România, de la "El Dorado imobiliar"la "El Dorado al energiilor regenerabile"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 mai 2012

România, de la "El Dorado imobiliar"la "El Dorado al energiilor regenerabile"

Ţara noastră a trecut, la debutul crizei financiare, de la statut de "El Dorado imobiliar" la paria Europei, cu preţuri fabuloase de 7-10.000 de euro/mp de teren în centrul Bucureştiului, care au făcut nerentabile investiţiile. În ultimii trei patru-ani, piaţa investiţiilor imobiliare a intrat într-un blocaj total, cu falimente răsunătoare şi preţuri înjumătăţite ale proprietăţilor, care tot nu-şi găsesc cumpărători.

În următorii ani, dacă autorităţile noastre nu sunt suficient de vigilente să păstreze un echilibru pe piaţa investiţiilor noi în energie, în special pe segmentul surselor regenerabile, ris-căm să devenim un "El Dorado" al eolienelor şi fotovoltaicelor, statul privilegiat ce s-ar putea transforma într-o "bulă" ce riscă să se "spargă" la fel de brusc ca şi cea imobiliară. Numai că, de data aceasta, consecinţele "bulei" energetice ne-ar putea arde rău la buzunar.

Senatorii au aprobat, luni, proiectul de lege privind stimularea inves-tiţiilor în energia regenerabilă, cu un amendament extrem de favorabil investitorilor, în special al celor care doresc să construiască parcuri fotovoltaice. Astfel, dacă amendamentul trece şi de Camera Deputaţilor, inves-titorii în energie solară vor continua să primească şi anul viitor 6 certificate verzi (circa 330 de euro) pentru un MWh produs şi livrat în reţea, deşi parlamentarii sunt conştienţi că este un caz clar de supracompensare (n.r. acordăm stimulente mult prea mari, care fac posibilă recuperarea investiţiei într-un timp record). Reducerea numărului de certificate acordate surselor regenerabile (anumitor tehnologii care s-au ieftinit considerabil) va fi aplicată abia din 2014 încolo şi nu din 2013, aşa cum doreşte ANRE.

Potrivit unui studiu ANRE (reglementatorul pieţei de energie), care a luat în calcul o pondere echilibrată a surselor regenerabile de energie în consumul naţional, la nivelul anului 2017 vom plăti cu aproape o treime mai mult faţă de 2010 pentru electricitatea consumată din cauza faptului că ne-am asumat, la nivel european, o anumită cotă a energiei verzi în balanţa noastră energetică.

Astfel că, dacă nu este ţinută în frâu, frenezia cu care investitorii vor să construiască centrale care să producă energie curată ne va goli serios buzunarele, factura riscând să urce cu peste 50% în perioada analizată. Interesul crescut pentru acest tip de investiţii se datorează generoasei scheme de sprijin prin cotele obligatorii de certificate verzi. La data conceperii schemei, interesul investitorilor era la cote scăzute. Acum, când schema a devenit aplicabilă şi a fost agreată şi de Comisia Europeană, interesul investitorilor este la cote maxime, în timp ce tehnologia s-a ieftinit considerabil. Aşa se face că energia verde a devenit o găină cu ouă de aur pentru investitori şi o sperietoare pentru consumatori, care înţeleg nevoia de investiţii noi, curate, dar nu la orice cost.

Gura de oxigen dată în mod voit investitorilor în surse regenerabile (în special celor care ţintesc energia solară şi eoliană) va genera o frenezie de investiţii în parcuri solare, similară cu cea din zona parcurilor eoliene (există deja proiecte, realizate în ultimii 2-3 ani, cu o capacitate totală de 30.000 MW instalaţi). Ieri, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a afirmat, într-o conferinţă, că "suntem clar în supracompensare" prin schema actuală de susţinere, dar a adăugat speranţa că legea avizată de senatori să nu fie modificată de Camera Deputaţilor: "Chiar dacă este clar că este o supracompensare pe fotovoltaice în special, asta nu înseamnă că nu putem închide ochii şi să le dăm şansa investitorilor să îşi recupereze investiţia în patru ani, în loc de şapte. Să nu ne grăbim să băgăm în faliment sute de firme".

Domnia sa a adăugat că şi-ar dori ca România să fie "un El Dorado al investiţiilor în energii regenerabile": "De ce să nu stimulăm o generare de venituri şi profituri pentru toţi investitorii români şi străini".

În prezent, este forfotă mare la Camera Deputaţilor, care riscă să fie "cucerită" de cei care pledează pentru investiţiile "verzi" la orice preţ. În ciuda perioadei dificile prin care trece (schimbarea de Guvern aduce şi schimbarea conducerii), ANRE pare să reziste cu brio la aceste presiuni, încercând să tempereze entuziasmul investitorilor prin reducerea stimulentelor acordate.

Reprezentanţii ANRE susţin că se vor supune deciziei Parlamentului, în cazul în care decide amânarea cu un an a cotei reduse de certificate, dar avertizează că supracompensarea va fi cu siguranţă amendată de Comisia Europeană ca ajutor de stat ilegal.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Adevaratele solutii privind energia regenerabila ,total nepoluanta ,capabila sa rezolve problemele de livrare a utilitatilor la prt redus, capabila sa stabilizeze piata energiei ,sine die, este in curs de brevetare. Si ,isi cauta surse de finantare. Grupul de inventatori a solicitat finantare c elor cu posibilitati.Si s-a ales ...cu praful de pe toba.Si cu telefoane inchise..Au inteles ,inventatorii ,ca in tara noastra ei duc o batalie ,cam inegala ,cu cei ce detin sursele clasice de combustibil. Pornind de la Gazprom la Butangas. Si tarile arabe.. Dar viitorul apartine solutiilor in curs de brevetare. Restul regenerabilelor sunt paleative.Cand n-ai vant nu se invarte turbina. Cand n-ai soare nu ai curent electric. Solutiile in curs de brevetare sunt cu adevarat regenerabile. Ele utilizeaza singurul combustibil perfect. Oxidul de hidrogen ,recte ,APA !

    1. Lumina, nu soarele, este elementul esential pentru producerea energiei fotovoltaice. Si daca e innourat, daca e frig, daca ploua sau ninge poti produce energie fotovoltaica. Nu poti produce energie noaptea dar poti construi un sistem in care solarul si vantul sa fie compensate noaptea de hidro sau biomasa. Depinde ce doresti.

      Exista metode de a produce energie prin captare de radiatie solara in timpul zilei si care sa functioneze si pe timpul noptii pe baza caldurii specifice a lichidului folosit ca agent de transfer termic. Exista parcuri cu panouri solare intinse pe zeci, chiar sute de hectare care redirectioneaza energia solara spre un punct central unde un lichid pe baza de sare topita transfera energia captata pentru a genera abur ce in final va invarti o turbina. Daca exista vointa, exista si putiinta...

      Solutii sunt. problema ramane impactul asupra facturii. din fericire tehnologiile evolueaza si devin mai ieftine. trebuie gasit un echilibru pe termen scurt si mediu astfel incat sa castige si investitorii, dar pretul sa fie suportabil si pt consumatori.

      si oricum noapte se consuma energie mai putina

      Nu ati retinut esenta solutiilor regenerabile in curs de brevetare : Stabilizarea pretului la energie ! Sine die. Adica fara termen ! De asta suntem interesati toti. Nu de paleativele solaro -eoliene care ,gratie unor interese de clan ne vor usura buzunarele. Sa platim ce nu merita ! Din datele care le detinem , se spera ca pana la jumatatea lunii iulie primele prototipuri de generatoare termice ce utilizeaza oxidul de hidrogen -apa- pentru a produce apa calda menajera si apa fierbinte pentru calorifere sa intre in probele tehnologice si sa fie omologate. Vom anunta la timp totul. In Bursa on-line.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb