Nu se mai modifică redevenţele pentru produsele petroliere

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 octombrie 2007

Nu se mai modifică redevenţele pentru produsele petroliere

Guvernul a decis să nu majoreze redevenţele pentru produsele petroliere ca să nu creeze discriminări între producătorii care au contracte încheiate deja şi cei care nu beneficiază de contracte. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vos­ganian, a declarat vineri, la Cernavodă: "Romgaz nu va plăti, în nici un caz, redevenţe mai mari decât Petrom. Tocmai de aceea nu am inclus în proiectul de rectificare a Ordonanţei de Urgenţă din 2004 modificarea redevenţelor la produsele petroliere. Singurele redevenţe care vor fi modificate sunt cele la minerit, la ape minerale şi la transportul resurselor".

Executivul a adoptat joi, printr-o ordonanţă de urgenţă, creşterea taxelor şi redevenţelor miniere şi petroliere. Potrivit Rompres, estimările arată că, în următorii patru ani, veniturile bugetare provenite din taxe şi redevenţe miniere şi petroliere vor creşte cu un miliard de lei. De la plata majorată a acestor taxe şi redevenţe va fi scutită, însă, Petrom, deoa­rece în contractul de privatizare al companiei există o clauză care împiedică statul să modifice nivelul taxelor şi redevenţelor timp de 10 ani de la încheierea contractului.

Taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune va creşte de la 2,5 lei/km pătrat la 250 de lei/km pătrat. Taxa anuală pentru activitatea de exploatare se va majora de la 10 lei/km pătrat la 1.000 de lei/km pătrat, urmând ca aceasta să se dubleze după doi ani şi să creas­că de cinci ori după patru ani. De asemenea, taxa anuală pentru activitatea de exploatare va fi de 25.000 lei/km pătrat, comparativ cu 2.500 de lei/km pătrat, cât este acum.

Actul normativ aduce modificări în ceea ce priveşte redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat. Aceasta se va stabili la încheierea licitaţiei ori la eliberarea permisului de exploatare, la o cotă procentuală din valoarea producţiei miniere. Redevenţa a fost majorată la 4% (comparativ cu 2% cât este acum) pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pământuri rare şi disperse, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice.

La 10% (comparativ cu 6% cât este în prezent) a fost majorată redevenţa pentru substanţe nemetalifere; pentru roci utile, cu excepţia rocilor ornamentale şi pietrelor preţioase şi semipreţioase, cota este de 15%. A fost majorată, de asemenea, la 10% (comparativ cu 8%) cota pentru sărurile haloide. Potrivit actului normativ, redevenţa cuvenită bugetului de stat pentru ape minerale se stabileşte la sursă, în echivalentul minim în lei a 4 euro/1.000 de litri (faţă de 2 euro/1.000 de litri), la cursul BNR.

Una dintre modificări constă în faptul că plata redevenţei petroliere se va face la momentul extragerii din zăcământ a gazelor din producţia internă extrase şi reinjectate în scopul înmagazinării. De asemenea, va fi plătită o redevenţă statului pentru concesionarea operaţiunilor petroliere de înmagazinare subterană a gazelor din import. Aceasta va fi de 3% din valoarea venitului brut realizat din operaţiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale. Va creşte de la 5 la 10% cota din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiunile petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului.

Potrivit actului normativ, activităţile de înmagazinare subterană a gazelor naturale se atribuie direct, printr-un acord petrolier, de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, titularilor acordurilor petroliere care desfăşoară aceste activităţi la data intrării în vigoare a noilor reglementări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb