curs a fost de 745.000 euro, cu circa 25% mai puţin faţă de valoarea totală din aceeaşi perioadă a anului trecut (988.000 euro). Principalele ţări în care s-a realizat exportul au fost Danemarca, Italia, Spania şi China.

De asemenea, cantitatea de vin DOC importată în primele cinci luni din 2009 a fost de 3.500 hectolitri, cu o valoare de 1,046 milioane euro, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au importat 10.900 hectolitri (1,928 milioane euro).

Principalele ţări din care s-a realizat importul sunt Franţa, Italia, Ungaria şi Spania.

Potrivit MAPDR, scăderea exportului şi a importului de vinuri DOC este determinată de reducerea cererii de vinuri pe piaţa externă şi internă, ca urmare a crizei economice.

Suprafaţa de viţă-de-vie autorizată pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlată s-a diminuat în anul 2008 cu 15% faţă de anul precedent, din cauza înlocuirii viţei bătrâne cu viţă tânără, prin programul de reconversie/restructurare, potrivit datelor furnizate NewsIn de Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV).

Directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe, a declarat pentru NewsIn că un alt motiv al scăderii suprafeţei cultivate cu viţă-de-vie pentru vinurile cu denumire de origine controlată este faptul că viticultorii renunţă la producerea vinurilor DOC şi preferă vinurile cu indicaţie geografică, pentru a evita birocraţia obţinerii autorizării DOC pentru suprafaţă şi pentru producţie. În plus, acesta a adăugat că, în ultimii ani, potrivit trendului impus de alte state, producătorii de vin se orientează către vinurile proaspete, care sunt consumate după un an-doi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb