Compania Romelectro, cel mai mare contractor de proiecte complexe de energie din România, a obţinut anul trecut un profit brut de circa 1 milion de euro la o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro, potrivit datelor neauditate prezentate vineri de companie. Pentru acest an, compania din grupul cu acelaşi nume estimează că îşi va dubla principalii indicatori financiari.
Grupul va finaliza în acest an termocentrala Burullus din Egipt, care are o capacitate totală de 4.800 MW.
Directorul general al grupului Romelectro, Cristian Secoşan a declarat, într-o întâlnire cu presa, citat de News.ro: "Pentru compania Romelectro, preconizăm că 25% din cifra de afaceri din acest an va veni din export. Pentru acest an, compania şi propune consolidarea afacerilor în calitate de contractor general, atât pe piaţa internă, cât şi internaţională, şi o dublare a principalilor indicatori financiari".
Anul trecut, grupul a accelerat acţiunile de expansiune pe pieţe externe şi estimează că astfel afacerile din acest an vor fi semnificativ mai mari faţă de anul trecut.
Pe piaţa externă, Romelectro este prezent în Kosovo şi Egipt, unde a înfiinţat câte o sucursală, iar în Arabia Saudită a înfiinţat o firmă la care este acţionar majoritar.
"Încercăm să ne stabilizăm cât mai bine în anumite regiuni de pe glob, unde sunt proiecte pe profilul nostru, iar apoi să ne extindem. Căutăm proiecte mari şi complexe", a spus managerul Romelectro.
Romelectro intenţionează să se implice în execuţia proiectelor din cadrul gazoductului BRUA.
Secoşan a afirmat: "Romelectro este implicat în diverse proiecte de investiţii foarte variate, de exemplu centrale pe cărbune, pe gaze naturale, hidro, linii de energie electrică, staţii electrice. Această experienţă în investiţii compexe ne va permite abordarea şi a unor proiecte din alte pieţe, de exemplu BRUA. Însă, nefiind tocmai pe profilul nostru de activitate, vom căuta să ne asociem cu alte companii".
Ministerul Energiei a anunţat în martie că a emis autorizaţia de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
În privinţa pieţei interne, aceasta încă suferă din lipsa marilor investiţii în sectorul energetic, consideră conducerea Romelectro.
Singurele proiecte mari au fost investiţiile în producţia de energie regenerabilă, dar şi investiţiile în centrale pe cărbune, pentru aducerea în conformitate cu legislaţia pe mediu, precum şi termocentrala OMV Petrom de la Brazi.
Secoşan a menţionat: "Din păcate, investiţiile în sectorul energetic s-au redus foarte mult în ultimii ani. După o pauză de mai mulţi ani, Romgaz a iniţiat investiţia de la Iernut, de 430 MW, licitaţie câştigată anul trecut de Romelectro. În prezent contractul este în faza avansată de proiectare, iar în câteva luni vor începe lucrările pe şantier şi construcţia echipamentelor. La Iernut vorbim de o investiţie importantă pentru sistemul energetic românesc şi pentru una din cele mai mari companii cu capital de stat".
Pentru Romelectro, prioritatea în acest an va fi consolidarea firmelor din grup, cu extinderea ofertei în piaţă în domeniul execuţiei şi fabricaţiei, la Electromontaj Carpaţi Sibiu.
Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator şi investitor în proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport şi distribuţie energie electrică, protecţia mediului şi industrie.
Romelectro este compus din patru firme româneşti, compania Romelectro SA şi alte trei: Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), CELPI şi Electromontaj Carpaţi Sibiu.
Anul trecut, a fost înfiinţată şi firma Romelectro Arabia, entitate juridică saudită în care Romelectro este acţionar majoritar. În plus, Romelectro a înfiinţat două sucursale în Egipt şi Kosovo, prin care să administreze contractele derulate în aceste ţări.