Una dintre soluţiile oferite de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) pentru relansarea economică a fost lansarea celei de a treia părţi a programului Prima Casă, prin care autoritatile să acorde garanţii pentru credite destinate achiziţionării de locuinţe al căror preţ să fie de 100.000 de euro. Investitorii imobiliari cred că ideea e bună, dar băncile ar trebui să rişte mai mult, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
În prezent, plafonul acordat pentru programul Prima Casă 2 este de 60.000 de euro pentru achiziţia de locuinţe în imobile finalizate. Până acum s-au acordat finanţări totale de 700 milioane de euro, iar bancherii îl consideră un succes. Urmatoarea etapă ar trebui să fie garantarea a măcar 50% din credite destinate achiziţionării de locuinţe cu un preţ 100.000 de euro, disponibile la vânzare pe piaţă.
"Cred că ideea celor de la CIS e bună, dar ar fi o problemă. Piaţa imobiliară se luptă cu lipsa de încredere, iar faptul că băncile nu vor să şi asume riscuri prea mari nu e de natură să încurajeze clienţii să ceară finanţări pentru achiziţii imobiliare. Noi am făcut eforturi să oferim publicului servicii complete, şi ne-am asumat riscuri mari, dacă ne gândim la banii investiţi, dar aşa e firesc. Dacă băncile ar participa mai mult la acest risc, cumpăratorii şi-ar recăpăta încrederea în piaţă", spune Nimrod Zvik, directorul de markting al Be Igloo, organizaţia de vânzări a investitorului imobiliar România Invest, care are în portofoliu circa 750 de apartamente în mai multe proiecte rezidenţiale.
Programul pentru Creştere Economică al CIS afirmă faptul că prin Prima Casă 3 s-ar putea acorda împrumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro, prin lărgirea bazei de potenţiali aplicanţi.
"Noi nu cerem ca statul să se implice prin a oferi încredere băncilor, când afacerea băncilor e creditarea. Ele ar trebui să ofere încredere în piaţă, să-şi deschidă porţile către finanţarea celor care vor să cumpere locuinţe noi, pentru că astfel ar intra bani în circuitul economic şi ar fi bine pentru toată lumea", continuă Nimrod Zvik.
"Unele bănci au înţeles că ele trebuie să facă primul pas. Dacă vor încuraja piaţa, lucrurile vor începe să se mişte, iar relansarea imobiliarelor ar însemna şi relansarea construcţiilor şi a tuturor industriilor care depind de piaţa imobiliară", conchide Nimrod Zvik.