Ţara noastră a devenit lider regional european în domeniul protejării drepturilor de autor şi drepturilor conexe, susţine Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), într-un comunicat trimis redacţiei.
România va coordona una dintre cele mai importante structuri regionale din domeniul protejării drepturilor de autor şi drepturilor conexe. Este vorba de un grup format din 28 de state, care include ţările Europei Centrale şi de Est, precum şi Statele Baltice.
În perioada 8-12 decembrie 2014 s-a desfăşurat la sediul Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuale (OMPI) din Geneva, Elveţia, cea de-a 29-a sesiune a Comitetului Permanent al OMPI privind Dreptul de Autor şi Drepturile Conexe (SCCR). Din partea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor au participat directorul general al Oficiului, Leonard Horvath, şi şeful departamentului care gestionează Relaţiile Internaţionale, Cristian Nicolae Florescu. Pe agenda reuniunii au fost înscrise subiecte de o deosebită importanţă şi actualitate în domeniul dreptului de autor şi drepturilor conexe, respectiv Protecţia organismelor de radiodifuziune, Limite şi excepţii pentru biblioteci şi arhive, Limite şi excepţii pentru instituţii de învăţământ şi cercetare şi pentru persoane cu dizabilităţi.
"Alături de Grupul UE şi Grupul regional al statelor central-europene şi baltice (CEBS) din care face parte, ţara noastră susţine necesitatea adoptării unui tratat în domeniul protecţiei organismelor de radiodifuziune, un domeniu care, în conformitate cu declaraţiile Directorului General OMPI, domnul Francis Gurry, necesistă o actualizare din punct de vedere al reglementărilor la nivel internaţional. Trebuie să facem eforturi susţinute pentru a combate pirateria intelectuală în acest domeniu", a declarat Leonard Horvath.
OMPI reprezintă una dintre agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi are ca atribuţii principale dezvoltarea la nivel internaţional a unui sistem al proprietăţii intelectuale capabil de a recompensa creativitatea, stimula inovaţia şi de a contribui la dezvoltarea economică.
În plus, în ceea ce priveşte Grupul CEBS, începând cu 1 ianuarie 2015, România va deţine funcţia de coordonator (preşedinte) al acestui grup regional compus din 28 de state membre OMPI. Coordonatorul Grupului trebuie să elaboreze declaraţiile şi să exprime în plenul reuniunilor OMPI poziţiile statelor care intră în componenţa sa. Astfel, calitatea de coordonator al unui Grup este de maximă importanţă, iar în conformitate cu regulile de funcţionare ale Grupului CEBS, declaraţiile şi poziţiile care vor fi elaborate de către România trebuie să fie adoptate în unanimitate, pe bază de consens. În mod evident, calitatea de coordonator al Grupului CEBS va asigura ţării noastre o vizibilitate şi o influenţă sporită în cadrul OMPI, conchide documentul citat.