SERVICIILE AGRICOLE: Piaţa din care statul iese cu mâna goală

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 12 noiembrie 2010

Piaţa din care statul iese cu mâna goală

În statisticile oficiale, sectorul serviciilor agricole, cvasiinexistent, doar 1% din totalul ramurii agricole

În realitate, statul pierde sume uriaşe de bani din cauza neorganizării unei pieţe extrem de dinamice

Statul pierde, anual, sume uriaşe de bani din cauză că sectorul serviciilor în agricultură este subdezvoltat, fiind aproape inexistent în statisticile oficiale.

Serviciile agricole reprezintă în totalul producţiei de ramură agricolă doar 1%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Ponderea de 1%, constantă în ultimii zece ani în raportările oficiale - pe baza cărora se întemeiază unele politici agricole - pare să arate că în agricultura noastră activităţi de genul închirierii utilajelor agricole par să lipsească cu desăvârşire.

Acest lucru poate fi interpretat în două moduri: fie că avem agricultori care au toată logistica necesară pentru realizarea lucrărilor agricole, fie că avem un sector agricol arhaic, bazat preponderent pe producţie. În realitate, niciuna din cele două ipostaze nu exprimă cu fidelitate realitatea.

Bartere fără acte

Avem un sector al serviciilor foarte dinamic, care însă lipseşte din raportările oficiale din cauză că serviciile prestate sunt neînregistrate. Închiriatul de utilaje agricole între micii producători fără contract, plata acestor utilaje fără factură cu bani sau cu producţia agricolă obţinută sunt doar câteva dintre servicii des întâlnite pe câmpurile patriei.

O piaţă a serviciilor în adevăratul sens al cuvântului de pe urma cărora statul nu câştig nimic, din cauză că este neorganizată, jucătorii fiind persoane fizice, şi nu societăţi comerciale specializate.

Autorităţile: "Nu avem ce să facem"

Cu toate că problema serviciilor agricole lipseşte din dezbaterea publică, autorităţile o cunosc şi susţin că fără o mai bună organizare a sectorului, prin înfiinţarea de societăţi prestatoare de servicii, aceasta nu are cum să se rezolve .

"Nu avem ce să facem, până când nu vom avea persoane juridice în sector care să presteze aceste activităţi, evaziunea fiscală va fi în floare", ne-a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Ultimele statistici ale INS de specialitate, date publicităţii, sunt relevante: din totalul de 79.500 exploataţii agricole, doar 316 sunt unităţi cu personalitate juridică.

Cât pierde statul

Fermierii susţin că nimeni nu se încumetă să înfiinţeze societăţi prestatoare de servicii tocmai din cau-za că împrumutul de utilaje agricole între fermieri, fără acte, a devenit o practică uzuală, îndeosebi în rândul micilor producători, care nu au bani să-şi cumpere propriile utilaje. Din cauza preţurilor mari, care pot să ajungă de la zeci la chiar sute de mii de euro, proprietarii de utilaje preferă să închirieze inclusiv şi şoferi acestora.

"În condiţiile actuale, societăţile prestatoare de servicii practic nu ar avea piaţă în agricultura noastră", ne-a spus Nicoale Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. Nicolae Sitaru mai arată că statul pierde bani din cauza neorganizării acestui sector, în condiţiile în care "din cei 2.000 lei, la cât se ridică costul cu un hectar, 35% din sumă este cu serviciile".

Povara fiscală, principala problemă?

Fermierii mai susţin că preferă aceste "bartere" pe motiv că sunt des-curajaţi să-şi facă societăţi prestatoare de servicii şi din cauza fiscalităţi. "Fermierii preferă să dea tractorul împrumut sau la schimb pe o combină ori să plătească pentru utilajul împrumutat cu produsele agricole mobţinute decât să-şi facă firmă, să taie facturi, să plătească TVA de 25% şi impozit pe venit de 16%", spune Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei Agrostar.

Desigur, în aceste condiţii pare greu de crezut că, în viitorul apropiat, fără o politică a statului îndreptată asupra dezvoltării serviciilor agricole, lucrurile se vor schimba.

În fond, ce poate fi atât de rău când vrei să dai un tractor pentru un sac de grâu? Alţii ar fi dat un regat pentru un cal...

Structura producţiei ramurii agricole în 2009

60% sectorul producţiei vegetale

39% sectorul producţiei animale

41% sectorul serviciilor agricole

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In principiu, ca idee ,autorul are dreptate. Este o nisa de activitate economica. Dar dupa jaful privatizarilor frauduloase a le seraficului Adrian Nastase, iti pui intrebarea a doua: care tractoare dle? Dupa care urmeaza prima intrebare din titlu: Care stat dle? Evident,activitatea economica respectiva poate fi una benefica si pentru organizator si pentru beneficiarii ei. Putintica rabdare dle Deacu. Vor apare noutati tehnologice in domeniu si ideea prezentata de Dvs in articol va fi pusa in opera. Voi reveni asupra temei tratata in articol cand noutatile tehnologice vor apare. !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb