SENATORII AU APROBAT Energia fotovoltaică va primi 6 certificate verzi pe MWh până în 2014

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 mai 2012

Sunt şanse mari ca deputaţii să nu modifice decizia senatorilor

Senatorii au decis, luni, să avizeze Legea de aprobare a OUG 88/2011 privind promovarea energiilor regenerabile, cu o modificare importantă privind termenul de diminuare a certificatelor verzi. Deputatul Mugurel Surupăceanu a declarat, ieri, într-o conferinţă organizată de Asociaţia Română pentru Industria Fotovoltaică (RPIA), că ANRE (autoritatea de reglementare în domeniul energiei) va realiza, în acest an, o reevaluare a ratelor de recuperare a investiţiilor (IRR) şi, în cazul în care se constată situaţii de supracompensare, va propune Guvernului scăderea cotelor de certificate verzi alocate producătorilor de energie din surse regenerabile. Numai că senatorii au impus ca termen pentru această modificare data de 1 ianuarie 2014, în loc de 1 ianuarie 2013, a precizat domnul Surupăceanu.

Deputatul PSD a subliniat: "Eu apreciez decizia senatorilor de a mai acorda un an de aplicare a actualei scheme de sprijin pentru că altfel am fi dat peste cap orice business-plan al investitorilor din domeniu, în special al celor care doresc să realizeze parcuri fotovoltaice. Este clar că pe fotovoltaice, care primesc acum 6 certificate verzi pe MWh, suntem într-o situaţie de supracompensare. Costul tehnologiei s-a înjumătăţit şi, prin actualul sistem de promovare, inves-tiţia se poate recupera în circa 4 ani în loc de 7 ani. Astfel, va avea loc o înjumătăţire a certificatelor acordate, dar trebuie să şi atragem investitori. Aşa că prelungirea termenului cu un an este binevenită şi cred că sunt şanse mari să fie aprobată şi de deputaţi, în cel mai scurt timp".

ANRE va reanaliza, în iunie, schema de sprijin pentru investiţiile în unităţi fotovoltaice de producţie a energiei şi este posibil să propună Guvernului diminuarea schemei de sprijin prin certificate verzi. Zoltan Nagy, director în cadrul ANRE, a declarat: "Prima analiză va fi făcută până la finele lunii iunie. Vom propune Guvernului schimbarea schemei de sprijin, acolo unde se justifică. Dacă va fi cazul, vom propune Guvernului reducerea numărului de certificate verzi, dar asta va fi la latitudinea Executivului. ANRE va elabora în acest an noua schemă de sprijin, dar aplicarea se va face de la data decisă de parlamentari".

Oficialul ANRE a ţinut, totuşi, să sublinieze faptul că în cazul în care Comisia Europeană va constata că este supracompensare cu certificate verzi pe segmentul energiei solare, beneficiarii acestor certificate vor fi obligaţi să le returneze sau ANRE va trebui să le anuleze din oficiu.

În prezent, sunt emise permise de racordare la reţea pentru 805 MW în unităţi fotovoltaice, din care au contracte de racordare proiecte de 335 MW, mult peste estimările ANRE din 2010 (în baza cărora funcţionează actuala schemă de sprijin). În Legea de sprijin a investiţiilor în energii regenerabile sunt prevăzute praguri de recuperea a investiţiilor, care nu trebuie să depăşească 10-11%. Dacă rata de rentabilitate creşte cu mai mult de 10%, statul trebuie să intervină şi să diminueze numărul de certificate verzi. În cazul reducerii numărului de certificate, nu se va coborî sub pragul de rentabilitate actual, garantat prin lege, a mai spus Zoltan Nagy.

În 2010, investiţia pentru 1 MW în unităţi fotovoltaice era de 3,5 milioane euro, rezultând o rată de rentabilitate de 11,6%, peste limita stabilită de lege. În prezent, costurile echipamentelor au scăzut, iar pentru 1 MW instalat în panouri fotovoltaice investiţia a scăzut la 2 milioane euro, însă rata de rentabilitate a cres-cut masiv, la peste 22%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb