Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să accelereze procesul decizional privind mobilizarea efectivelor militare, în cadrul planului de reacţie faţă de ameninţări precum cele reprezentate de Rusia şi de reţeaua teroristă Stat Islamic, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, citat de Wall Street Journal.
Potrivit lui Stoltenberg, NATO încearcă să se asigure că eventualele disensiuni politice nu vor întârzia mobilizarea Forţei de reacţie rapidă, potrivit Mediafax.
"Nu ne-ar ajuta să avem o forţă disponibilă în 48 de ore dacă ne trebuie 48 de zile pentru a lua decizia de mobilizare", a precizat secretarul general NATO, oferind ca exemplu intervenţia aeriană în Libia, în 2011, decisă în şapte zile.
"Istoria recentă arată că NATO are capacitatea de a lua decizii rapide", a subliniat el.
"Nu vedem nicio ameninţare imediată asupra vreunui aliat din cadrul NATO, nici măcar asupra ţărilor baltice. În acelaşi timp, observăm că mediul de securitate se schimbă şi vedem o Rusie mai incisivă. De aceea suplimentăm prezenţa militară în Letonia, Lituania şi Estonia", a spus Stoltenberg, subliniind că Alianţa va apăra orice stat membru în caz de necesitate.
Pe fondul crizei ucrainene, NATO a suplimentat prezenţa militară în statele membre est-europene, trimiţând trupe, avioane suplimentare şi mai multe nave militare în Marea Baltică şi în Marea Neagră.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat în ianuarie construirea a două cartiere generale regionale, în România şi Polonia, şi înfiinţarea unor centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de reacţie rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea o disponibilitate de intervenţie în cel mult 48 de ore.
• Preşedintele Lituaniei: "Suntem deja atacaţi"
Lituania este deja atacată iar recrutarea pentru armată este reintrodusă în ţară ca răspuns la ameninţările din regiune, a declarat Dalia Grybauskaite, Preşedintele Lituaniei, pentru BBC.
"Ne aflăm deja la frontieră, iar prima fază a confruntării are loc. Prin acest lucru înţeleg bombardament informaţional, propagandă şi atacuri cibernetice. Prin urmare, suntem deja atacaţi. Nimeni nu ştie dacă se va ajunge la o confruntare convenţională, dar deja trebuie să ne apărăm în faţa acestui comportament agresiv. Este un mesaj că nu ne vom da bătuţi şi că ne vom apăra", a declarat aceasta.