Reinventarea răului

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 20 aprilie 2011

Cornel Codiţă

Povestea aceasta ar trebui să-i zguduie pe trăitorii de astăzi ai României mai rău decît frigurile malariei, să-i arunce în braţele unor spaime peste care somnul să nu se poată aşterne niciodată, să-i oblige la o eternă criză de conştiinţă şi, nu în ultimul rînd, la acţiune directă, neîntîrziată. O societate care a cunoscut "banalitatea răului" ca mod de viaţă, reţeta sigură, ne spune Hannah Arendt, care naşte călăii şi victimele lor, în proporţii de masă, nu poate uita în cursul aceleiaşi generaţii traumele unei asemenea experienţe.

Ba poate, dacă este manipulată cu dibăcie!

Istoria de astăzi a României este istoria unei noi şi dezastruoase uitări, indusă şi cultivată cu bună ştiinţă, ba chiar cu artă! Este istoria reinventării răului, ca mod de viaţă zilnic, acceptat, banalizat, în faţa căruia resemnarea poate trece, din nou, drept "strategie legitimă de supravieţuire", iar participarea la maşinăria distructivă a puterii drept "reţetă respectabilă a succesului social". Este un rău pe care o parte însemnată a societăţii nici măcar nu-l mai recunoaşte! Mai ales tinerii, pentru care experienţa dictaturii are o reprezentare factice, edulcorat-falsificată, ca de altfel şi cea despre Democraţie, Libertate şi Capitalism!

Oricît de supărătoare, comparaţiile peste timp sunt imperative. Din Decembrie 1989, pînă prin 1994, Libertatea Presei a fost în societatea românească o chestiune politică centrală, pentru care s-au dat bătălii adevărate, nu trucate, atît în spaţiul dezbaterii teoretice, cît şi al practicii. Fenomenul Piaţa Universităţii este ilustrarea cea mai vie a unui timp şi a unei experienţe care, din nefericire pentru soarta noastră democratică, au devenit irepetabile! Atunci a exis-tat o întrupare, o realitate, a acestui concept, esenţial pentru Democraţie. Astăzi, Puterea şi Opoziţia, deopotrivă, sunt preocupate nu de Liberatea Presei, ci doar de găsirea "soluţiei finale" pentru aservirea ei definitivă. Problema, aşa cum se exprimă pe şleau politicienii, începînd cu vîrfurile puterii şi terminînd cu liderii pseudo-opoziţiei, este doar faptul supărător că mai există "presa celorlalţi"! Realitatea tristă a zilei este că, în 20 de ani, România a involuat de la o formă consistentă de libertate a presei (chiar dacă departe de perfecţiune), la o presă în care "vîrfurile" sunt priponite definitiv de interesele directe de partid şi de putere. Sărăcirea pe zi ce trece a ofertei, titluri şi conţinut deopotrivă, este doar unul dintre simptomele inconfundabile ale regimului de tip paternalist-autoritar instalat confortabil în fotoliile pe care, de formă, încă mai stă scris "Democraţie". Acum 20 de ani, eliberarea din sclavia puterii a instituţiilor publice de comunicare în masă, TVR în primul rînd, era cauza sacră a embrionarei noastre Societăţi Civile. Între timp, embrionul a fost avortat, iar astăzi, "liderii istorici" ai societăţii civile se lăfăie în emisiunile TVR, nu pentru a da pilda libertăţii de exprimare, pentru a susţine independenţa instituţiilor publice de presă, ci pentru a juca, la vedere, rolul penibil, dar clasicizant, de Clănţăi ai Puterii, cu zgardă şi lanţ de gît!

Din nefericire, nici alte atribute ale Libertăţii Democratice nu stau mai bine astăzi, decît acum două decenii. Libertăţile economice, atît ale întreprinzătorului, cît şi ale salariatului, sunt asaltate, zi de zi şi ceas de ceas, de abuzurile legiferate ale unui Parlament care a devenit doar o maşinărie de vot, deposedată în numele disciplinei de partid de atributul gîndirii şi al acţiunii independente, în schimbul căreia a primit cadou, de la Partid, capacitatea nelimitată de a executa ordine politice! Libertatea accesului la educaţie, la îngrijire medicală, ori la asistenţă socială nu mai reprezintă astăzi nici măcar umbra palidă a ceea ce erau în 1990. Şi, să fiu bine înţeles, atunci starea aces-tor atribute esenţiale ale libertăţilor individuale şi colective nu se afla nici pe departe în vecinătatea unei soluţii optime! Încet, dar sigur, toate libertăţile de conţinut, de care depinde dezvoltarea democratică şi, în ultimă instanţă, dezvoltarea pur şi simplu a unei societăţi, au fost înlocuite de un surogat: "libertatea" de a fi spectator-participant la comico-penibilul datului în stambă, ori al pălăvrăgelii fără şir şi fără noimă în jurul unor "subiecte fierbinţi de presă", cum sunt fiţele, chiloţii, sutienele, maieurile, secreţiile, excreţiile şi dramele pe care ele le ascund, în viaţa zbuciumată a personajelor cu vizibilitate pe scena noastră publică şi mondenă. Programele politice au devenit rizibile obiecte ale unui ritual electoral în care nu mai crede nimeni; partidele politice, în loc să evolueze către maturitate au devenit nişte decerebrate adunături de găşti, aflate uneori într-o oarece competiţie pe ciolan; instituţiile administraţiei au devenit, de jure, feude arendate politic, iar de facto satrapii în care "Unsul Împăratului" are drept de viaţă şi de moarte, fără altă judecată, asupra oricui. Dreptul la libertatea de mişcare s-a transformat în dreptul de a deveni "căpşunarii", adică exilaţii, cerşetorii profesionişti, infractorii de masă, iar mai nou expulzaţii cu turma ai Europei! Dreptul de a fi parte a Europei şi a instituţiilor sale consacrate s-a transformat în oficializarea României, ca Eşec!

În lipsa unei strategii şi a unei voinţe a salvării, bazată nu pe mitul "omului providenţial", ci pe reconstrucţia, reinstituirea şi reînserarea socială a Valorilor, societatea româ-nească este condamnată să retrăiască coşmarul rezumat de metafora kafkiană, evocată de H. Arendt în exerciţiile sale de gîndire politică: "...acest trecut, a cărui forţă se întinde pînă la origine, nu trage înapoi, ci împinge înainte şi, spre deosebire de ceea ce ne-am aştepta, viitorul este cel care ne duce înapoi în trecut".

Opinia Cititorului ( 15 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Excelenta analiza, trist diagnostic. Si din pacate foarte adevarat....O mica sugestie pentru o erata....in loc de "si damele pe care le ascund" poate ar fi mai corect "si damele pe care le expun"

    1. Cred ca ar fi mai real ca in loc de dame sa punem drame. 

    Domnule Codita nu Reinventarea raului ; nu este reinventat nimic ci taim cu el de secole !. 

    Nu este bine ca atacati doar TVR - nu priviti si circul de la antene ,de la Irealitatea TV ?.

    De ce nu incercati un "editorial" seara de seara la un post TV cu audienta (sau fara - sunt sigur ca le-ati face rating in cel mai scurt timp) , ma refer la o prezenta seara de seara pe post pentru a-i invata pe romani libertatile democratice; libertatea de gandire si exprimare de care este atata... 

    1. Editorialul reflecta o stare de fapt si anume incapacitatea unei asa zise societati civile de tip Sorosist ,cu N ONG-uri ! Trebuie regandita definitia unei societati cibvile REALE, nu similar Prodemocratia,GDS,sau Societatea Academica Romana srl-ul dnei Mungiu -Pipiddi! Sau altele de acelasi gen! Rontaitoare de bani publici,in realitate institutii de tampire a romanilor. Prin tvr si diferite antene ale unor politicieni ,de la putere sau din opozitie! Nu se va ajunge nicicand la un rezultat...

      "Rontaitoare de bani publici, in realitate institutii de tampire a romanilor". 

      De acord; atunci profesorul Codita nu ar trebui sa ia o altfel de atitudine ? de ce, ce cine ii este frica?. Modul in care se manifesta nu-i tot un fel "de-a democratia" , hai sa ne facem ca existam si criticam ?. 

      La fel si cu sorcovitul tau; sti cum este cu sorcova: sorcovim din an in an si o luam de la cap mereu ...... Ai dreptate ; nu vei ajunge la niciun rezultat !! Pun pariu. 

      Pe undeva te... 

      ...si tardiv ca sunt tzaaca tzaca... mi'am luat pastilele si tot nu ajuta... sint tzaca tzaca...

      Nu ajuta deloc , deloc: dovada clara faptul ca-ti replici /raspunzi singur la opinii, noroc ca nu te lauzi singur.

      Cu ceva naturiste ( nu etno.....!) n-ai incercat?. cine stie? poate ajuta. Doamne ajuta !. 

    Buna ideea cu aparitia domnului Codita pe sticla... de ce nu la antena 3. Mihai Gidea ar fi bucuros sa va aiba ca invitat...

    1. Buna ideea ! E din gasca lor ?. 

      1. Sorcova politica inseamna conglomeratul coloristic derivat din fsn-ul iliescian respectiv rosii psd-isti, galbenii liberali si portocalii pdl-isti. Nu actul sorcovirii de anul nou!2. Ar fi o idee buna aparitia in public ,la o antena, ca invitat,a dlui C.Codita ! Ar iesi direct in arena publica participand la o confruntare de idei pe o tema data. S-ar convinge de lipsa de continut a activitatii societatii civile romanesti ,de tip soros-ist. Si, poate , ar genera ceva opinii si altora....

      Cum l-am putea convinge/ urni ? eu i-am mai propus-o dar se pare ca nu aude. 

      eheee...las ca stie Salomeea sau stiu alte dame cum sa il convinga

      Se pare ca exista o clona G.B.! Sa fie sanatos si sa respecte acuratetea ,sper, a opiniilor originalului! Desigur ,repet ,este de dorit, ca autorul editorialului de astazi , dl C.Codita , sa iasa in arena publica. Radio sau TV. Daca circumstantele vor fi favorabile,speram ca se va gasi o modalitate eleganta de a-l determina pe dl C. Codita sa intre in arena publica acum .Cand societatea civila postdecembrista ,de tip soros-ist, nu mai convinge pe nimeni! Aria de raspandire a mesajelor dlui...

      Alo ! domnu' Codita ! se aude ??. 

      Make, nu dai un ordin ? doar este militar; ar trebui sa-l execute. 

    Domnule Codita, nu uitati ca toate astea au fost facute de tinerii promovati dupa '90. Tineri care habar nu aveau de ce a fost inainte (tocmai de aia au fost si sunt preferati). Si care au fost formati dupa chipul si asemanarea stabilor. Cei corecti si competenti au fost goniti si sunt tinuti in afara sistemului... Incercati sa gasiti o solutie (macar teoretica), viabila! Se pare ca nu exista iesire!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb