RUSIA ÎN EUROPA Acordurile UE cu Moldova, Ucraina şi Georgia, un pas înainte către o posibilă integrare

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 iunie 2014

De la stânga la dreapta: Irakli Garibaşvili, premierul Georgiei, Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova, Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, şi Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

De la stânga la dreapta: Irakli Garibaşvili, premierul Georgiei, Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova, Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, şi Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

Rusia ameninţă cu "măsuri de protecţie"

Uniunea Europeană a semnat, la finalul săptămânii trecute, Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care vor să apropie de Europa de Vest, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia.

Aceşti vecini din estul Uniunii au rămas, din punct de vedere economic, mult în urma ţărilor din fostul bloc comunist care au aderat la blocul european în ultimii zece ani, comentează BBC, citată de Mediafax, subliniind că o integrare economică reprezintă un pas mare înainte către o posibilă integrare în Uniune în viitor.

Acordul angajează aceste trei ţări la standarde europene, inclusiv noi reglementări vamale, controale de calitate şi competiţie pe piaţa liberă.

"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeană se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, înainte să semneze acordul cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă.

Acordul a fost semnat în mod oficial la Bruxelles de către cei 28 de şefi de stat şi de guverne UE cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă.

"Ce zi mare! Poate cea mai importantă pentru ţara mea de la independenţă", proclamată în 1991, a declarat Poroşenko. "Evoluţiile istorice sunt inevitabile", a adăugat el, subliniind că acordul se aplică "întregii Ucraine, inclusiv Crimeei".

Van Rompuy a declarat că "nimic, în acord, nu este susceptibil să afecteze Rusia". Acordul este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva, a subliniat preşedintele Comisiei José Manuel Barroso.

Poroşenko a semnat a doua parte a Acordului de Asociere, cea de ordin comercial, care vizează în principal ridicarea principalelor bariere vamale dintre Ucraina şi statele membre UE. Prima parte, de ordin politic, a fost semnată în martie de către premierul Arseni Iaţeniuk.

Semnarea documentului a fost prevăzută iniţial în noiembrie 2013, dar fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici s-a răzgândit şi a preferat să se orienteze către Rusia pentru a obţine un ajutor economic. Această decizie a antrenat mişcarea de contestare care a condus la destituirea sa, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia şi insurecţia separatistă prorusă din estul ţării.

Rusia a avertizat că va adopta "măsuri de protecţie", în cazul în care se va dovedi că Acordul de Asociere dăunează economiei ruse. UE afirmă că Rusia are numai de câştigat de pe urma modernizării economiilor vecinilor săi.

Acordul de Asociere, fără precedent în istoria UE, vizează o cooperare largă, în schimbul angajamentului celor trei ţări faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.

Putin: "Forţarea Ucrainei să aleagă între UE şi Rusia a împins ţara către scindare"

Încercările de a forţa Ucraina să aleagă între Rusia şi Uniunea Europeană (UE) au împins această ţară la "scindare", a apreciat vineri preşedintele rus Vladimir Putin după semnarea de către Kiev, Chişinău şi Tbilisi a unor acorduri "istorice" cu UE.

Diplomat rus: "Acordul UE cu Ucraina şi Republica Moldova va avea consecinţe grave"

Acordul de asociere economică semnat vineri de Ucraina, Republica Moldova şi Uniunea Europeană va avea "consecinţe grave", a avertizat un diplomat rus de rang înalt citat de agenţia Interfax.

Consilier al lui Putin: Poroşenko este un "nazist", iar acordul cu UE, "ilegitim"

Un consilier de rang înalt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Serghei Glaziev, a declarat vineri că preşedintele ucrainean prooccidental Petro Poroşenko este un "nazist", iar semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei cu UE este "ilegitimă".

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Numeroşi moldoveni trăiesc din banii pe care li-i trimit rudele lor aflate la muncă în UE. Din punct de vedere cultural şi istoric, Republica Moldova este foarte apropiată de România, însă Acordul de Asociere cu UE poate deschide larg pieţele europene Chişinăului. Mai mult de jumătate din schimburile comerciale moldovene sunt efectuate cu state europene.

Una dintre piedicile dezvoltării Republicii Moldova este conflictul îngheţat din regiunea Transnistria. Separatiştii proruşi deţin controlul asupra regiunii separatiste moldovene - o fâşie de pământ în estul ţării - de la începutul anilor "90.

Exporturile UE în Republica Moldova au atins, în 2013, 2,3 miliarde de euro, dominate de utilaje, minereuri şi echipamente de transport, iar exporturile moldoveneşti către UE - în principal alimente, îmbrăcăminte şi utilaje - au atins un miliard de euro.

UCRAINA

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a cedat presiunii ruse în noiembrie, refuzând brusc să semneze acordul cu UE şi provocând actuala criză. Însă UE şi Ucraina au semnat, în martie, partea politică a Acordului de Asociere. Aceasta angajează Kievul către o cooperare cu Bruxelles-ul în domeniile drepturile omului, securităţii şi controlului armamentului.

Acordul de Asociere integral al Ucrainei, care cuprinde numeroase prevederi în domeniul liberului schimb, este considerat cel mai important din perspectiva Bruxelles-ului. Acesta este un act politic şi este denunţat de Moscova ca un amestec în sfera sa de influenţă tradiţională.

Secole la rând Ucraina a fost condusă de Rusia, inclusiv economic. Separatiştii proruşi din estul Ucrainei resping Acordul cu UE, considerându-l o ameninţare la adresa intereselor lor.

Rusia a exercitat presiuni economice asupra Ucrainei, întrerupând livrarea gazelor naturale şi boicotând diverse bunuri, inclusiv produse lactate şi ciocolata. Ruşii afirmă că este necesar ca europenii să includă aceste aspecte în negocierile asupra viitorului relaţiilor economice ale acestei ţări. Oficiali ruşi afirmă că acordul poate conduce la o competiţie neloială, produse ieftine europene urmând să pătrundă pe piaţa rusă via Ucraina.

Aproximativ o treime din comerţul extern ucrainean are loc cu state UE, aproximativ acelaşi nivel ca cel cu Rusia.

În 2013, exporturile UE în Ucraina au însumat 23,9 miliarde de euro - în principal echipament industrial greu, produse chimice şi produse de manufactură. Exporturile Ucrainei către UE au atins 13,8 miliarde de euro, constând în principal în oţel, minereuri şi alimente. Ca suprafaţă, populaţie şi producţie economică, Ucraina depăşeşte cu mult Republica Moldova şi Georgia.

GEORGIA

Guvernul prooccidental de la Tbilisi consideră Acordul de Asociere cu UE o cale de stimulare a economiei aflate în dificultate a ţării. Aproape o treime din schimburile comerciale georgiene au loc cu UE.

Georgia este importantă din punct de vedere strategic pentru Uniune, din cauza planurilor de creştere a importurilor în domeniul energetic din Azerbaidjan, vecinul caucazian al Georgiei şi din republici din Asia Centrală. O conductă-cheie traversează deja Georgia. Însă liderii europeni sunt îngrijoraţi că Moscova - un exportator-cheie de energie - nu mai poate fi considerată un partener de încredere.

Relaţiile Georgiei cu Rusia sunt în continuare tensionate, Tbilisi denunţând anexarea de facto a celor două regiuni separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Separatiştii proruşi conduc ambele regiuni, susţinuţi de trupe ruseşti care au respins trupele georgiene din această zonă în urma războiului-fulger din august 2008.

În trecut, Rusia a boicotat producţiile de vinuri şi apă minerală georgiene, invocând îngrijorări de ordin sanitar, iar în urma războiului zborurile comerciale pe ruta Moscova-Tbilisi au fost suspendate pentru o lungă perioadă de timp.

În 2013, UE a exportat în Georgia bunuri în valoare totală de 2 miliarde de euro, constând în principal în minereuri, produse chimice, utilaje şi echipament de transport. Exporturile georgiene către Uniune au însumat 700 de milioane de euro şi au fost dominate de minereuri. Exporturile de alimente şi metale au fost, de asemenea, semnificative.

ULTIMATUM UE PENTRU RUSIA: Trei zile pentru măsuri concrete în detensionarea crizei ucrainene

Liderii Uniunii Europene au oferit Rusiei un interval de trei zile pentru aplicarea unor măsuri concrete în scopul detensionării situaţiei în estul Ucrainei, în caz contrar avertizând cu impunerea de noi sancţiuni. Uniunea Europeană a stabilit patru condiţii care vor trebui îndeplinite până luni la prânz. Printre condiţii figurează "iniţierea de negocieri pe tema aplicării acordului de pace" propus de Administraţia Petro Poroşenko.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb