Ministrul sănătăţii, Mircea Cinteză, i-a atenţionat pe "afaceriştii" din domeniul sanitar, cei care au blocat, în opinia sa, buna desfăşurare din sistem, că pun în pericol, prin acţiunile lor, viaţa tuturor bolnavilor din România. Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, Mircea Cinteză a apreciat că dorinţa de a obţine profit în urma afacerilor din sistemul sanitar este principala cauză a declanşării crizei medicamentelor, în condiţiile în care peste 70% dintre spitale şi-au achitat datoriile sau obligaţiile faţă de firmele private. În aceste condiţii, totuşi, a adăugat Cinteză, s-a decis sistarea livrărilor de produse medicale şi medicamente la toate spitalele.
Ministrul sănătăţii a prezentat un grafic din care rezultă că cifrele de afaceri ale firmelor care fac profit în domeniul sănătăţii au crescut de peste patru ori în ultimii ani. El mai spus că firmele care furnizează produse medicale, respectiv seringi, ace, vată, tifon, au făcut în 2004 un profit mai mare de 250 miliarde lei, din care mai au de încasat doar 200 miliarde lei de la unele spitale.
"În aceste condiţii, este mai mult decît imoral să blochezi sistemul sanitar. Este evident că, dacă aceste acţiuni continuă, înseamnă că bolnavii din România sunt ostaticii nevinovaţi ai celor care vor să-şi încaseze imediat profiturile de anul trecut. Bugetul sănătăţii, proiectat de PSD cu un deficit de peste 20%, nu permite ca acest lucru să se întîmple imediat. Plăţile le putem face doar eşalonat", a apreciat ministrul sănătăţii.
La capitolul materiale sanitare, Mircea Cinteză a spus că, potrivit unui ordin al ministrului, spitalele sunt obligate de acum înainte să achiziţioneze, în regim de urgenţă pentru situaţii speciale, toate produsele medicale şi medicamentele necesare pentru lunile mai-iunie şi care nu sunt livrate de acei furnizori ce refuză să-şi onoreze contractele. El a arătat că spitalele care au nevoie se pot folosi anticipat de bugetul alocat pe lunile mai-iunie a.c.
Mircea Cinteză a mai anunţat că începînd astăzi compania de distribuţie a Ministerului Sănătăţii - Unifarm - va începe să livreze seringi şi materiale sanitare la spitalele care au stocuri diminuate. În acelaşi timp, MS va începe o serie de discuţii, amînate pînă în prezent pentru a nu se perturba sistemul sanitar, cu mai mulţi operatori internaţionali de materiale sanitare - mari lanţuri de distribuţie europene, care şi-au exprimat dorinţa să intre pe piaţa românească.
"Noi nu avem alt mesaj decît că ne-am făcut datoria în mod transparent, iar directorii de spitale care nu au plătit au fost avertizaţi, prin Consiliile de Administraţie, cu desfacerea contractului de muncă, o parte dintre aceştia fiind în anchete. Dar acţiunea în forţă este nejustificată", spune Cinteză, citat de Rompres.
El a acuzat, în context, blocajul privind livrările de medicamente, acesta datorîndu-se, în opinia sa, Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente "care nu doresc o normalizare a pieţei" prin scăderea preţurilor şi îndepărtarea unor adaosuri importante, între care adaosul de importator. Mai mult, Mircea Cinteză spune că distribuitorii au acceptat reducerea de preţ propusă de minister pentru a-i ajuta pe bolnavi cu doar 4,3%, ceea ce înseamnă menţinerea unor profituri extrem de mari. Reducerea de minim 10% a preţului medicamentelor, a adăugat Cinteză, ar duce la o diminuare cu 400 de miliarde de lei a profiturilor realizate de către distribuitorii de medicamente, dar ar aduce mai multe medicamente compensate românilor.
Ministrul sănătăţii a dorit să precizeze că există un plan de rambursare a datoriilor contractate. De asemenea, MS a iniţiat un proiect de lege, votat de parlamentarii Coaliţiei de guvernămînt şi aflat în prezent la promulgare, prin care datoriile nelegale vor fi legalizate. Dacă "acţiunea în forţă de pedepsire a bolnavilor din România" va continua, a avertizat Mircea Cinteză, recunoaşterea acestor datorii nelegale va avea dificultăţi, iar singura soluţie va fi plătirea acestora în 2006 printr-un buget care va fi creat ulterior de MS. Referindu-se la trusele sanitare infectate din unele spitale, Mircea Cinteză a arătat că s-a făcut o atenţionare către spitalele în cauză, fiind în curs de desfăşurare o anchetă în acest sens. În concluzie, ministrul sănătăţii a dorit să asigure opinia publică că instituţia pe care o reprezintă va găsi toate mijloacele ca blocada din sistem "să nu fie eficientă".