Meciul Secolului: Nomura contra Henry al VIII-lea

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 28 septembrie 2016

Cornel Codiţă

Pasionaţii luptelor-spectacol vor trebui să mai aştepte pînă la intrarea în ring a două personaje cu aceste pseudonime. Are şi marketingul limitele lui de imaginaţie. Realitatea, nu! Marele holding financiar japonez - banking comercial, de investiţii, servicii de management finanicar şi management de asseturi, servicii financiare etc., afaceri care valorau în 2010 vreo 36 de trilioane de yeni -, chiar a pus ochii pe celebrul personaj al regalităţii britanice pe care-l face una cu pămîntul. Nu pentru felul abominabil în care şi-a tratat nevestele, ci pentru cu totul alte motive. Ce i-a apucat pe japonezi să se ia la trîntă cu Henry the VIII-th? Brexitul! Ca să dea de un precedent, analiştii de la Nomura au coborît în istorie tocmai pînă la marele Tudor. El este autorul penultimului Brexit! Exact ca şi acum, regele Angliei, pornind de la interesele propriei coroane, a găsit de cuviinţă să rupă cu puterea dominantă a Europei, care rezida nu la Bruxelles, ca acum, ci la Roma, întruchipată nu de o birocraţie laică preocupată de propriile interese, ascunse sub faldurile propagandei europene, ci de o birocraţie religioasă care, sub faldurile credinţei şi ale bisericii catolice, făcea cam acelaşi lucru pe care-l fac euro-birocraţii de astăzi! Pe baza unor studii şi analize economice cît se poate de aplicate, specialiştii de la Nomura susţin că gestul politic radical al lui Henry al VIII-lea a avut drept nefastă consecinţă istorică, pentru regatul său, un secol de stagnare, dacă nu chiar de semnificativ regres economic, împănat cu conflicte de toate genurile, care au pus Anglia rău cu toată lumea, culminînd cu războiul civil, care a răvăşit ţinuturile insulei de la un capăt la celălalt.

Cineva trebuia să sară în apărarea Coroanei, nu-i aşa? Şi, cine putea să o facă mai convingător, decît un fidel supus al Ei! În cazul de faţă, editorialistul de marcă al lui "The Telegraph", Amrose Evans-Pritchard. Cu paginile aceleiaşi cărţi de istorie în faţă, lectura lui este radical diferită. Ruptura operată de Henry al VIII-lea a avut consecinţe negative, nu încape îndoială, dar, mult mai important decît atît, ea a deschis porţile istoriei britanice către orizonturi care, altfel, ar fi rămas pentru totdeauna închise: America!!! Abia aşa s-a deschis şirul secolelor de aur pentru mica insulă, după ce a avut curajul să se rupă de puterea absolută care domina lumea continentului european! Abia aşa a putut Marea Britanie să deschidă porţile erei sale imperiale! Între timp, puterea Vechii Europe s-a prăbuşit sub greutatea propriei rigidităţi, a lipsei de perspectivă şi a închistării structurilor sale, nu doar politice şi religioase, ci şi economice, în timp ce puterea britanică, bazată pe noi străpungeri în ştiinţă, tehnologie şi noi oportunităţi comerciale, ulterior pe dominaţia militar-navală, a crescut pînă la apogeul secolului al XIX-lea.

Morala fabulei nu are prea mult de a face cu încercarea de a afla de partea cui este dreptatea sau adevărul, în această confruntare. Noi argumente se vor găsi şi de o parte şi de alta. Spre exemplu, faptul că America era pentru societatea elisabethană, într-adevăr, o sursă uriaşă de oportunităţi; astăzi, însă, marele continent este departe de a mai oferi englezilor aceleaşi şanse. Atît realităţile economice, cît şi discursul politic de la Washington au făcut foarte explicit faptul că speranţele englezilor de a "redescoperi America" sunt doar simple iluzii! Washingtonul nu s-a sfiit să spună Londrei, cu care are, nu-i aşa?, o relaţie specială, că nici măcar un acord direct de liber schimb nu este un obiectiv realist, adică nu poate fi realizat nici uşor, nici prea repede! Şansele englezilor de expansiune în "zone virgine" sunt nule, sau mai precis nu pot fi mai mari decît "zonele virgine" care, practic, nu mai există: Africa e de mult arondată, China şi India de mult aşezate pe o dinamică proprie de dezvoltare şi aflate în relaţii speciale cu alte mari puteri, iar Rusia nu pare mai uşor de cucerit pentru englezii de astăzi, decît era pentru francezii din vremea lui Napoleon!

Dincolo de argumentele disputei, alte două aspecte sunt demne de relevat. Primul ţine de imediat. Deşi Brexitul încă nu s-a declanşat, societatea britanică, liderii, clasa politică şi cetăţeni, deopotrivă, sunt deja în căutare disperată de "nuanţe". Partidul Conservator, însuşi, este pradă unei noi bătălii interne între adepţii unui "hard Brexit" şi cei ai unui "soft Brexit". Ca şi cînd totul ar mai depinde de Londra!!! Alegătorii britanici sunt şi ei mai împărţiţi ca niciodată între die hard "remainechiks", împătimiţi ai despărţirii de Europa, optimişti, cei care speră că "totul va fi bine", poate chiar mai bine, şi pesimişti, cei care cred că trebuie să se aştepte la ce e mai rău. În plus, mai avem categoria largă a scoţienilor care ar putea vota, la rîndul lor, pentru o altă despărţire radicală, cea de Londra, pentru a putea rămîne în Europa! Semnalul întunecat, privind consecinţele Brexit pe termen lung, venit tocmai din Ţara Soarelui Răsare, este doar unul dintr-o pădure de avertismente negative care au început să răsară, lansate din domenii cheie ale economiei, de la sistemul financiar-bancar, la managerii sistemelor de pensii şi de la responsabili ai sistemului educaţional şi de cercetare ştiinţifică, la cei care evaluează dinamica pieţei muncii, în Marea Britanie.

Al doilea aspect ţine de perspectivă. De perspectiva asupra istoriei şi de capacitatea oamenilor, în general, a liderilor politici, în special, de a întrezări, măcar, consecinţele deciziilor pe care le iau în exercitarea mandatului de guvernare pe care l-au primit. Adevărul crud şi dur este că ignoranţa noastră în această materie este cam tot atît de mare pe cît era şi în vremea lui Henry al VIII-lea! Fenomenele sociale, de o complexitate pe care încă nici măcar nu încercăm să o estimăm, cu instrumente conceptuale şi metodologice care favorizează precizia, sunt în continuare tratate de decidenţii politici cu rudimente de gîndire la ani lumină depărtare de simplitatea, claritatea şi puterea de anticipaţie a legilor mecanicii newtoniene, ca să nu mai vorbim despre complexităţile teoriilor cuantice. Nu că s-ar potrivi! Cele mai luminate minţi ale secolului XX au spus-o răspicat: pentru a putea modela teoretic aceste fenomene este nevoie de alte ştiinţe, care nu s-au născut încă! De o altă matematică, chiar, dacă este să-l credităm, cît de cît, pe Roger Penrose, printre puţinii care au avut curajul să exploreze aceste îndepărate ţărmuri ale cunoaşterii de tip ştiinţific şi să ne facă martorii jurnalului său de călătorie intelectuală ("Shadow of the mind. A search for the missing science of the consciousness").

Pînă atunci, bucuraţi-vă de lumea post-brexit şi de surprizele ei! Mă rog, cei care vor mai avea puterea să se bucure. Iar, dacă nu acum, cine ştie?, poate peste o sută, două de ani, cînd lucrurile şi consecinţele se vor mai limpezi!!! Vorba lui Zhou En-Lai: "E prea devreme să ne pronunţăm asupra consecinţelor Revoluţiei Franceze în istoria Europei." Darămite a Brexitului!

Atît realităţile economice, cît şi discursul politic de la Washington au făcut foarte explicit faptul că speranţele englezilor de a "redescoperi America" sunt doar simple iluzii! Washingtonul nu s-a sfiit să spună Londrei, cu care are, nu-i aşa?, o relaţie specială, că nici măcar un acord direct de liber schimb nu este un obiectiv realist, adică nu poate fi realizat nici uşor, nici prea repede!

Opinia Cititorului ( 10 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ... tinuturi noi?!? se mai gasesc doar in idei, de oamenii n-ar fi asa misei, ca vor sa prinza ei pe gandul, si in tratate "libere" intemnitand-ul ... o dictatura de idei tocmite, de norme si patente 'ntepenite ... si vai sarmanul! dreptul constitutional, ii numai bun de inramat formal ... si voi va plangeti despre briti, care-s si asa intepeniti ... dar vai sarmana uniune, ca doara spaima si un pic de inertie o mai tine ... o sapaima dusa de functionari umflati si prea cu binele...

    1. Tinut nou nu e sinonim cu zona virgina...se pare ca nu ai mirosit felina aluzia sau iluzia...unei siinte noi in stare sa revele lucruri noi, un fel de zone virgine...de contemplat in seri senine...stiinta constiintei, stiinta vointei...cea care ne leaga si ne dezleaga..de bune sau de rele...acum in vremuri grele.

      ... aceasta stiinta exista (si a existat tot timpul pe parcursul istoriei intr-o forma sau alta, adesea adaptata necesitatilor timpul) ... o problema a omului modern este aceea ca are tendinta de a judeca trecutul prin filtrul prejudecatilor prezentului (uneori cu o aroganta fascinanta in suficienta ei!) ... spre exemplu, in trecut majoritatea oamenilor nu stiuau sa scrie si sa citesca, motiv pentru care oamenii traiau "in oglida" culturii, religiei si suveranitatii vremurilor, societatea...

      Nua re legatura cu stiinta constiintei ce incerci sa argumenetzi..Argumente fara substanta, vorbe frumoase fara trimitere la un semtificat....

      ... pai ar trebui sa redefinim/imbogatim notiunea de om prin prisma constientei sale ... spre exemplu am putea aprecia regnurile naturii prin "treapta" de constienta atinsa, atunci am putea spune: constienta de transa este specifica regnului mineral, constienta de somn adanc caracterizeaza regnul vegetal, constienta de vis anima regnul animal, constienta diurna inalta regnul uman, desigur am putea vorbi si despre "trepte" superioare de constienta, poate alta data! ... atunci omul ar fi acea...

    Marea Britanie ar putea fi privită și ca o nouă Alice, care alergând după iepurele alb, ajunge în țara minunilor.

    Acum, nu știu cât de original sunt cu analogia asta, dar ce poveste ar ieși din ea! 

    Unii ar citi-o cu nesaț, alții ar îngâna în continuare hitul "Living next door to Alice", cu subvarianta "Who the fuck is Alice?" 

     

    "Deci Marea Britanie paraseste UE. Si acum?" Dominourile Illuminatilor continua sa se prabuseasca. Nu e deloc rau ca tarile sa coopereze pentru a le oferi cetatenilor lor acces mai bun la comert, locuri de munca si oportunitati de educatie - este cu adevarat o idee buna! Scopul Uniunii Europene nu a fost insa niciodata acela de a face bine oamenilor, scopul a fost de a-i pune, fara drept de apel, sub controlul Illuminatilor. Atunci cand vibratiile au ajuns la o frecventa la care...

    1. Nu exista intuneric ci numai o lipsa a luminii. Esenta universului este lumina.

    Penrose hypothesizes that:

    Human consciousness is non-algorithmic, and thus is not capable of being modelled by a conventional Turing machine-type of digital computer. 

    Quantum mechanics plays an essential role in the understanding of human consciousness, specifically, he believes that microtubules within neurons support quantum superpositions. 

    The objective collapse of the quantum wavefunction of the microtubules is critical for consciousness.

    The collapse in question is physical... 

    Nomura, "monstrii" din adancuri sau 'monstrii" de pe suprafata pamantului? Istoria nu si-a schimbat decat actorii.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb