Ministrul francez însărcinat cu Transformarea Ecologică Nicolas Hulot a catalogat, ieri, drept "totem" obiectivul reducerii cotei nucleare în producţia de electricitate la 50% până în 2025 şi a spus că "mulţi ştiau că nu este tangibil", relatează AFP.
"Toţi interlocutorii pe care-i am, în serviciile mele, la Ademe, la RTE, specialişti în energie ştiau" că acest lucru nu va fi posibil "fără o brutalitate excesivă", a declarat Hulot pentru BFMTV şi RMC, relatează news.ro.
"Ne-am fixat un totem, dar nu ne-am pus în situaţia de a ajunge la el", a adăugat el, apreciind că reducerea de la 75 la 50% a părţii de electricitate de origine nucleară - înscrisă în legea din 2015 cu privire la tranziţia energetică - era "imposibilă, mai puţin (...) dacă nu cumva ne negăm toate angajamentele climatice".
"Va trebui să închidem reactoare, obiectivul de 50% va fi menţinut, el va fi realizat, probabil decalat în timp", a declarat ministrul, apreciind că "foarte probabil va trebui să amânăm (termenul-milită) în 2030 (...), cel mai târziu în 2035".
"Eu am un an să examinez toate aceste scenarii", a anunţat ministrul, care "va coopera cu toţi actorii, sindicatele, aleşii, ONG-urile".
"Într-un an, vom vedea foarte clar numărul de reactoare pe care le vom închide", care "va fi probabil între 17 şi 25", a continuat Hulot.
Centrala alsaciană de la Fessenheim "va fi închisă în mandatul de cinci ani" al preşedintelui Emmanuel Macron şi "vom profita de acest lucru pentru a face din ea un caz de şcoală", a spus el.
De asemenea, "trebuie să închidem centralele pe cărbune în 2022", a subliniat Hulot, dând asigurări că Guvernul "va menţine" acest obiectiv.
Guvernul va "lucra" la "termenul-limită 2030 sau 2035" pentru a reduce cota nucleară în producţia de energie de electricitate la 50%, a anunţat marţi seara Nicolas Hulot la Public Senat.
"Vom menţine, evident, acest obiectiv de 50% (...), îl vom repoziţiona pur şi simplu în timp", a adăugat ministrul.
"Cred că termenul-limită 2030-2035 este un termen la care se va lucra", adăuga el, în contextul în care această scădere a cotei energiei nucleare era prevăzută iniţial până în 2025.