Departamentul Securităţii Naţionale, condus de consilierul George Scutaru a început, azi, procesul de consultări interinstituţionale pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o întâlnire cu deputaţii din comisia de apărare din Parlament, potrivit unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială.
Conform sursei, din iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, a început procesul de consultări la nivel interinstituţional pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare.
Preşedinţia precizează că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi Legea 473/2004 privind planificarea Apărării, Strategia Naţională de Apărare a Ţării este principalul document care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional, alături de programul de guvernare în vigoare, iar documentul trebuie înaintat Parlamentului în termen de şase luni de la învestirea în funcţie a Preşedintelui.
La nivelul Administraţiei Prezidenţiale, cu redactarea acestui document este însărcinat Departamentul Securităţii Naţionale, condus de consilierul prezidenţial George Scutaru.
În acest context, consilierul prezidenţial George Scutaru şi consilierul de stat Sebastian Huluban au avut, astăzi, o întâlnire cu membrii Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor pentru a le prezenta liniile generale ale viitoarei Strategii Naţionale, solicitându-se din partea deputaţilor propuneri în acest sens.
Potrivit comunicatului de presă, un demers similar va fi făcut în Comisia de Apărare a Senatului României.
Între timp, se primesc de la instituţii ale statului evaluări privind riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale, informaţii care vor fi folosite în elaborarea documentului final.
Procesul de definitivare a Strategiei Naţionale de Apărare va include şi discuţii cu organizaţii nonguvernamentale, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul securităţii naţionale.
Administraţia Prezidenţială mai menţionează că aceste acţiuni se înscriu în viziunea politică a preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia Parlamentul trebuie să fie un partener în reformarea instituţiilor publice.