Prima fabrică de scaune cu rotile din România deschisă cu ajutor american

Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 22 noiembrie 2005

Prima fabrică de scaune cu rotile din ţara noastră, construită la Bragadiru (judeţul Ilfov) de către Fundaţia "Motivation România" cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), a fost inaugurată luni în prezenţa însărcinatului cu afaceri al ambasadei americane la Bucureşti, Mark Taplin.

"Motorul acestei iniţiative îl constituie unul dintre principiile fundamentale ale democraţiei, susţinute atît de Statele Unite, cît şi de România: credinţa că dreptul la un tratament corect şi echitabil nu este selectiv, ci se aplică fiecărui bărbat, femeie sau copil", a declarat Mark Taplin.

Cele 50 de fotolii rulante produse lunar în această fabrică sunt proiectate şi construite de 12 persoane care la rîndul lor folosesc aceste echipamente. "În fabrica noastră nu se produce în serie, fiecare scaun este personalizat în funcţie de dimensiunile şi situaţia medicală a celui care îl foloseşte. Beneficiarii acestor echipamente vin la centrul nostru care dispune şi de un cabinet medical pentru a fi evaluaţi de un medic kineto-terapeut, scaunele fiind proiectate în funcţie de recomandările acestuia", a explicat Cristian Ispas, directorul "Motivation România". El a adăugat că reintegrarea socială a unei persoane cu handicap locomotor depinde în foarte mare măsură de calitatea scaunului rulant. Echipamentele fabricate la Bragadiru sunt produse la costuri romîneşti datorită folosirii în totalitate a materialelor autohtone, ele fiind apoi oferite gratuit adulţilor, adolescenţilor şi copiilor care au nevoie de ele, prin intermediul Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate (CNAS).

Investiţia de la Bragadiru este doar una dintre componentele programului "Reţea pentru Mobilitate" finanţat de Guvernul SUA, urmînd ca ateliere de asamblare a pieselor produse în această fabrică să fie construite în alte două ţări din regiune. Reprezentanţi din Bulgaria, Macedonia, Moldova şi Serbia se află în vizită la centrul "Motivation România" de la Bragadiru pentru a învăţa cum să implementeze asemenea proiecte în ţările lor. Potrivit secretarului de stat Silviu Didilescu de la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, în România trăiesc aproximativ 73.000 de persoane cu handicap locomotor, iar aproximativ 400 de romîni suferă anual accidente grave care îi imobilizează la pat.

Fundaţia "Motivation România" a estimat, la rîndul său, că numai în sud-estul Europei trăiesc peste 200.000 de potenţiali utilizatori de fotolii rulante. În ciuda acestei nevoi uriaşe, doar foarte puţine persoane îşi pot permite echipament adecvat necesar deplasării. La fel de puţine persoane beneficiază de pregătirea necesară pentru a trăi independent şi pentru a continua să contribuie la viaţa familiilor, comunităţilor sau a societăţii din care fac parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb