REVISTA PRESEI - 27.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Directorii de spitale, obligaţi să ascundă infecţiile

Managerii susţin că sunt nevoiţi să raporteze cât mai puţine cazuri de infectare intraspitalicească pentru a nu-şi pierde posturile. Directorii instituţiilor sanitare sunt obligaţi să nu depăşească parametrii la care se obligă prin contractul de management, altfel li se scad puncte şi apoi îşi pierd mandatul.

Noua invenţie a lui Oprescu: biblio-cârciumă

Proprietarii a două terase bucureştene figurează ca fiind beneficiari a două contracte cu Primăria Capitalei în proiectul "Biblioteci în aer liber". Garda Financiară susţine că investiţiile s-au făcut doar pe hârtie. Bibliotecile în aer liber de pe terasele "Boema" şi "Tête-à-tête" nu există, deşi în documentele municipalităţii figurează investiţii de 35.500 de euro.

Teo creşte ponderea PDL în Parlament

Democrat-liberalii au început să recupereze terenul pierdut în Capitală, după mai multe eşecuri electorale. Câştigarea alegerilor de către Teo Trandafir aduce partidului aflat la guvernare un plus de putere în Legislativ, dar şi o revenire la nivelul Bucureştiului.

Bugetari care cer spor de vitamine

Rămaşi, anul trecut, fără 14 sporuri printre care cel de xerox şi de antenă, angajaţii primăriei Bistriţa vor fonduri pentru suplimente alimentare. Cele 744 de persoane care muncesc în aparatul administrativ ar putea primi din luna mai, câte 400 de lei pentru suplimente nutritive. Hotărârea nu a primit încă avizul de legalitate de la Prefectură.

CURENTUL

ANI nu e moartă, ANI se transformă

Cei care s-au bucurat că a dispărut ANI şi i-au făcut deja parastasul acestei instituţii s-au înşelat amarnic. Cu toate că existenţa Agenţiei Naţionale de Intergritate (ANI) a fost pusă sub semnul întrebării după recenta decizie de neconstituţionalitate dată de Curtea Constituţională, această structură va avea în continuare dreptul să cerceteze declaraţiile de avere ale demnitarilor, inclusiv datele care vor avea un caracter confidenţial pentru public, documentele urmând să fie transmise ANI de către o persoană special desemnată în acest sens în fiecare autoritate, potrivit noului proiect de lege al Executivului.

Malpraxis, de Tia Şerbănescu

Partidele parlamentare au fost invitate la Cotroceni pentru consultări în vederea salvării ANI pe care CC (un fel de spital CF 2 de unde rişti să ieşi în comă) a transformat-o într-un mutilat de război anticorupţie. PDL, PSD, PC, UDMR şi ETC (independenţii) şi-au confirmat pe loc participarea dar PNL a amânat răspunsul întrucât dl Crin Antonescu are nevoie de mai mult timp de gândire fiind intelectual - şi nu "analfabet politic" ca dl Boc "care nu numai că o încalcă pe doamna Constituţie dar nici nu o ştie". Mă rog, pe întuneric toate constituţiile sunt doamne şi toţi politicienii sunt crini.

Berceniul i-a dat 6 din 49 lui Mincă

Antenele şi întreg Trustul de presă al PC n-au făcut nici cât o ceapă degerată "pe teren" la mine în sector. Colegiul 19 se încadrează între Şoseaua Giurgiului, Şoseaua Olteniţei şi Bulevardul Constantin Brâncoveanu. Locul de deputat în Colegiul 19 Bucureşti a devenit vacant după demisia din Parlament a Danielei Popa (PC), numită în Comisia de supraveghere a asigurărilor. Daniela Popa a demisionat din Parlament în 1 februarie. Victoria lui Teo este de fapt o înfrângere usturătoare pentru Antonescu, Ponta, Voiculescu şi restul găştii.

Voinescu: "România are nevoie de o Constituţie nouă, fără cârpeli pe ici-colo"

În contextul în care dezbaterea asupra modificării Constituţiei se naşte timid ca urmare a blocajului coaliţiei PSD-PNL, deputatul PDL Sever Voinescu a declarat ieri la RFI România că ţara noastră are nevoie de "o Constituţie nouă, radical nouă, nu de cârpirea, reşaparea ici-colo, în două-trei chestiuni a textului constituţional". Potrivit acestuia, România se află la începutul anilor "60, din punctul de vedere al organizării administrativ-teritoriale.

Orgolii hormonale

Liberalii au anunţat ieri, prin vocea suavă a preşedintelui lor, că nu vor participa la întålnirea de la Cotroceni dedicată reconstrucţiei legale a Agenţiei Naţionale de Integritate. De ce au refuzat invitaţia? Aşa, ca să nu-i facă pe plac lui Traian Băsescu, cel care a convocat întålnirea cu partidele politice. Alt argument n-am descoperit în dizertaţia politică făcută de Crin Antonescu la finalul întålnirii conducerii liberale.

CURIERUL NAŢIONAL

BERD rămâne pe poziţii în România

Criza a amânat calendarul de retragere al Băncii din investiţiile realizate anterior. Instituţia va continua să sprijine România cel puţin până la sfârşitul acestei decade. Preşedintele BERD a lăsat să se înţeleagă că banca va lansa emisiuni de obligaţiuni pe piaţa locală. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să îşi continue eforturile de susţinere a statelor din centrul şi sud-estul Europei, au declarat oficiali ai instituţiei în cadrul unei întâlniri cu ziarişti din ţările balcanice care a avut loc la mijlocul săptămânii trecute.

Banca Transilvania vrea anul acesta un profit brut de 150 mil. lei

Banca Transilvania (TLV) vrea să-şi majoreze valoarea activelor cu 16% în acest an, la 22,5 miliarde lei (5,42 miliarde euro), şi să obţină un profit brut cu 74% mai mare, în sumă de 150 milioane de lei (36 milioane euro). De asemenea, BT ia în considerare pentru acest an majorarea veniturilor operaţionale cu 15%, la 1,5 miliarde de lei, şi a cheltuielilor cu 11%, la 1,35 miliarde de lei. În ceea ce priveşte veniturile, banca mizează pe creşterea celor din dobânzi cu 28%, la 562,4 milioane de lei, şi a celor din comisioane cu 10%, la 388 milioane de lei.

"Concurenţa" cercetează înfiinţarea celor două companii energetice naţionale

Chiriţoiu: Funcţionarea noilor structuri poate duce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe această piaţă. Consiliul se va pronunţa în maximum cinci luni de la data la care notificările au devenit efective.

ACPR strânge relaţiile cu patronatele din Africa de Vest

George Constantin Păunescu: Sunt foarte bucuros să primesc întreaga delegaţie senegaleză în România. Madické Niang: Dorim să începem relaţii economice şi dezvoltări concrete cu mediul de afaceri. Agathon (ACPR): Nu trebuie să neglijăm relaţiile tradiţionale ale României cu Africa de Vest. Reprezentanţii patronatelor din România au primit ieri vizita delegaţiei senegaleze în România în vederea realizării unui parteneriat între ţara noastră şi Republica Senegal.

Despre rolul statului în dezvoltarea economică, de Alin Teodorescu

Sunt un om fundamental de stânga - nici nu pricep cum ai putea fi de dreapta în România, dar se pare că am o deficienţă de percepţie - şi în mod normal ar trebui să susţin rolul masiv al statului în dezvoltarea economică. Experienţa şi analizele comparative mi-au arătat că vremurile sunt complet diferite.

EVENIMENTUL ZILEI

Fără termen-limită la "10 case pentru specialişti"

Doar un sfert dintre primarii din mediul rural s-au înscris până acum în programul iniţiat de Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Deşi mai-marii Ministerului Dezvoltării se aşteptau la un succes răsunător al programului "Zece case pentru specialişti", doar un sfert dintre primarii de la sat s-au arătat dispuşi să pună la bătaie terenuri pentru viitoare locuinţe ale medicilor, profesorilor, inginerilor sau poliţiştilor dispuşi să lucreze în mediul rural.

Cum a fost afurisit Ilie Carabulea

Mitropolitul Ardealului IPS Laurentiu Streza le-a recomandat preotilor sa nu accepte ajutor din partea patronului Atlassib, pentru ca e incompatibila calitatea de "ctitor si binefacator" cu cea de "pagubitor al Bisericii".

Care sunt cele mai vânate zone pentru morile de vânt

Proiecte de peste 2.600 MW au contracte de racordare la reţea încheiate. Dobrogea conduce detaşat, dar sunt judeţe din Moldova şi Banat, precum Galaţi sau Caraş-Severin, care vin din urmă. Aflată în centrul atenţiei, Dobrogea rămâne în topul preferinţelor când vine vorba despre investiţii în eoliene, însă Moldova vine puternic din urmă. Capacitatea totală avizată pentru a fi racordată la reţea în această regiune a ajuns la 1.450 de MW, ceea ce înseamnă o putere echivalentă a două reactoare de la Cernavodă.

Dreapta ungară se va înţelege mai bine cu Bucureştiul

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda vede un viitor mai bun pentru relaţiile româno-maghiare după victoria Fidesz, formaţiunea lui Orbán şi PDL împărtăşind aceleaşi principii politice.

FINANCIARUL

Baronii subvenţiilor mascate din energie: InterAgro, Alro, ArcelorMittal şi Azomureş

Câteva companii "alese pe sprânceană" au acces la cea mai mare parte a electricităţii şi gazelor naturale ieftine. Prioritatea naţională a devenit materie primă. Câteva companii mari invocă această sintagma pentru a pune mâna pe energia ieftină. Alro şi ArcelorMittal se bucură deja de curentul de la Hidroelectrica, iar InterAgro şi Azomureş sunt beneficiarele unei legi care le permite să cumpere gaz doar din producţia proprie, mult mai ieftină.

Culmea demagogiei: Lui Ionuţ Popescu "îi este ruşine" cu banii de la FP, dar încasează 6.000 euro/30 min. de la EximBank

Decizia preşedintelui de la Proprietatea de a-şi diminua încasările lunare a fost privită de mai-marii pe linie de partid ca un "gest elegant" sau ca o dovadă de respect pentru "modul de gândire al celor din PD-L". Despre miile de euro încasate de clientela politică prezentă în CA-uri nu s-a pomenit însă niciun cuvinţel.

Analiştii bancari: BNR ar putea reduce din nou dobânda-cheie

După şedinţa din 4 mai, relaxarea politicii monetare ar putea lua o pauză de cel puţin patru luni. De la începutul acestui an, banca centrală a redus dobânda de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, până la 6,5%, şi a păstrat nemodificat nivelul rezervelor minime obligatorii. Până la finalul lui 2010, analiştii se aşteaptă ca dobânda-cheie să coboare până la 6%, considerând că BNR nu mai are spaţiu de manevră pentru rate reale mai scăzute.

GÂNDUL

Secretele turismului românesc de 1 Mai: marşul cameristelor şi trenul Soarelui care va face 2 ore în 2015

Cu trenul sau cu maşina, 1 Mai la mare tot departe este. Pe litoral ne aşteaptă Elena Udrea, marşul bucătarilor, bolizi şi cluburi de fiţe. După aproape cinci ani de lucrări de modernizare şi investiţii de peste 500 milioane de euro, de 1 Mai drumul cu trenul spre litoral va dura tot patru ore, pe o distanţă de 225 km. Motivul: în proiect nu au fost incluse şi podurile de la Feteşti şi Cernavodă. Abia de la anul vom face pe drum tot atât cât în 2005, adică două ore şi jumătate, iar timpul călătoriei va scădea sub două ore în 2015, când vor fi gata podurile.

Micul, berea şi sarmaua celor doi fondatori ai pantagruelicelor agape publice bucureştene, Vanghelie şi Onţanu, vor deveni amintire de 1 Mai-ul acesta.

Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, se află în faţa celei de-a doua căderi a Vanghelionului. După ce a eşuat să mai facă celebra petrecere dintre ani, acum, Ponta i-a interzis categoric primarului de la cinci să mai organizeze, cu ocazia zilei de 1 Mai, "tot felul de petreceri" şi să mai arunce cu banii "în stânga şi în dreapta". "PSD nu face aşa ceva.

Silviu Prigoană a înregistrat la OSIM 100 de mărci de posturi TV

Înregistrarea unei mărci verbale, formată doar din litere şi cifre, costă 350 de euro, ceea ce înseamnă că deputatul PD-L a plătit circa 35.000 de euro. Deputatul PD-L Silviu Prigoană a solicitat Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) înregistrarea a peste o sută de mărci de posturi de televiziune, printre care Bucureşti TV, Cluj-Napoca TV, Timişoara TV. Reprezentanţii OSIM au confirmat pentru Mediafax că deputatul a depus cererea pe 15 aprilie. Prigoană cere oficiului dreptul să folosească mărcile respective pentru "Publicitate", "Difuzare de programe audiovizuale; telecomunicaţii".

JURNALUL NAŢIONAL

Bancherii porno au aruncat economia mondială în haos

Când monstrul Lehman Brothers a aruncat lumea în haos, în toamna lui 2008, câinii lui de pază visau. Visau frumos, concupiscent, vise erotice. Angajaţii Securities and Exchange Commission (SEC), cerberul pieţelor financiare din SUA, se uitau la filme porno atunci când Wall Street-ul se prăbuşea în jurul lor. Cei mai pofticioşi priveau şi câte opt ore pe zi. Cum ar fi, "munceau" zi-lumină!

Ţăranii scapă de casele de marcat

După ce a băgat în sperieţi micii producători agricoli cu Ordonanţa 44/2008, potrivit căreia toţi comercianţii prezenţi în pieţe trebuie să fie înregistraţi la Registrul Comerţului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lămurit problema: nu se schimbă nimic!

Poliţia Română se îmbracă în haine noi

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) vrea să cumpere pulovere de aproape patru milioane de lei şi cravate de alţi peste 700.000 de lei, conform unor anunţuri publicate pe site-ul www.e-licitatie.ro, prin care firmele interesate sunt invitate să participe la licitaţii deschise

ROMÂNIA LIBERĂ

Bătălia pentru resuscitarea ANI

Mobilizare. Decizia Curţii Constituţionale primeşte replici atât din partea Guvernului cât şi din Parlament. Guvernul a adoptat ieri un proiect de lege menit să permită în continuare verificarea avuţiei demnitarilor, dar şi publicarea declaraţiilor de avere. Proiectul este răspunsul Executivului la decizia Curţii Constituţionale care a tăiat atribuţiile esenţiale ale Agenţiei Naţionale de Integritate. Juriştii din Parlament au însă şi alte soluţii decât cele găsite de Guvernul Boc.

Prognoză: Şomajul devine problema numărul 1 în economie

Concluzie. Pentru Guvern, greul vine abia la sfârşitul anului. Perspectivele economice sumbre vor face mai puţin acceptabilă pentru Guvern, din punct de vedere politic, respectarea ţintei de deficit bugetar,dar posibile probleme în implementarea acordului cu FMI nu vor apărea mai devreme de luna septembrie, la a cincea revizuire, consideră analiştii Citi.

Cât costă consolidarea blocurilor şubrede

Doar 12 imobile încadrate în gradul I de risc seismic au fost consolidate în Capitală, după 16 ani de la demararea programului naţional privind reducerea riscului seismic la construcţii. Autorităţile dau vina pe locatarii indecişi. Deşi Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că au fost finalizate lucrările de consolidare la 21 de imobile multietajate, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării susţin însă că doar la 12 blocuri s-a făcut recepţia finală de încheiere a lucrărilor. În restul ţării lucrurile stau şi mai grav, blocurile consolidate putând fi numărate pe degetele de la o mână.

ZIARUL FINANCIAR

700 milioane de euro pentru zero kilometri de autostradă

Ministerul Transporturilor are de la buget anul acesta 2,6 miliarde de euro Ziarul Financiar a obţinut de la Compania de Autostrăzi şi Drumuri alocările de bani pentru 2010. Numai pentru autostrăzi sunt prevăzute 720 mil. euro. De ce nu va fi gata niciun kilometru?

Guvernul pregăteşte creditul "Primul termopan"

Proprietarii de locuinţe şi-ar putea izola termic casele cu credite în lei garantate de stat, fără avans, cu dobândă compusă din rata interbancară ROBOR la 6 luni (în prezent 5,7%) plus o marjă de 0,5%, adică până în 7% pe an, şi în valoare de până la 1.500 de euro pe camera de apartament, respectiv 5.000 de euro pe casă.

- Dobândă platită de stat pentru a împrumuta lei pe piaţa primară a atins ieri un minim istoric, coborând la 5,74% pe an pentru scadenţa de şase luni, cu aproape un punct mai jos faţă de nivelul stabilit la licitaţia similară din martie. Ministerul Finanţelor a vândut la licitiaţia de ieri certificate de Trezorerie de aproape 980 de milioane de lei (238 mil. euro), cu 40% mai mult decât îşi planificase iniţial, în condiţiile în care cererea totală de cumpărare de titluri din partea investitorilor s-a apropiat de 3,6 miliarde de lei.

Scandal fără sfârşit la Cocor: Schimbarea conceptului noului magazin, costurile de construcţie şi indemnizaţiile şefilor învrăjbesc acţionarii

Deschiderea noului spaţiu comercial Cocor Store din centrul Capitalei ar urma să urce afacerile companiei Cocor la un nivel record de 20,2 mil. lei (4,86 mil. euro) în acest an, potrivit proiectului de buget al companiei, însă întârzierea cu aproape un an a redeschiderii magazinului, costurile de construcţie peste cele stabilite iniţial şi renunţarea la conceptul de magazin de lux au determinat amplificarea conflictului dintre unii acţionari şi conducerea companiei.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb