RAZII ÎN VĂMILE DIN SUD-VESTUL ŢĂRII Valer Marian: "Urmează descinderi în judeţele Satu Mare şi Maramureş"

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică #Contrabanda / 9 februarie 2011

Politiştii de frontieră şi vameşii din vestul ţării au fost aduşi cu elicopterul la Bucureşti, la DNA, pentru audieri.

Politiştii de frontieră şi vameşii din vestul ţării au fost aduşi cu elicopterul la Bucureşti, la DNA, pentru audieri.

Vămile vizate: Sighet, Halmeu, Petea, Borş şi Episcopia Bihorului

Senatorul susţine că reţelele cercetate pentru contrabanda cu ţigări încep să se reprofileze pe traficul de droguri

Controalele de ieri de la graniţa cu Serbia ar fi trebuit însoţite de acţiuni similare la graniţa cu Ungaria

Şeful Vămilor, urmărit penal?

Următoarele descinderi ale organelor de anchetă împotriva contrabandei cu ţigări vor avea loc în punctele vamale din judeţele Satu Mare şi Maramureş, susţine, pentru ziarul "BURSA", Valer Marian, senatorul PSD de Satu Mare şi vicepreşedinte al Comisiei pentru combaterea corupţiei. Valer Marian ne-a declarat: "Din informaţiile pe care le-am primit pot să vă spun că vor urma, probabil, zilele următoare, sau săptămâna viitoare, noi descinderi în punctele vamale din zona de nord-vest a ţării. Mă refer aici la vămile Sighet, Halmeu Petea, Borş şi Episcopia Bihorului. În Satu Mare probele sunt administrate mai demult şi sunt vizaţi circa 40-50 de vameşi şi politişti. Nu este exclus ca dosarele să fie deja făcute".

Valer Marian (fost procuror) ne-a precizat că pe zona nord-vest a ţării acţionează reţele transfrontaliere implicate în contrabanda cu ţigări, cu ramificaţii atât în Ucraina, cât şi în Ungaria - ţară membră a spaţiul Schengen.

În opinia sa, dacă se doreşte cu adevărat o reducere substanţială a contrabandei cu ţigarete, atunci "procurorii trebuie să meargă până sus" şi să nu se rezume doar la anchetarea unor simpli vameşi şi poliţişti, aceştia fiind "doar pioni".

"Până acum au căzut doar pionii, aşa nu rezolvăm nimic, pentru că aceste reţele se refac foarte rapid", consideră senatorul. Surse oficiale susţin însă, pentru ziarul BURSA, că, astăzi, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Traian Radu Mărginean, ar urma să fie chemat la DNA Oradea ca să dea o serie de explicaţii cu privire dosarul mitei de 130.000 de euro, deschis de DNA săptămâna trecută la vama Halmeu.

Senatorul Valer Marian a anunţat, în premieră, încă de săptămâna trecută, (când au avut loc descinderile în vama Siret) că vor urma reţineri în punctele vamale din sud-vestul ţării, de la graniţa cu Serbia.

Zeci de vameşi şi poliţişti, suspectaţi de contrabandă cu ţigări, au fost săltaţi, ieri, din vămile din sud-vestul ţării - Moraviţa, Năidaş şi Oraviţa - şi aduşi în Capitală pentru cercetări. Saci întregi de documente au fost ridicaţi de anchetatori, iar pentru transportul suspecţilor s-au folosit inclusiv elicoptere. Razii au mai avut în loc şi în alte judeţe ale ţării, dar şi în Capitală.

Valer Marian mai susţine că, mai nou, reţelele cercetate în contrabanda cu ţigări încep să se reprofileze pe traficul de droguri care, în opinia sa, este mult mai grav şi mai periculos decât contrabanda cu ţigări. "Am informaţii că aceste reţele, cercetate pentru contrabanda cu ţigări, au început să aducă droguri în ţară", a subliniat Valer Marian. Senatorul ne-a mai spus că, săptămâna viitoare, va propune înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă pe problema contrabandei.

Naşii vămii

ICCJ a respins contestaţiile poliţiştilor de frontieră de la Siret, arestaţi pentru corupţie

Acţiunile de la vămile Siret, Stamora - Moraviţa şi Naidaş - episodul "Sacrificarea pionilor"

Valer Marian, despre controalele de ieri: "Logic şi cronologic, ar fi trebuit cercetate, concomitent, şi vămile din judeţul Arad, de la frontiera cu Ungaria"

Senatorul PSD Valer Marian susţine că raziile de ieri de la graniţa cu Serbia ar fi trebuit însoţite şi de alte controale în punctele vamale din judeţul Arad, - porţile de ieşire spre spaţiul Schegen a ţigărilor de contrabandă: "Prin vămile din sud-estul ţării Stamora-Moraviţa, Jimbolia, Oraviţa şi Năidaş sunt aduse în ţara noastră ţigări din Serbia, fabricate în spaţiul ex-iugoslav. Mă refer aici la ţări precum Serbia, Muntenegru, Bosnia sau Kosovo etc. O parte dintre aceste ţigări rămân în ţară, iar o altă parte sunt transportate în spaţiul Schengen. În opinia mea, ieri s-a făcut o mare greşeală. Descinderile în punctele vamale de intrare în ţară a ţigărilor de contrabandă nu au fost însoţite şi de razii, concomitant, în punctele vamale de ieşire din ţară, spre spaţiul Schengen. Mă refer aici la vămile arădene Nădlac, Turnu sau Curtici. Faptul că s-au făcut aceste controale doar în punctele de intrare în ţară ar putea reprezenta un avertisment pentru poliţiştii de frontieră din zona Aradului, care ar putea să se sustragă urmăririi penale. Totuşi, nu este exclus ca organele de anchetă să fi luat măsuri asiguratorii în acest sens".

Interesant este că după descinderile de săptămâna trecută din nord-estul ţării (vama Siret), o bună parte dintre angajaţii punctelor vamale de la graniţa cu Serbia erau ieri în concediu.

Valer Marian despre lupta politică din PDL: "Poate fi un avertisment pentru grupul Falcă"

Senatorul PSD Valer Marian nu exclude ca în spatele raziilor din vămi să fie şi o reglare de conturi intre grupările din PDL, în contextul apropierii alegerilor interne pentru conducerea parditului din luna mai.

Senatorul PSD a susţinut recent, într-o declaraţie politică, că la mijloc ar fi o răfuială între fostul minis-tru al Admistraţiei şi Internelor Vasile Blaga, şi actualul ministru Traian Igaş. În opinia sa, Igaş este susţinut de "tutorele său politic", primarul Aradului Gheorghe Falcă, şi de şeful fiscului Sorin Blejnar.

În opinia sa, descinderile de până acum au avut loc în zonele în care Vasile Blaga - posibil candidat la şefia PDL, căzut în dizgraţia lui Traian Băsescu - este extrem de influent. De altfel, dacă informaţia obţinută de sursele noastre se adevereşte, iar şeful Vămilor, Traian Radu Mărginean va fi cercetat de către procurorii DNA, atunci Blaga ar mai încasa o nouă lovitură. Este ştiut faptul că Traian Radu Mărginean şi Vasile Blaga sunt în relaţii foarte bune.

Valer Marian a apreciat însă că nici controalele de ieri din zona de sud-vest nu ar trebui să ridice prea multe semne de mirare: "În primul rând în urma dezvăluirilor mele (n.r. - referitoare la lupta internă din interiorul PDL) şi ale mass media, nu cred că se putea trece peste asta, iar controalele să nu se facă şi în această zonă de sud-vest. Dacă nu s-ar fi făcut, atunci ar fi fost clar dovada unui partizanat al procurorilor DNA faţă de una din cele două grupări.

Deşi este benefică în principiu, este o acţiune tardivă de impresionare a statelor occidentale, că suntem pregătiţi să aderăm la Schengen. Poate fi şi un avertisment pentru zona aflată în < jurisdicţia > lui Gheroghe Falcă, cât şi pentru zona Satu Mare - Maramureş, unde contrabanda este de o amploare similară cu cea de la Siret".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb