Sindicaliştii Hidroelectrica au suspendat protestul

Andrei Stan
Companii #Energie / 10 decembrie 2016

Sindicaliştii Hidroelectrica au suspendat protestul

Aceştia încep de luni discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Energiei

Actualizare 13:46

Sindicaliştii Hidroelectrica au suspendat protestul şi de luni vor începe discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Energiei pe marginea contractului colectiv de muncă, urmând ca, în funcţie de rezultatul negocierilor, să stabilească programul acţiunilor viitoare, potrivit unui comunicat de presă al Hidrosind.

Aseară, membrii sindicatului Hidrosind au rămas în hidrocentralele în care muncesc deoarece revendicările formulate în cadrul negocierii contractului colectiv de muncă nu le sunt luate în seamă. Salariaţii au hotărât să nu mai meargă acasă şi să rămână în principalele centrale ale Hidroelectrica începând cu schimbul 2 din seara de vineri, 9 decembrie.

Protestul nu afecteaza activitatea centralelor: angajaţii aflaţi în tură conform graficului aprobat îşi desfăşoara activitatea în instalaţii în mod normal, iar ceilalţi raman în hidrocentrale, fara a interveni in vreun fel in activitatea colegilor.

Comunicatul mai precizează: "După două ore de protest conform programului, în urma discuţiilor purtate cu oficiali din cadrul Ministerului Energiei, aceştia au realizat mult mai repede decât administratia Hidroelectrica SA cât de gravă este situaţia. În urma implicării Ministerului în medierea conflictului dintre sindicat şi conducerea dualistă a Hidroelectrica, în încercarea soluţionării acestuia, am hotărât să întrerupem protestul în această seară."

Sindicaliştii subliniază că actualul contract colectiv de muncă expiră la 31 decembrie 2016, mandatul Directoratului în 28 decembrie, mandatul Consiliului de Supraveghere în 24 decembrie, "prin urmare termenul limită pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit, de comun acord cu administraţia, pentru 23 decembrie, data până la care nu se întrevede o rezolvare a problemelor noastre".

"Deşi am început negocierile pe data de 15.11.2016, până joi am 'reuşit' să negociem mai puţin de 10 articole, toate fără implicaţii financiare. Toate solicitările noastre au rămas fără rezultat până în prezent, toate adresele trimise Consiliului de Supraveghere şi Directoratului au rămas fără răspuns. Când să mai protestăm, când vom avea un nou Consiliu de Supraveghere şi un nou Directorat, care-şi vor declina orice responsabilitate? Conducerea Hidroelectrica, acţionarii - Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea (principalul opozant la revendicările noastre, deşi este acţionarul minoritar), Guvernul actual şi cel viitor ar trebui să-şi pună întrebarea: în ianuarie, dacă nu va fi un nou Contract Colectiv de Munca la nivelul companiei care să satisfacă cerinţele noastre, ce se va întâmpla în sistemul energetic, dacă aceşti oameni, care acum stau în centrale, nu vor mai sta înauntru, ci afară? Cine va porni hidrogeneratoarele ? Cine la va supraveghea şi de unde ? Din Bv. Mihalache 15-17, din clădirea Premium Point de pe strada Buzeşti, din Splaiul Independenţei nr. 202 E sau cumva din Piaţa Victoriei!?", mai afirmă sindicaliştii.

(A.I.)

--------------

Membrii sindicatului Hidroelectrica - Hidrosind continuă protestele declanşate în urma impasului în care se află negocierile privind încheierea contractului colectiv de muncă pentru 2017 şi au anunţat că nu vor mai pleca acasă la încheierea programului de lucru, ci vor rămâne în centrale.

