Slovacia, memorandum cu România şi Bulgaria pentru un gazoduct spre Balcani

Valentin Busuioc
Companii #Energie / 29 ianuarie 2015

Transportatorul naţional de gaze din Slovacia, Eustream, estimează că, în următoarele două săptămâni, va încheia un memorandum de înţelegere cu companii similare din ţara noastră şi Bulgaria, pentru construirea unui gazoduct care să diminueze dependenţa regiunii balcanice de Rusia, scrie Reuters.

Astfel, Eustream a propus furnizarea de gaze din terminalele europene prin sistemul de conducte al Slovaciei, către Ucraina şi, de acolo, mai departe spre România şi Bulgaria.

Susţinătorii declară că proiectul va face ca Bulgaria şi Serbia să poată primi gaze chiar dacă Rusia întrerupe livrările către Ucraina.

Preşedintele Eustream, Tomas Marecek, a declarat, ieri, în Viena, la o conferinţă pe tema gazelor: "Anticipăm că vom semna un memorandum de înţelegere atât cu România, cât şi cu Bulgaria în decurs, să zicem, de două săptămâni.

Oficialul a menţionat că Eustream acţionează ca promotor principal al acestui proiect, dar discută şi cu multe alte părţi, care ar putea, teoretic, să se implice ca acţionari.

În ultimii zece ani, Rusia a întrerupt de trei ori furnizările de gaze în Ucraina, fapt ce a afectat în special zona balcanică, unde multe ţări depind aproape total de gazele ruseşti primite printr-o singură rută de tranzit.

Eustream analizează înfiinţarea unei companii mixte, alături de mai multe societăţi străine, pentru construcţia proiectului. Costul estimat al gazoductului este aproximat între 750 de milioane de euro şi 1,2 miliarde de euro, în funcţie de traseul final ce va fi stabilit, a mai arătat Marecek. Reprezentantul Eustream a adăugat: "Intenţionăm să discutăm cu nume germane mari. Sigur vom discuta cu OMV şi am făcut-o deja cu Gaz de France".

Conducta va avea o lungime de 570 de kilometri şi o capacitate de transport de până la 20 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Ea va putea să transporte gaze din Rusia şi Occident spre Balcani. Gazoductul ar conecta actulul sistem al Eustream (cu o capacitate de peste 80 miliarde mc) la conducta ucraineană Soyuz, folosită, în prezent, sub capacitatea maximă. Soyuz se întinde până la graniţa cu ţara noastră.

În afara gazelor ruseşti, noua conductă ar putea transporta astfel de resurse dintr-un terminal din Austria sau din surse alternative, precum Marea Caspică şi Mediterana, a mai afirmat Tomas Marecek, subliniind că acest gazoduct ar face ca Europa şi Balcanii să fie mai puţin dependente de Rusia, în privinţa rutelor şi a furnizorilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce gaze "intermediaza" Slovacia catre Ucraina ... si "apoi" catre Romania si Balcani? Suntem idioti oare? "În afara gazelor ruseşti, noua conductă ar putea transporta astfel de resurse dintr-un terminal din Austria (hub-ul OMV-Gazprom !) sau din surse alternative (care? Marea Nordului sau SUA, de fractura, lichefiate?), precum Marea Caspică (Azerbaijan? de acolo pleaca in Rusia demult !) şi Mediterana (de unde? gazele de intestin de la turisti ? sa fim seriosi)" asta-i praf in ochii umflati de plins si ciuda ai bulgarilor, sirbilor, ungurilor ca i-au ingenuncheat americanii . Acelasi gaz va fi dar mai scump pentru ca in loc sa vina prin contractare directa, pe teava dedicata, va veni pe ocolite, prin intermediari "baieti destepti" ! Pastram chemarea ... sa traiti bine! ... voi nu noi !

    1. Nu esti anonim, esti Vodcea Rusiei si mori de ciuda ca est-europenii vor sa se scuture de jugul rusesc nesimtit si jegos!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb