Operatorii care deţin benzile de frecvenţe radio 900 MHz şi 1.800 MHz vor putea oferi şi servicii 3G

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 2 septembrie 2009

Operatorii care deţin benzile de frecvenţe radio 900 MHz şi 1.800 MHz vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a treia (3G), prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia şi de transmisiuni de date), a comunicat, marţi, ANCOM.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat marţi spre consultare publică proiectul de decizie privind armonizarea utilizării benzilor de frecvenţe radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz şi 1805-1842,5 MHz. Conform proiectului, operatorii care deţin aceste benzi prin licenţă vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a treia prin intermediul sistemelor UMTS.

"Acest proiect a mai fost consultat anul trecut, însă am amanat adoptarea sa pentru a ne asigura că textul deciziei ANCOM corespunde Directivei GSM aşa cum a fost ea aprobată de Consiliul de Miniştri şi de Parlamentul European. În perioada următoare, vom continua discuţiile şi analizele împreună cu operatorii pe marginea acestui proiect, cu atât mai mult cu cât dreptul de utilizare a acestor benzi pentru furnizarea de servicii de generaţia a treia va putea fi exercitat numai după modificarea prevederilor din licenţele deja acordate", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

În prezent, aceste benzi sunt alocate prin licenţe către trei operatori - Orange România, Vodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, companii care le folosesc pentru furnizarea de servicii de generaţia a două, specifice sistemelor GSM. "Caracteristicile de propagare ale acestor benzi de frecvenţe permit acoperirea unor suprafeţe mai mari în raport cu benzile de frecvenţe mai înalte, fiind în masură să asigure o acoperire adecvată a zonelor mai puţin populate şi a zonelor rurale. Proiectul de decizie supus consultării publice prevede menţinerea obligativităţii furnizarii serviciilor de comunicaţii electronice de generaţia a două, astfel încât utilizatorul final să aibă posibilitatea de alegere a pachetului de servicii de comunicaţii electronice potrivit nevoilor sale de comunicare", potrivit comunicatului ANCOM.

Acest proiect de decizie vine ca urmare a adoptării de Comitetul pentru Comunicaţii Electronice (ECC) din cadrul Conferinţei Europene a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT) a unei decizii şi a unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS şi GSM care operează în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz şi compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz şi sistemele care operează în benzile adiacente, toate acestea fiind adoptate în baza mandatului emis de Comisia Europeană către CEPT, în 5 iulie 2006.

Astfel, ulterior acestor demersuri ale CEPT, Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European au aprobat, în 27 iulie 2009, o propunere a Comisiei Europene de modificare a Directivei privind utilizarea spectrului de frecvenţe radio necesar serviciilor de comunicaţii mobile.

Modificarea Directivei va fi semnată în septembrie 2009 de către preşedintele Parlamentului European şi preşedintele Consiliului de Miniştri, iar Comisia Europeană va adopta o decizie, care va intra în vigoare la aceeaşi dată cu directiva actualizată, de stabilire a măsurilor de ordin tehnic care sa permită coexistenţa serviciilor GSM (a doua generaţie de telefoane mobile) şi sistemelor UMTS (a treia generaţie de telefoane mobile, care ofera internet mobil de mare viteză pe lângă serviciile obişnuite de telefonie) în banda de frecvenţe alocată serviciilor GSM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb