Paharul exprimă mesajul vinului

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 1 octombrie 2010

"Prăjitură şi pahar de vin", de Rubens Peale.

"Prăjitură şi pahar de vin", de Rubens Peale.

  • document ataşat Vinuri
    apasă aici pentru a descărca.

    Georg Riedel consideră paharul drept "instrumentul ideal care exprimă mesajul vinului, întrucât fiecare vin conţine o compoziţie unică de culoare şi de caracter, buchet şi gust".

    La rândul său, oenologul Marc Dworkin ne-a spus că, atâta vreme cât în lume există diferite vinuri şi diferite pahare, "niciodată un bordeaux nu va fi băut dintr-un pahar de şampanie şi vice-versa. Paharul de şampanie este foarte subţire, iar vinul nu va putea să se exprime. Va fi mult prea închis şi concentrat".

    Specialiştii explică faptul că exis-tă o hartă a senzorilor de percepţie a gusturilor în cavitatea bucală, a carei dispunere influenţează modul în care distingem complexitatea şi aromele speciale ale fiecărui vin. Forma şi dispunerea buzei paharului, diferită în funcţie de identitatea fiecărui vin, permit direcţionarea fiecărei înghiţituri către zona optimă. De asemenea, particulele aromatice din componenţa buchetului vinului au greutăţi diferite, iar înălţimea şi forma balonului sunt menite să concentreze aromele sau să aereze vinul, pentru a evidenţia diversele palete de arome, diminuând riscul să fie puse într-o lumină nepotrivită.

    Reprezentând legătura dintre vin şi cel care îl degus-tă, paharele au zeci de forme şi fac parte dintr-o mulţime de game, în funcţie de adresabilitate - restaurant, yacht, reşedinţă etc.

    În general, este recomandat ca vinurile roşii de tip "Cabernet" sau "Merlot" să fie servite în pahare mari, cu gura îngustă, pentru ca aromele să se concentreze mai bine. Pentru "Pinot Noir", însă, sunt recomandate paharele sferice, cu gura mai mare, iar pentru "Barolo" este ideal paharul magnum tip "balon". Vinurile albe, cum este "Chardonnay" se servesc în pahare sferice mai mici, însă pentru "Riesling" sau "Sauvignon Blanc" varianta optimă este un pahar lalea, de tip "Bordeaux", dar mult mai mic decât cel folosit la vinurile roşii, explică specialiştii.

    Paharele pentru vinul alb sunt mai mici decât cele destinate vinului roşu, deoarece un vin alb perfect răcit începe să se încălzeas-că de îndată ce acesta este turnat în pahar. De asemenea, deoarece vinurile albe sunt băute atunci când sunt reci, sunt mai puţin aromatice, iar un pahar mai mic concentrează mai bine aromele.

    Şampania - nelipsită la ceas aniversar

    ZAREA - singurul producător autohton care utilizează toate tehnologiile de obţinere

    "Angelli" - o "cramă" fără podgorie

    Vinul spumant poate conţine de la mai puţin de 3 până la peste 50 de grame de zahăr pe litru

    Zarea

    Paharul de vin - într-o degustare de înaltă clasă

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb