Proteste simultane în Bârlad şi Bucureşti, contra explorării gazelor de şist

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 martie 2012

Proteste simultane în Bârlad şi Bucureşti, contra explorării gazelor de şist

Alexandru Pătruţi, ANRM: România mizează pe exploatarea gazelor de şist, în pofida controverselor

Două proteste simultane au fost declanşate, ieri, în Bârlad şi Bucureşti, de cei care se opun explorării şi exploatării gazelor de şist.

În ţara noastră, compania americană Chevron a obţinut recent o concesiune pentru 600.000 de hectare în regiunea Bârlad, urmând să înceapă explorarea în al doilea semestru al acestui an, dacă va obţine autorizaţiile necesare. La închiderea ediţiei, circa 3.000 de persoane protestau, în zona primăriei din Bârlad, ne-a declarat Mihai Preoteasa, unul dintre reprezentanţii mişcării din Piaţa Universităţii, aflaţi la faţa locului. În acelaşi timp, în Bucureşti, circa 100 de persoane strigau vizavi de Guvern, în zona Muzeului Antipa: "Şpăgile de la Chevron se transformă în Vuitton", "Nu corporaţia face legislaţia", "Un mesaj ecologist contra gazelor de şist".

Mihai Preoteasa ne-a mai spus că, în faţa primăriei din Bârlad, au ajuns două grupuri distincte, unul din partea PSD şi a simpatizanţilor de partid, iar altul format din cetăţeni neafiliaţi politic. Înainte de declanşarea mişcării, clopotele bisericilor din Bârlad au anunţat protestul. S-au ascultat melodiile naţionaliste ale lui Tudor Gheorghe.

Mihai Preoteasa ne-a declarat: "Protestul din Bârlad seamănă cu mişcarea de pe 19 ianuarie, din Bucureşti, când Piaţa Universităţii a fost ocupată, atât de protestatari obişnuiţi, cât şi de reprezentanţi ai PSD. În Bârlad, grupul sosit din Bucureşti a afişat banner-ul: < Piaţa Universităţii este peste tot >, cetăţenii promovându-l şi acceptându-l, în faţa adunării. Am vrut, pe această cale, să transmitem că suntem solidari cu cetăţenii din Bârlad. Aici, 80% dintre protestatari sunt persoane neafiliate politic. Televiziunile au fost prezente, iar prinţesa Briana Caragea a vorbit pe scena amplasată aici".

Bucureşti: Protest în deplasare, de la Guvern, la piaţa Revoluţiei

Cei 100 de protestatari situaţi iniţial în zona muzeului Antipa s-au deplasat, ulterior, spre Ministerul Economiei, ajungând, în final, în Piaţa Revoluţiei. Mişcarea a fost autorizată. Marşul s-a desfăşurat pe carosabil. Maşini ale Jandarmeriei şi ale Poliţiei Rutiere au mers în spatele şi în faţa grupului de protestatari. Două cordoane de jandarmi au însoţit deplasarea. S-a strigat: "Ape curate, nu poluate", "Solidaritate", "Ce vrem noi e şi pentru voi", "Un mesaj ecologist contra gazelor de şist". Bannerele afişate de protestatari au trans-mis mesaje precum "Chevron go home!", "Ocupaţi piaţa, ocupaţi România!", "Un minister securist dă şi gazele de şist!".

Alexandru Pătruţi, ANRM: Gazul de şist reprezintă viitorul

România mizează pe extracţia gazelor de şist, în pofida controverselor, a declarat, ieri, Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale(ANRM), pentru AFP, citat de Agerpres. Domnia sa este convins că "gazul de şist reprezintă viitorul".

AFP transmite că, potrivit unui raport al Administraţiei americane pentru Informaţii privind Energia, resursele de gaze de şist ale României, Bulgariei şi Ungariei se ridică la 538 miliarde metri cubi.

Cei care se opun extracţiei gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, interzisă în Franţa şi Bulgaria, dar îmbrăţişată de Polonia, susţin că pânza freatică poate fi contaminată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa fie clar pentru toti cititorii acestei oopinii : dl Alexandru Patruti bate campii din doua motive 1 ori este total pe dinafara chestiunii sau ,2. este stimulat sa faca \asemenea afirmatii de cei care incearca sa obtina gazele de sist. Grupul nostru a mai opinat ca sub masca forajelor pt obtinerea gazelor de sist se face un spinaj economic total de catre gasca Chevron. Sub obladiurea tradatorului cotrocenist. Strain de neam si tara .Numele lui real Troian Maronovici,alias Traian Basescu ,de la ba..inica... Avid de bani ca toti din tagma pdl-ista. A carui fiica a fost imputernicita sa faca actele notariale...?! pentru terenurile ce vor fi concesionate gangsterilor Chevron-isti. Comision de 10% din cei peste 1 mld USD investiti in afacere. Asa ca protetatarii au dreptate iar dl anrm-ist bate campii. Viviani Mirica trebuie sa continue tinerea la curent a cititorilor Bursei on-line in continuare. ! Si cetatenii din zonele respective sa-si exprime ferm protestul. Ca dl Troian Maronovici ,inca presedinte ,nu este proprietar pe tara pe care crede ca o conduce.. Vanzand-o in realitate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb