OBSESII ALIMENTARE Iaurtul - un "marker" al sănătăţii

ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 21 iunie 2018

Iaurtul - un "marker" al sănătăţii

Un aliment consumat pe toate meridianele globului, în acelaşi timp, şi un gen de adjuvant terapeutic foarte util sănătăţii este iaurtul. Nu întâmplător, consumul de iaurt este în mod frecvent asociat deprinderilor alimentare dintre cele mai sănătoase. Este şi concluzia unor studii efectuate în anul 2017 în mai multe ţări europene, nord-americane şi sud-americane, în cadrul cărora a fost comparat profilul persoanelor care consumă în mod regulat acest aliment cu cel al micilor consumatori şi cel al persoanelor care nu consumă iaurt. În urma analizelor realizate, acesta a fost introdus pe lista lărgită care include, pe primele locuri, legumele şi fructele, nucile, cerealele integrale şi altele asemenea. În plus, iaurtul prezintă şi alte avantaje, precum gustul deosebit, conţinutul ridicat de nutrienţi importanţi, faptul că poate fi consumat la orice oră a zilei sau că poate fi adaptat oricărui stil de viaţă. Totuşi, dacă despre savoarea acestui aliment putem vorbi cu toţii, există şi anumite particularităţi ale sale pe care mulţi nu le cunosc, dar studiile le-au arătat, potrivit site-ului passionsante.be.

Componente de care trebuie să profităm. Vorbim despre nutrienţii menţionaţi mai sus, care constituie "chei" ale sănătăţii noastre. De pildă, iaurtul conţine calciu - atât de necesar în cadrul procesului de creştere şi dezvoltare osoasă a copiilor, ulterior contribuind la menţinerea unei osaturi normale a adulţilor. De asemenea, proteinele sale participă şi ele la menţinerea osaturii normale, precum şi la dezvoltarea şi menţinerea masei musculare. Totodată, anumite iaurturi sunt îmbogăţite în vitamina D.

Fermenţii ajută la digerarea lactozei. Ceea ce face ca iaurtul să fie considerat un aliment "special" este conţinutul ridicat de fermenţi vii. Cel mai frecvent însă, consumatorii nu realizează acest lucru. Respectivele bacterii specifice - care înscriu produsul în categoria alimentelor fermentate - sunt foarte importante pentru procesul de fermentare. Ele definesc consistenţa, textura şi gustul iaurtului. De altfel, ele "pre-digeră" o parte din lactoză pe parcursul fermentaţiei şi în acelaşi timp îmbunătăţesc, după ce este consumat, digerarea lactozei din produs la persoanele care întâmpină dificultăţi în digerarea lactozei. Astfel, persoanele intolerante la lactoză suportă în general mai uşor iaurtul. În toate cazurile însă, este important să se confirme orice intoleranţă la lactoză, printr-un test medical.

O diversitate incredibil de mare!

Este foarte posibil să numărăm pe degete toate tipurile de iaurt existente, pe care le cunoaştem: iaurt natur sau îndulcit, iaurt cu conţinut scăzut sau cu conţinut ridicat de grăsimi, aşa-numitul iaurt de băut şi iaurtul consistent, iaurt cu fructe sau cu musli etc. În realitate, însă, varietatea acestora este foarte mare. Textura sa, de exemplu, diferă în funcţie de anumiţi factori, precum laptele utilizat, procesul de fermentaţie, ingredientele adăugate reţetei de bază. Practic, există iaurturi pentru toate gusturile: mai fin sau mai aspru, slab ori gras, "iaurt de băut", cu gustul natural specific sau îndulcit şi aşa mai departe.

Preparat la domiciliu. Se poate consuma iaurt în împrejurări dintre cele mai diverse: la un mic dejun rapid, la o "gustare" la serviciu, băut direct din recipientul în care a fost ambalat de producător sau dintr-o cană. Dar el poate fi şi adaptat gusturilor individuale: i se pot adăuga fructe, cereale, seminţe, nuci, se poate mixa într-un smoothie foarte gustos şi chiar se poate amesteca fie cu fructe "îmbrăcate" în jeleu, fie cu "fulgi" de ciocolată. De asemenea, o delicatesă, mai rar întâlnită, este checul preparat cu iaurt.

O plăcere simplă şi sănătoasă. Dacă vă intră în obişnuinţă, un iaurt natur consumat zilnic poate deveni gura de sănătate de care are nevoie fiecare dintre noi. Acest aliment-medicament este de altfel citat între recomandările nutriţionale din aproape toate ţările lumii. Pe lângă calităţile menţionate mai sus, practic, nu are nevoie să fie preparat la foc sau încălzit, se poate consuma oricând, chiar şi ca desert... Prin urmare, dacă ne referim la acest produs alimentar, nu ideile lipsesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Iaurtul ca toate produsele din lapte conține cazeina; ori s-a demonstrat ca aceasta cazeina are un rol important indeclansarea cancerului si a bolilor de inima!

    1. Da frate, ce tare, e consumat de mii de ani si abia acum s-a aflat asta... eu zic ca e o noua conspiratie mondiala...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb