Departamentul pentru Energie a anunţat că aşteaptă scrisori de interes din partea investitorilor pentru privatizarea Complexului Energetic Hunedoara, care este cel mai ineficient producător de energie, cu multe obligaţii de plată, în ciuda faptului că statul i-a şters o parte importantă din datoriile istorice.
Surse apropiate situaţiei ne-au declarat că metoda de privatizare aleasă ar fi aport de capital social pentru o majorare, investitorul privat urmând să capete controlul a 51% din companie. "Toţi aceşti bani merg numai la investiţii. Statul nu încasează nimic, ci doreşte să salveze compania", mai susţin sursele noastre, care estimează la 300 milioane de euro necesarul investiţional pentru modernizarea centralelor şi a minelor.
"Acum se derulează o tatonare a pieţei şi se pare că sunt investitori interesaţi. Şansa Complexului Hunedoara este să fie finanţat de un fond de investiţii specializat în producţia de energie pe cărbune. Odată modernizat şi eficientizat, Complexul îşi va putea vinde energia pe piaţa liberă, la un preţ competitiv", ne-au declarat surse din companie.
În piaţă sunt şi voci care nu dau şanse statului să găsească investitori pe fondul scăderii masive a preţului electricităţii pe bursa noastră de energie, dar şi pe cele din regiune. Conform acestor opinii, ajutorul dat Complexului Hunedoara de către statul român, prin preluarea cu prioritate în sistemul naţional a unei părţi din energia produsă nu este suficient de atractiv pentru investitori.
Societatea Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţata în baza Hotărârii de Guvern nr.1023/2011 ca urmare a procedurii de fuziune prin contopire a Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroşeni şi Societatea Naţională a Huilei S.A.
Complexul asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a ţării noastre, având o putere instalată existentă de 1.225 MW şi fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării. Perimetre miniere exploatabile din cadrul Complexului sunt Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.
Compania are un capital social de 349,8 milioane lei.
Operaţiunea prin care Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va prelua datoria pe care Compania Naţională a Huilei (CNH) o are către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a fost avizată de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, la finele lunii octombrie.
Documentul prevede ca societatea Complexul Hunedoara să preia o datorie de 10,84 milioane de lei (2,5 milioane de euro) pe care CNH o are către ANAF, Complexul Energetic Hunedoara urmând astfel să devină noul debitor al acestor obligaţii fiscale, iar Compania Naţională a Huilei să fie liberată de plata obligaţiilor fiscale.
În schimb, Complexul Energetic Hunedoara nu va mai figura ca datornic către CNH cu suma de 10,84 milioane de lei.
Nota de fundamentare a ordonanţei precizează că între Complexul Hunedoara, în calitate de beneficiar, şi CNH, în calitate de furnizor, au existat relaţii comerciale de furnizare a materiei prime energetice, în urma cărora au rezultat debite restante către furnizor de peste 84 miliarde de lei vechi, din care circa 14 miliarde lei vechi sunt în litigiu.
CNH, aflată în lichidare, a cerut, anul trecut, insolvenţa Complexului Hunedoara, pentru o creanţă certă de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro).