Duminică, toată ziua, în ţara noastră a fost nuntă. Alina se mărită, e nuntă în cartier! În mod normal acesta era un eveniment care interesa doar rudele şi prietenii fericitei mirese. Dacă ginerele este un potent afacerist, acţionar la o echipă de fotbal, iar naşul este mai afacerist şi mai acţionar la altă echipă, totul se transformă în primă fază în ştire şi se sfârşeşte într-un dizgraţios bâlci mediatic. Publicul a fost atent pregătit cu câteva săptămâni înainte, emoţia crescând cu fiecare oră care îl apropia de nuntă. Toate amănuntele, unele destul de intime, au fost livrate cu o foame a detaliilor rar întâlnită. Cât au costat mâncărurile, băuturile, rochia de mireasă, costumul ginerelui şi costumele naşului, de unde a fost adusă stofa, de unde a venit sarea, câţi bani s-au cheltuit cu o cubaneză care urma să ruleze trabuce până se intoxică toţi invitaţii, ce cadouri s-au făcut, unde se consumă căsătoria şi unde luna de miere, câţi fluturi vor fi eliberaţi după cununia religioasă şi unde va sta ascunsă fosta soţie a mirelui şi cei trei copii ai lor, câte etaje va avea tortul şi cine va cânta în direct din piscină. Încărcat cu toate acestea puteai savura nunta pe deplin informat. Obişnuit cu dezechilibrele îţi trebuie ceva forţă de concentrare să realizezi că toată poves-tea a luat-o de fapt razna.
Scurtcircuitul apare atunci când în paralel sunt prezentate imagini de la nuntă dar şi de la masa sărăcăcioa-să a unor bieţi amârâţi. Discursul multor invitaţi ai studiourilor Realitatea TV este unul făcut pentru urechile celor mulţi, critică opulenţa în timp ce se plânge pe umărul celor defavorizaţi de soartă. Totuşi era vorba de nunta unui om fără nicio funcţie în stat şi care nu îşi alimentea-ză excesele din bani publici sau din afaceri făcute în afara cadrului legal. Până la proba contrarie. Un demers jurnalistic ar fi să încerci să obţii această probă, dar acest lucru cu siguranţă nu poate fi realizat investigând pe lângă cortul în care petrec nuntaşii. Chiar şi aşa, din comoditate ai putea gândi că în fond atitudinea este aceea corectă, de ce să se facă o asemenea risipă? Dar, tocmai instituţia face acest demers reuşeşte să-şi dea cu stângul în dreptul - ca să ne menţinem în zona de interes a majorităţii nuntaşilor: fotbalul - atunci când începe să prezinte imagini de la sol, de la semi-înălţime şi din aer, ultimele obţinute cu ajutorul unui elicopter. Nu cumva asistăm la un nou exces, de dragul de a-l informa pe sărac despre cât de risipitor e bogatul? E cel puţin ciudat, ca tu televiziune pusă în slujba cetăţeanului să cheltuieşti sume colosale pentru acest demers, bani pe care ai putea să îi donezi unor cămine de copii sau bătrâni, mai ales că interpretezi foarte bine aria carităţii. Aşa stând lucrurile, şi mirele ar fi îndreptăţit să filmeze elicopterul Realităţii, pentru ca mai apoi să se plângă pe un alt canal că se cheltuiesc bani grei ca să se vadă ce are el în farfurie în timp ce bătrânii nu au cu ce să-şi cumpere medicamente. Că lucrurile se întâmplă fix în ţara care trebuie o demonstrează şi ratingurile de duminică, când imaginile de la nuntă au urcat Realitatea TV pe locul doi în topul audienţelor.
Nu trebuie să fim nedrepţi. Dezechilibrele, păstorite în antichitate de zeiţa Hybris, sunt întâlnite şi la alte case, ceva mai mari şi puţini sunt cei care le observă. Deja celebra emisiune " Dansez pentru tine", o adevărată regină a ratingurilor pentru Pro TV, este un bun exemplu. Vedete autohtone care se sacrifică pentru binele unui concurent, cu o viaţă nu tocmai fericită, câştigă mult mai bine decât acesta, iar sumele cheltuite pentru această producţie ar putea face să danseze de bucurie mult mai multe familii nevoiaşe decât se întâmplă în realitate. Pe aceleaşi coordonate se află şi alte producţii tv care se ocupă cu manipularea sentimentelor.
Devine tot mai clar că lacrimile vărsate de televiziuni pe umărul năpăstuiţilor costă foarte mult. Cam la fel stau lucrurile şi în ceea ce îi priveşte pe politicieni, ne-ar costa mult mai puţin dacă nu ne-ar mai purta atât de mult de grijă şi s-ar ocupa doar să-şi facă, fiecare în parte, datoria.
NOTĂ
Cititorii sunt invitaţi (www.bursa.ro) să participe cu subiecte la această rubrică, gândită pentru recuperarea bunului-simţ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2011, 09:35)
De ce va mirati; Borcea nu suna a tiganeste ?.
Iar Realitatea TV ce altceva este ?.