Preşedintele sindicatului, Nicolae Aurariu, a declarat pentru Agerpres: "Protestul continuă până când ne bagă cineva în seamă. Fiecare schimb care vine la muncă, rămâne în centrală, nu mai pleacă acasă. Îşi face treaba 12 ore sau opt ore, depinde cât durează programul normal la fiecare, se termină programul, vine cel care trebuie să îl schimbe, îi preia atribuţiile, iar celălalt rămâne în centrală, se duce în sala de instruire sau în vestiar şi stă cuminte. Nu are treabă cu instalaţiile. Începând din seara asta (vineri, n.r.). Cei care sunt în centrală acum, la ora ora 19:00 le vine schimbul. Cei care vin îşi preiau atribuţiile şi cei care termină programul se duc să se odihnească în vestiar".

Acesta a precizat, totodată, că programul de negocieri cu conducerea companiei Hidroelectrica va continua, însă, deocamdată, aceasta nu a avut nicio reacţie.

Aurariu a mai spus: "Programul de negocieri continuă normal. Ne vom întâlni săptămâna viitoare, marţi. Deocamdată n-am avut nicio reacţie oficială pe linie directă, adică să mă sune vreun director să mă întrebe ceva. Colegii mei care au rămas în Bucureşti azi (vineri, n.r) au discutat discuţii ca şi până acum, toată săptămâna, cu administraţia. În schimb, încep presiunile prin directorii din sucursale. Asta este, noi facem faţă".

El a subliniat că, deocamdată, actualul contract colectiv de muncă fiind valabil până la 31 decembrie 2016, nu se poate declanşa greva.

Nicolae Aurariu a precizat: "În momentul de faţă nu putem să mergem mai departe cu protestul. Poate mai ieşim în stradă săptămâna viitoare, după ce se liniştesc alegerile, ca să nu fie alte interpretări, însă nu putem merge la grevă acum. Contractul colectiv este valabil până la 31 decembrie. Pe durata de valabilitate a contractului nu se poate declanşa conflictul de muncă. Dacă până la 31 decembrie nu ne înţelegem, abia atunci, de la 1 ianuarie încolo putem declanşa conflictul colectiv. Apelăm la instituţiile specializate pentru mediere, adică la ITM, la Direcţia Muncii. Dacă nu reuşeşte nici medierea, abia atunci se poate declanşa greva. Respectăm legea".

Joi, peste 150 de sindicalişti membri ai Hidrosind au pichetat între orele 12:00-14:00, sediul Hidroelectrica, cerând negocierea contractului colectiv de muncă.

Protestarii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de conducerea Hidroelectrica, care nu "dă semne" că ar fi dispusă să încheie un contract colectiv de muncă pentru anul următor.

"Ne manifestăm nemulţumirea faţă de conducerea Hidroelectrica, conducerea duală, atât directorat cât şi Consiliul de supraveghere, care nu dă semne că ar dori cu adevărat să încheiem un contract colectiv pentru anul următor. Concret, contractul colectiv de muncă pe care îl avem în prezent expiră la 31 decembrie 2016. Conform legii, am început negocierile cu 45 de zile înainte. Dânşii au prezentat o propunere foarte simplă, de prelungire a actualului CCM, pe 12 luni, fără nicio mărire salarială", a declarat Aurariu.

Acesta a precizat că, în pofida faptului ca Hidroelectrica a înregistrat un profit record, de 1,5 miliarde de lei, nivelul de trai al angajaţilor este mai scăzut în 2016 faţă de 2012.

"Noi, după 3-4 ani de super profit înregistrat de Hidroelectrica, de achitare a datoriilor pe care le-am avut către diverşi creditori, de disponibilizări făcute (de la 5.200 de oameni, am ajuns la 3.300, adică aproape 40% din oameni au plecat), de tăieri de salarii şi de alte drepturi, care s-au operat în 2012, 2013, 2014 chiar, şi s-a mai pus ceva la loc în 2015-2016, dar nu am ajuns la nivelul de la care am plecat în 2012, deci pe scurt, nivelul salarial, venitul mediu al omului este mai mic în 2016 faţă de 2012, în condiţiile în care a plecat 40% din personal", a explicat Nicolae Aurariu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Tot nu am inteles un lucru: ce salarii sunt la Hidroelectrica? Tovarasul de la sindicat, la TV nu a spus ce salarii sunt in companie desi a fost intrebat de doua ori. Daca ar fi spus, cred ca reportarita i-ar fi spus "Hai nene pleaca dacilea. La asemenea salarii matale mai faci si greva?" Cand compania era pe pierdere ce salarii ati luat? Chiar nu credeati ca se mai intoarce roata?

    1. Tovarase Miu, la intrebarea dvs tendentioasa va raspund ca salariile sunt proportionale cu sarcinile de serviciu pe care salariatii Hidroelectrica le executa. Exploatarea si intretinerea echipamentelor de producere si distribuire a energiei electrice plus activitatea de paza a acestora. Nivelul de pregatire minima a muncitorilor este liceul de specialitate si scoala de maistri. Va asteptam sa va angajati la noi pentru ca salariatii Hidroelectrica pleaca pe capete. OARE DE CE?

    Hidroelectrica e cea care mai rămas din firmele profitabile de stat din Romania. Salariatii protesteaza pentru ca, la inceputul lui 2007 dupa alegeri, reprezentantii statului roman, o vor vinde si pe asta. Vezi declaratiile de intentie ale guvernului. Salariatii protesteaza pentru ca muncesc in conditii extreme( camp de radiatii electromagnetice de la generatorii puternici ai hidrocentralelor, conditii de izolare din creierii muntilor, centrale subterane, frig extrem, calduri extreme, noapte, zi, Pasti, Craciun, Anul Nou, program de lucru militarizat) . Daca nu ar fi ei, becul nu s-ar aprinde in casele noastre. Salariatii protesteaza pentru ca, salariile lor au ramas la nivelul anului 2005. Dezinformarea spune ca cei de la ,,Renel” au salarii mari, lucru neadevarat. Sefii iau salarii de mii de euro pe cand muncitorii calificati, lucreaza cate 200 si ceva de ore pe luna pentru 1500-2500 de lei. Pentru acesti bani muncitorii , prin incalcarea legii, sunt obligati sa faca si activitate de paza a hidrocentralelor si ale BARAJELOR (obiective strategice), in conditiile in care firmele de securitate au fost eliminate pentru ca HE sa faca profit istoric. Salariatii protesteaza pentru ca sefii Hidroelectrica incalca Legea securitatii nationale, barajele si hidrocentralele nu mai au paza militarizata asa cum este normal. Salariatii protesteaza pentru ca, se aduna sute de ore suplimentare lucrate, ore pe care nu le plateste nimeni. Salariatii protesteaza pentru ca, intr-un climat de permanenta teroare, fiecare din ei face munca a 3 oameni. Asta pentru ca alti 2 colegi au fost dati afara in perioada de insolventa. Salariatii protesteaza pentru ca, politicienii nostri sug in continuare de la HE iar pentru a realiza acest lucru mentin o conducere politica si-si impun oamenii lor in consiliile de administratie. Salariatii protesteaza pentru ca doresc sa atraga atentia tarii ca, odata cu vanzarea Hidroelectrica, preturile energiei vor exploda asa cum s-a intamplat si cu celelalte resurse vandute pe nimic la straini.Salariatii protesteaza pentru ca Remus Borza in complicitate cu actualele conduceri ai societatii au distrus societatea de servicii si reparatii, Hidroserv-ul! Salariații protestează pentru că profiturile uriașe făcute an de an de ei la Hidroelectrica se impart intre șmecheri. Țara nu beneficiază de nimic.

    ... este ca la HIDROELECTRICA trebuie facute de urgenta , CONCEDIERI MASIVE !!!!

    NU se mai poate ca pe spinarea poporului o clica de angajati ai unei firme de stat sa beneficieze de salarii URIASE !!!!

    SA SE FACA DE URGENTA CONCEDIERI MASIVE LA HIDROELECTRICA , ATENTIE , FARA NICIUN SALARIU COMPENSATORIU !!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb