Plantarea viei - restricţionată

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 24 noiembrie 2010

Plantarea viei - restricţionată

Europa dă bani să ne defrişăm viile

Suprafaţa de vie cu care am aderat la UE nu poate creşte

Excedentul de vin din Uniunea Europeană (UE) este destul de mare şi poate perturba piaţa, este concluzia unor analize realizate la nivelul aces-tui sector, potrivit lui Emil Dumitru, consilier juridic în cadrul Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). Domnia sa ne-a precizat că suprafaţa de viţă de vie cu care ţara noastră a aderat la UE nu poate creşte, plantarea viei fiind, astfel, restricţionată.

Totodată, au fost alocate fonduri nerambursabile la nivelul UE, pentru defrişarea de suprafeţe de viţă de vie. Banii sunt daţi în func-ţie de istoricul fiecărei parcele şi de producţia obţinută la hectar. Anul 2010 este ultimul în care mai pot fi accesate aceste fonduri.

Emil Dumitru ne-a spus că în ţara noastră nu au fost defrişate parcele de viţă, întrucât "România nu poate să satisfacă nici piaţa autohtonă de vinuri, din cauza ritmului scăzut de plantare de după 1990, an în care aveam un ritm de plantare de cel mult 500 de hectare de viţă de vie anual". Potrivit domniei sale, există doar câteva solicitări, pentru defrişare voluntară, făcute de fermierii cu o vârstă mai mare de 55 de ani, care vor să renunţe la această activitate. De asemenea, unii producători doresc să defrişeze anumite parcele pentru a le replanta cu "Fetească Neagră", întrucât "acest soi reprezintă stindardul României şi pentru că, la noi, nu sunt suficiente plantaţii cu < Fetească Neagră >", a conchis domnul Dumitru.

Din 2007, cei care doresc să planteze vie sunt obligaţi să obţină un drept de plantare sau replantare. Acest drept de replantare provine dintr-o defrişare a unei plantaţii. Documentul este obţinut de la Direcţia Agricolă, prin Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.

"Trebuie să existe o balanţă pentru defrişări şi replantări", potrivit lui Emil Dumitru, care ne-a spus că ţara noastră are atât rezerve judeţene, cât şi o rezervă naţională de astfel de drepturi: "Drepturile de replantare pe care fermierii le au în portofoliul lor expiră după opt ani de deţinere şi trec în rezerva judeţeană de drepturi. Dacă o altă persoană doreşte să planteze o suprafaţă cu viţă de vie, trebuie să meargă la Direcţia Agricolă şi să depună o cerere şi un studiu, în vederea obţinerii dreptului de replantare. Dacă nu obţine acest drept de la Direcţia Agricolă Judeţeană, poate merge la rezerva naţională. Şi cei care doresc să planteze vie pentru autoconsum trebuie să obţină un drept de replantare. Pentru parcelele de maxim 1000 mp, destinaţi exclusiv autoconsumului, proprietarii nu trebuie să depună decât o înştiinţare, ca să fie luaţi în evidenţă".

Datorită unui ritm scăzut de replantare, ţara noastră are circa 10.000 de hectare de drepuri de replantare (cele judeţene şi cea naţională, la un loc), în condiţiile în care Uniunea Europeană are 22.000 de hectare de astfel de drepturi.

Comparând situaţia din ţara noas-tră cu cea din alte state, reprezentantul ONIV ne-a precizat: "Autorităţile europene sunt inconsecvente. Pe de o parte, UE ne restricţionează plantarea viţei, dar pe de altă parte permite plantarea viei în regiuni care nu dau calitate, cum ar fi Castilla La Mancha, unde sunt plantate 900.000 de ha de viţă de vie doar pentru cantitate, nu pentru calitate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb