După patru ani de tărăgănare, Parlamentul a adoptat, ieri, Legea lustraţiei.
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Legea lustraţiei, cu 203 voturi "pentru", 40 de voturi "împotrivă" şi 12 abţineri, după ce şi Senatul a adoptat legea în aprilie 2006.
Legea lustraţiei prevede limitarea temporară a accesului la anumite funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Aceştia nu pot candida şi nu pot fi numţi pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii pentru demnităţi şi func-ţii publice, potrivit Mediafax.
Printre persoanele care fac obiectul legii şi nu vor putea candida sau fi numite în funcţii publice, se află persoanele care au ocupat funcţii de conducere retribuite de PCR şi cele care au deţinut calitatea de membru al Consiliului de Stat şi al Consiliului de Miniştri, cele care au fost secretari, prim-secretari sau cele care au exercitat funcţii de activist în cadrul aparatului de propagandă sau care au deţinut calitatea de şefi ai unor misiuni diplomatice sau consulare româneşti din străinătate.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică trebuie să depună la instituţia unde lucrează o declaraţie olografă, pe propria răspundere, prin care să precizeze dacă se află într-una dintre situaţiile prevăzute de legea lustraţiei.