Un vînt rece suflă deasupra Europei. Pe axa Londra-Moscova, cuvintele nu mai sunt suficiente pentru a măsura greutatea faptelor şi a consecinţelor lor. Mostre din arsenalul ilegal al armelor chimice cutreieră spaţiul statelor NATO pentru a atinge ţinta, undeva în Marea Britanie. Eliminarea demonstrativă a agenţilor care trec la inamic nu este chiar o practică necunoscută serviciilor secrete. Pentru cele din Rusia este o marcă de recunoaştere şi prestigiu, afişată constant, cu mîndrie. Nu de ieri de alaltăieri, ci încă de pe vremea CEKA. Nimic nou sub soare. Şi, totuşi, ceva este diferit. Aerul de supremă impunitate cu care acţiunea a fost dusă la capăt şi mesajul pe care Moscova îl transmite: nimeni nu ne poate opri, cînd este vorba despre interesele noastre, iar regulile, le facem noi! După scurta perioadă de iluzii privind "sfîrşitul războiului rece", speranţa că odată cu el se încheie şi istoria războiului în general, în viaţa internaţională, a fost definitiv înmormîntată. Privită în perspectivă, reîntoarcerea la unealta cea mai veche de reglementare a raporturilor de putere dintre actorii statali, războiul, nu reprezintă o aberaţie, o deviere de la normă, dimpotrivă! Este revenirea la matcă, reinstituirea deplină a unui larg şi nuanţat tablou de valori, atitudini şi tipuri de acţiuni pe care politica le-a explorat, exersat, perfecţionat, acreditat de-a lungul a cîtorva milenii. Cu ce preţ? Cîteva sute de milioane de oameni, bărbaţi, femei şi copii, tineri şi bătrîni deopotrivă, măcelăriţi pe aşa zisele "cîmpuri de luptă", ori pur şi simplu în casele, spitalele, şcolile, pe străzile oraşelor şi cîmpurile satelor în care trăiau; cei mai mulţi fără să poarte uniformă militară, ori vreo armă capabilă să ucidă pe cineva. Mai bine de 80% din totalul acestor victime au fost cetăţeni ai secolului XX. Încheierea declarativă a războiului rece, mimarea aruncării peste bord a soluţiilor beligene şi abordarea problemelor tipice ale competiţiei şi confruntării în relaţiile internaţionale cu uneltele "păcii eterne" aflate, ca nivel de complexitate şi dezvoltare, încă în epoca pietrei necioplite, s-a dovedit, pentru principalii actori ai marelui joc global de putere, nu doar nerealistă, ci şi contra-productivă. De aceea, s-au şi hotărît să renunţe la o pantomimă ineficientă şi atît de puţin credibilă şi să revină pe terenul cunoscut al luptelor pentru putere cu orice şi cu toate mijloacele disponibile. Nu neapărat toate deodată, deocamdată!
Lumea a plonjat într-o nouă istorie. A războaielor "a la carte" sau, încă şi mai precis spus, croite după statura clientului şi natura situaţiilor pe care doreşte să le "rezolve", prin mijloacele violenţei. Nu războaiele sunt hibride, astăzi. Întregul spaţiu al relaţiilor internaţionale este cuprins, practic nestingherit, de cancerul unei depline confuzii generată de "hibridizarea" dintre starea de pace şi război, dintre comportamentele care respectă normele şi regulile dreptului internaţional şi cele care le încalcă flagrant, dintre, pe de o parte, forţă şi acţiune ostilă, iar pe de altă parte, alimentarea disperată a iluziei validitării normelor din care se hrăneşte cooperarea. Chiar dacă a avut grijă să se refere doar la dimensiunea comercială, Trump a spus adevărul zilelor noastre în forma lui cea frustă: războiul este bun! Este bun pentru a-ţi pune competitorii la respect, sau măcar în postură de nesiguranţă şi defensivă; pentru a le inhiba capacitatea de reacţie; este bun pentru extinderea şi recucerirea spaţiilor de influenţă pierdute; este bun pentru spolierea economică, fie că este realizată direct sau indirect; este bun pentru a pune la lucru, a testa şi "etalona" sisteme de arme, capacităţi noi de luptă, metode şi sisteme de conducere a violenţei pe scară largă sau locală; este bun pentru alegerile interne; este bun pentru că teama de care este cuprinsă populaţia, fie şi difuz, la nivel relativ scăzut de intensitate, rămîne un factor important de reducere a constestării interne, de aliniere şi acceptare a măsurilor prin care starea de cvasi-sclavie a cetăţenului, în raport cu statul autoritar-discreţionar, este reconfirmată şi întărită.
Se mai poate reîntoarce lumea la vremurile "războiului rece"? Nu! Dar nu pentru că săgeata timpului istoric arată doar spre viitor şi ne-am lovi de zidul imposibilităţii de a da timpul înapoi. Nu, istoria poate fi retrăită şi, în fapt, chiar a fost retrăită în diferite forme şi circumstanţe, uneori de aceiaşi oameni şi de aceleaşi colectivităţi, alteori de altele. Motivul principal este acela că soluţia războiului rece generalizat la scara întregului sistem internaţional nu este cîtuşi de puţin cea de care au nevoie oamenii politici, astăzi. Ceea ce le trebuie lor este un război rece ceva mai localizat, atît în timp cît şi în raport cu spaţiile geo-politice. Ceva mai flexibil, în regulile după care se desfăşoară, mai versatil în raport cu diversitatea situaţiilor în care poate fi folosit cu efecte favorabile şi, desigur, ceva mai puţin costisitor. Lumea în care ne-am prăbuşit, istoric, este una a războaielor cu termostat. Funcţie de interese şi nevoi, ele pot fi: acum reci, acum călduţe, calde sau chiar fierbinţi!
Războiul şi-a reintrat în drepturi, unealta preferată a celei mai vechi "meserii" din lume. Nu prostituţia, ci vînătoarea de şi "comerţul" cu sclavi.
1. e nevoie de fair trade nu de razboi
(mesaj trimis de Salomeea în data de 16.03.2018, 01:57)
Donald Tusk ii cere lui Trump sa creeze fair trade nu sa declanseze razboi.
Articolul arata cum razboiul combina comertul si vanatoarea...de sclavi.
Se pare ca multi medici veterinari in alta viata au fost vanatori dar nu de sclavi.karma lor cere sa ingrijeasca zilnic animale ca sa se curete...asta am aflat de la un medic uman.
Ce vor deveni vanatorii de sclavi in alta viata, daca exista asa ceva...probabil luptatori ai pacii eterne.
fair trade creeaza conditiile unei paci eterne cu...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2018, 14:04)
Salomeea viseaza intruna; dar
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2018, 14:11)
Continutul complet:
Salomeea viseaza intruna; dar nu noaptea in pat, acolo unde visele (ii) pot fi frumoase,fanteziste; in cetate ne trebuie rigoare si luciditate.
1.3. pacea vesnica (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 21.03.2018, 00:07)
Fara viziune data de visare civilizatia risca sa se autodistruga... cand va exista echilibru intre calitatile feminine si cele masculine pe terra numai atunci pacea cea mare sau vesnica va domni.
2. UE ramane ultima speranta a pacii structurale
(mesaj trimis de Silvia în data de 16.03.2018, 07:14)
Prin definitie Europa comunitara trebuie sa promveze valorile pacii, non/violenta sub orice forme...de aceea suerputerie hard ii doresc moartea.
UE a creat cea mai durabila pace de peste 70 de ani!
UE trebuie sa asigure in primul rand pace structurala..deoaarce cetatenii au nevoie de freedom from fear and freedom from want!..adica de securitate umana...eliberarea de frica dar si de nevoi!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Claa în data de 16.03.2018, 09:44)
Miroase a sorosssss
2.2. pace structurala nu razboi (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Penelope în data de 16.03.2018, 14:37)
Nu draga, nici vorba de Soros!
Alegem pacea structurala in locul razboiului..e ceva de bun simt si da dovada de maturitate si intelepciune.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2018, 14:14)
Gresit doamna Silvia; eliberarea de de nevoi o facem noi, nu UE!
3. Deja vu
(mesaj trimis de Oarecare în data de 16.03.2018, 10:54)
"Inamicul" de serviciu trebuie ținut în corzi.
Nu contează procedeul: upercut, croșeu de stânga sau tradiționalul cap în gură.
Important este că "inamicul" a fost identificat și pus sub lumina sau întunericul reflectoarelor presei, în atenția prostimii, pe principiul "Să nu uiți, Darie!"
Astfel că editorialistul este și de data aceasta ferm, nu își exprimă niciun dubiu. Sentința lui sună astfel:
"... Aerul de supremă impunitate cu care...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2018, 19:57)
Lumea in care traim este lumea normala,a luptei pentru putere.Razboiul face parte din peisaj.Puterea inseamna forță , violență,chiar.Istoria ne-a confirmat ca toate imperiile au cautat sa isi extinda ,daca nu teritoriile,macar sfera de influență
.
Priviti lumea in care traim ca o lume normala; totul e normal; anormal e sa gandim noi ca lumea normala ,a noastra,e anormala.....!
4.1. Nu este normal (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Ana în data de 17.03.2018, 18:56)
Mare prostie!
Cred ca femeile nu isi doresc sa isi vada copiii sau sotii sau fratii trimisi la razboi.
Atunci cand umanitatea va avea trasaturi feminine si mascule in ehilibru..masa critica va demonstra ca violenta, forta, razboiul sunt practici care nu tin de natura umana amonioasa.Mie ii plac barbatii mai efeminati, care au calitati feminine.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2018, 14:04)
Una e ce vrem,alta e realitatea.Cand ceea ce se intampla in lume nu ne convine ,e reteta sigura pentru nefericire.Pacat ca va plac barbatii efeminati,asa nu mai am nici macar o sansa:)
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2018, 14:50)
Sa ma explic mai bine.Daca ne tot opunem mersului lumii,asa cum il percepem fiecare,fara sa ne "pliem" ,riscam sa fim niste inadaptati.Si,ca tot suntem intr- un ziar de bursa, e ca si cum am lua pozitii in piata( ringul bursier),raportandu- ne la miscarile pietei si deloc la ce am vrea sau credem noi....
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2018, 14:53)
Mai simplu spus,ne adaptam la situatii si la lume,in general .In acelasi timp,ne pastram personalitatea .
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2018, 18:12)
NU
4.6. prostii (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 12:57)
mari
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2018, 14:28)
Atat m-a dus si pe mine mintea,in calitate de tinichigiu auto:)
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2018, 17:45)
Ai avut dar nu ai apreciat!
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2018, 17:54)
Ma prind greu
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2018, 18:34)
Dar de unde stii cine sunt si ca am avut o sansa ,in conditiile in care nu m-am semnat niciodata?
5. războiul este bun! antifraza
(mesaj trimis de Silvia în data de 20.03.2018, 17:49)
războiul este bun! Este bun pentru a-ţi pune competitorii la respect, sau măcar în postură de nesiguranţă şi defensivă; pentru a le inhiba capacitatea de reacţie; este bun pentru extinderea şi recucerirea spaţiilor de influenţă pierdute; este bun pentru spolierea economică, fie că este realizată direct sau indirect; este bun pentru a pune la lucru, a testa şi "etalona" sisteme de arme, capacităţi noi de luptă, metode şi sisteme de conducere a violenţei pe scară largă sau locală; este bun...
5.1. adevarata natura umana/ armonioasa (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 20.03.2018, 17:53)
Violenta, conflictul nu este natura umana..este natura bolnava..armonia, iubirea sunt adevarata natura umana!
Am creat un sistem international bazat pe conflict. Argumentul fiind natura umana conflictuala...total fals!
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2018, 18:26)
Deci e bun si razboiul,pana la urma ...Si daca ne mai gandim olecuta,mai gasim cateva randuri de aspecte pozitive ale razboiului:)
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2018, 00:10)
Nu ai inteles nimic!...era antifraza!
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2018, 19:51)
Sunt un idealist prin definitie,daca mi se permite exprimarea.Ca dovada il iubesc pe JJ Rousseau cu toata fiinta mea si ii iubesc mare parte din scrieri si din idei.Am visat adesea la o natura umana armonioasa,cum zici;mai visez,mai bine zis,ma mai gandesc.Lumea nu e perfecta,dar e perfectibila.Omul singur se poate cladi ,se poate feri de ce e rau,isi poate cultiva spiritul,sufletul,poate deveni ,nu neaparat mai bun,chiar bun.Exista un drum al fiecaruia dintre noi .Fiecare alege pe care drum...