NICOLAE HÂNCU, PREŞEDINTE ONORIFIC FRDNBM: "Pâinea neambalată poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus"

J.P
Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 3 ianuarie 2021

"Pâinea neambalată poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus"

Produsele de panificaţie neambalate pot fi o sursă de infectare cu noul coronavirus, potrivit domnului profesor dr. Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM). Domnia sa recomandă cumpărarea pâinii ambalate: "Recomand acest lucru tuturor şi nu doar pâinea, ci toate produsele de panificaţie ar trebui să fie ambalate. Aceasta este o problemă de igienă".

Reprezentantul FRDNBM ne-a declarat: "Pâinea neambalată poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus. Atât eu, cât şi familia mea şi toţi cunoscuţii mei folosim pâine gata ambalată. Recomand acest lucru tuturor şi nu doar pâinea, ci toate produsele de panificaţie ar trebui să fie ambalate. Aceasta este o problemă de igienă. În limba greacă, igienă înseamnă sănătate, nu înseamnă doar să ne spălăm pe mâini. În urmă cu 20-30 de ani, toţi vânzătorii puneau mâna pe bani şi după aceea pe pâine. În momentul de faţă foarte mulţi dintre ei utilizează anumite măsuri de igienizare extrem de corecte şi cred că aşa trebuie să facă toată lumea. Dacă un cumpărător observă la un vânzător că nu respectă aceste lucruri, ar trebui să îl sancţioneze imediat, să îl reclame, să îl fotografieze, toate mijloacele de atenţionare şi de alertare să fie puse în funcţiune".

Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti a realizat un studiu din care reiese că 500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID-19 la nivelul României, ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate.

Rezultatele obţinute în urma studiului arată că virusul Sars-Cov-2 se poate transmite prin intermediul unei pâini neambalate infectate vândute într-un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich-uri, hamburgeri şamd), impactul în societate este imens. În acest caz, infecţia se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini şi le-a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini şi a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoană neinfectată a luat o pâine infectată acasă şi a mâncat-o împreună cu familia).

Studiul de la Politehnica Bucureşti vine în continuarea concluziilor unui alt studiu, prezentat în septembrie 2020 de către Universitatea din Bucureşti, care a aratat că virusul poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate.

Reamintim faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    Da, si painea trebuie vaccinata contra COVID-19...mai mult trebuie vaccinata de doua ori, prima doza nu asigura imunizarea :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb