"Petrom" va investi, pînă la sfîrşitul acestui an, aproximativ 35 milioane de euro în modernizarea infrastructurii IT, proiect iniţiat în ianuarie 2005.
"Provocarea noastră este să creăm o infrastructură de IT care să susţină noile procese financiare şi de afaceri, în vederea îndeplinirii cerinţelor pieţei de capital. IT-ul este unul dintre cei mai importanţi factori pentru alinierea companiei la standardele occidentale", a declarat Rein-hard Pichler, directorul financiar al companiei. Circa 3000 de posturi de lucru au fost deja echipate cu calculatoare noi, acces la internet şi e-mail, fiind introduse echipamente moderne de imprimare.
Noua structură de IT a fost introdusă în sediile din Bucureşti şi Ploieşti, în prezent procesul de modernizare derulîndu-se în rafinăriile Arpechim şi Petrobrazi, informează un comunicat al "Petrom", remis redacţiei.
Conceptul IT al Petrom impune existenţa unui management centralizat al datelor. Prin urmare, a fost înfiinţat un centru de prelucrare a datelor într-o locaţie cu securitate şi fiabilitate ridicată.
De asemenea, a fost înfiinţată reţeaua WAN a "Petrom" (Wide Area Network), ceea ce înseamnă că un singur furnizor deserveşte întreaga reţea a companiei din ţara noastră, asigurînd transferul rapid al datelor, între sediul central şi sucursale, în condiţii de siguranţă şi la costuri reduse.
"Petrom" SA este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, precum şi comercializare. Petrom are rezerve de petrol şi gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate de rafinare de 8 milioane tone şi circa 600 staţii de distribuţie carburanţi.
În anul 2004 veniturile din vîn-zările Petrom au fost de 2.143 milioane euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobînzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 28 milioane euro. Începînd cu decembrie 2004, OMV, grupul lider în industria de petrol şi gaze din Europa centrală deţine 51% din acţiunile Petrom. Statul român deţine 40,74% din acţiunile Petrom, Banca Europeană pentru Recons-trucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,23% aparţin acţionarilor minoritari.