Procesatorul de seminţe de cânepă Canah International, profit pentru prima dată în 6 ani

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 22 noiembrie 2013

Procesatorul de seminţe de cânepă Canah International, profit pentru prima dată în 6 ani

Dan Lăzărescu: "Fabrica ar trebui extinsă, însă nu exclud nici posibilitatea vânzării acesteia"

"Băncile nu înţeleg planul de afaceri al întreprinderilor mici şi mijlocii"

Canah, singura companie din Europa care procesează integrat seminţele de cânepă industrială, a înregistrat în acest an o creştere economică de 85% şi o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, a declarat proprietarul fabricii din Bihor, omul de afaceri Dan Lăzărescu.

Creşterile înregistrate s-au datorat exportului vrac al produselor obţinute din seminţe de cânepă, doar 15% din cifra de afaceri fiind generată de vânzările tip brand-retail din ţara noastră. "Pot spune că în acest an ne apropriem deja de limita capacităţii de producţie, respectiv 1000 de tone. Exportăm cel mai mult în Anglia, Germania şi Olanda, iar principalii noştri clienţi sunt cei din industria ingredientelor", a spus Dan Lăzărescu.

Antreprenorul, cunoscut pentru afacerile Medicover şi TotalSoft, a început afacerea cu cânepă industrială în 2007, după ce a aplicat pentru finanţare prin programul SAPARD. Anul acesta este însă primul an când compania a înregistrat profit, potrivit spuselor domniei sale. De la deschiderea fabricii şi până în prezent, principalul canal de promovare al afacerii a fost prin prezenţa la târgurile de profil. În ţara noastră produsele sub marca Canah (uleiuri, seminţe, pudră) se regăsesc în magazine de specialitate de tip plafar. "Nu cred că magazinele de tip supermarket sau hipermarket reprezintă o alternativă profitabilă pentru noi ca producători. Preferăm să vindem majoritatea mărfii vrac pentru că suntem pre-plătiţi pentru ea. În cazul lanţurilor comerciale am fi plătiţi abia după 120-190 de zile", a explicat Dan Lăzărescu.

"Sectorul agricol ar avea mult mai puţine probleme dacă ar exista o înţelegere politică"

Canah Internaţional este însă nevoită să importe materia primă în proporţie de 99,5% din Franţa şi China, restul fiind luat din producţia internă. Când a pornit afacerea însă, producătorul a încercat o colaborare cu agricultorii din zonă, asigurându-le acestora seminţele şi chiar combine de recoltare. În momentul primei recolte, fabrica a reuşit să strângă doar 10 tone de la fermieri, în contextul în care necesarul demarării producţiei era de 30-40 de tone de seminţe. "În acel moment a trebuit să ne reorganizăm rapid şi am apelat la importuri din Franţa şi China", spune Dan Lăzărescu. Cu toate acestea, domnia sa susţine că există foarte mult potenţial agricol la noi în ţară, inclusiv pentru cultivarea cânepii industriale. "Agricultura rămâne un segment cu un potenţial uriaş, ce ar fi mult mai bine dezvoltat dacă ar exista şi o înţelegere politică în acest sens", spune domnia sa.

În prezent, antreprenorul ar vrea să extindă capacitatea de producţie a fabricii, deşi nu exclude nici posibilitatea de a o vinde. Dan Lăzărescu susţine că extinderea fabricii necesită o investiţie de circa 700.000-1 milion de euro.

"Deocamdată , ne gândim la soluţii de finanţare. Rambursarea fondurilor europene durează prea mult, iar băncile nu sunt dispuse să ne crediteze", a spus omul de afaceri. Domnia sa susţine că instituţiile bancare nu acordă credite cu uşurinţă întreprinderilor micii şi mijlocii, deoarece nu înţeleg planul de afaceri al acestora. "Un IMM nu este acelaşi lucru cu o afacere imobiliară. Băncile cer garanţii colaterale prea mari de la IMM-uri, care nu sunt adecvate acestui tip de business", a explicat Dan Lăzărescu. În cazul în care omul de afaceri găseşte o soluţie de finanţare se aşteaptă ca fabrica să îşi dubleze producţia în 8 luni, iar în 2-3 ani să ajungă la o cifră de afaceri de circa 7 milioane de euro. "Şi o vânzare a business-ului poate fi binevenită. Recunosc că am primit şi oferte", a conchis domnia sa.

Pe lângă accesul la finanţare, Dan Lăzărescu consideră că un aspect neglijat ce duce la eşuarea noilor afaceri din ţara noastră este lipsa cunoştinţelor de implementare (know-how).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb