MINISTRUL ANDREI GEREA: "Energia nucleară are un impact scăzut asupra mediului"

Valentin Busuioc
Companii #Energie / 20 februarie 2015

Energia produsă în centralele nucleare joacă un rol serios în asigurarea securităţii energetice, atât pentru statele care susţin această tehnologie, cât şi pentru Uniunea Europeană, şi are un impact redus asupra mediului înconjurător, în comparaţie cu producţia prin alte tehnologii, a declarat ieri ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

Demnitarul a transmis vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maro¹ ©efèoviè, şi comisarului UE pentru Acţiune Climatică şi Energie, Arias Cañete, o scrisoare în care susţine neutralitatea tehnologică în mixul energetic, inclusiv prin dezvoltarea energiei nucleare, în procesul de realizare a Uniunii Energetice, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Andrei Gerea a trimis scrisoarea în calitate de preşedinte al grupului statelor membre pro-nucleare, documentul fiind asumat de România, Franţa, Republica Cehă, Lituania, Polonia, Slovacia şi Regatul Unit al Marii Britanii.

Ministrul român a afirmat: "Din punctul nostru de vedere, energia produsă în centralele nucleare are un rol serios în asigurarea securităţii energetice, nu doar pentru statele care susţin această tehnologie, ci şi pentru Uniunea Europeană ca întreg. Acesta este mesajul principal pe care vrem să îl transmitem. În plus, energia astfel produsă este una cu impact scăzut asupra mediului înconjurător, comparativ cu producţia prin alte tehnologii. Includerea în mixul energetic a energiei nucleare ne permite înscrierea pe un traseu corect în ceea priveşte atingerea obiectivelor de limitare a emisiilor de carbon la nivelul Uniunii".

Oficialul de la Bucureşti a punctat că proiectele nucleare trebuie să găsească sprijin şi finanţare europeană, pentru că ele nu pot lipsi dintre sursele principale de energie.

"Noi ne dorim să exploatăm această resursă concomitent cu continuarea eforturilor de creştere a gradului de siguranţă, prin cercetare şi inovare în domeniu', a menţionat Gerea.

Şi Ungaria a trimis o scrisoare vicepreşedintelui Maros Sefcovic, prin care se alătură grupului de state membre pro-nucleare şi îşi exprimă adeziunea faţă de ideile expuse în scrisoarea ministrului român.

În documentul transmis de Andrei Gerea, se mai arată importanţa promovării energiei nucleare ca modalitate de diversificare a surselor de energie, în contextul urmăririi atingerii obiectivelor UE privind schimbările climatice, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, ţara noastră subliniază rolul energiei nucleare în consolidarea unui mix care să asigure securitatea energetică atât a statelor din grupul pro-nuclear, cât şi a Uniunii Europene în general.

Scrisoarea conţine şase puncte şi pledează pentru: recunoaşterea rolului energiei nucleare în asigurarea obiectivelor UE de reducere a emisiilor de carbon şi în creşterea securităţii energetice; accelerarea Fazei IV a propunerilor legislative UE privind sistemul de comercializare a emisiilor, astfel încât să fie stimulată atingerea obiectivelor de mediu ale UE prin promovarea neutralităţii tehnologice, a investiţiilor în proiecte de producţie cu emisii reduse de carbon; asumarea angajamentului Comisiei pentru identificarea mecanismelor de finanţare la nivel european a marilor proiecte de infrastructură aplicabile inclusiv în domeniul nuclear; stabilirea unui set de măsuri de sprijinire a cercetării şi inovaţiei în domeniul fuziunii şi fisiunii nucleare; stabilirea de către Comisie, ca urmare a consultării cu statele membre, a unui ghid care să constituie baza de acţiune pentru industrie şi investitori în domeniul noilor proiecte nucleare; întărirea cooperării intra-europene, astfel încât să se asigure expertiză şi o mai bună sprijinire a proiectelor prin coordonarea, organizarea şi finanţarea asistenţei tehnice între statele membre şi industrie.

În încheiere, documentul iterează intenţia de promovare a energiei nucleare în rândurile statelor membre care aleg şi susţin această sursă de energie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate vede cineva si ce fac oamenii lui Chitoiu. Cea mai mare companie strategica Transelectrica se muta cu sediul in chirie la ISPE, firma lui Dan Gheorghiu. cu interese economice necurate in energie. Ponta Se aude ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb