Statul cere încă 500 milioane lei de la Romgaz

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 noiembrie 2018

Adrian Volintiru

Adrian Volintiru

Adrian Volintiru: "Am convocat acţionarii pentru aprobarea repartizării dividendului suplimentar"

Consiliul de Administraţie al Romgaz (SNG) a avizat, în şedinţa de ieri, solicitarea acţionarului majoritar Ministerul Energiei, privind distribuirea, în acest an, a unui dividend suplimentar de 500 de milioane de lei, respectiv 1,3 lei/acţiune, se arată într-un comunicat al producătorului de gaze naturale publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Adrian Volintiru, directorul general al companiei, ne-a declarat: "Nu este vorba despre un dividend anticipat ci despre bani ce provin din rezervele companiei. Pentru aprobare am convocat acţionarii în 30 de zile, cât este termenul legal".

Potrivit domnului Volintiru, deocamdată, cash-flow-ul operaţional asigură funcţionarea societăţii.

"În situaţia unei investiţii foarte mari în viitorul apropiat, ne vom orienta fie către o asociere, fie către un împrumut bancar, dar nu este cazul în acest moment", a precizat directorul Romgaz, care este şi membru executiv în Consiliul de Administraţie al companiei.

Astfel, din declaraţiile directorului general al emitentului, reiese că acţionarii Romgaz sunt convocaţi, la începutul lunii decembrie, pentru a vota distribuirea de dividende suplimentare.

În acest an, Romgaz a distribuit deja către acţionari sub formă de dividende suma de 1,923 miliarde de lei (sau 4,99 lei/titlu, 4,34 lei/unitate fiind aferente rezultatului anului 2017 şi 0,65 lei/acţiune celui reportat) ca urmare a memorandumului Guvernului privind dis­tribuirea a minimum 90% din rezultatul aferent anului trecut sub formă de dividend către companiile pe care Statul le are în portofoliu.

Pentru întregul an 2016, dividendele brute totale plătite de companie s-au ridicat la 1.472 milioane de lei (sau 3,82 lei/acţiune). În plus, în octombrie 2017 acţionarii au aprobat distribuirea de dividende speciale în sumă de 748 milioane de lei (1,94 de lei/acţiune).

În acest moment, cea mai importantă investiţie a companiei aflată în derulare este noua centrală electrică de la Iernut, ce are o capacitate de 430 de MW, proiect în valoare de aproape 269 milioane de euro, fără TVA, 75% din această sumă fiind alocată de Romgaz.

Planul de investiţii bugetat de companie pentru întregul an 2018 este de 1,6 miliarde de lei.

În primul semestru al acestui an, Romgaz a obţinut un profit net de 797,7 milioane de lei, cu 10,1% mai mic decât în cel din perioada similară a anului trecut, când a afişat un câştig de 887,5 milioane de lei.

Totodată, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 3%, la 2,474 miliarde de lei, de la 2,392 miliarde de lei.

Romgaz a realizat, în 2017, un profit net record de 1,87 miliarde lei, cu 82% mai mare faţă de anul anterior, pe fondul unei cifre de afaceri în valoare de 4,59 miliarde lei în 2017, comparativ cu 3,41 miliarde lei realizată în anul 2016.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din producătorul de gaze naturale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ... decat sa stea banii Romgaz prin conturile bancilor si sa se ingrashe bancile din ei , mai bine ca acest bani sa fie distrubuiti ! Toate firmele de stat ar trebui sa faca la fel !!!! Statul se imprumuta de la banci tocmai din proprii lui bani care zac in banci nedistribuiti !!!

    1. Ma asteptam sa dea dividende mai mari

    Ieri am vazut ca SNG a sarit frumos dar in nici o comunicare nu este clar care va fi ex-date-ul pentru aceste dividende suplimentare?

    Pe site-ul RomGaz nu exista decat comunicatul  

    foarte bine ,sa moara asa zisi economisti pardon pupincuristi cu epoleti si simbrie,slugi de doi bani

    Decapitalizarea ,aceasta galopanta, se va vedea cand aceste companii ,vor avea nevoie de bani pt ivestitii si vor ajunge sa umble pe la banci. Cititi va rog Benjamin Garham si o sa ajungeti singuri la anumite concluzii!Nuclearelectrica are nevoie pt reactorul 1 de 2 mld euro pt a fi pus pe picioare,Transgaz (trec in fiecare zi pe langa depozitul de conducte de la Caldararu-arges, pt BRUA)va umbla din usain usa pt a pune banii din patea lui la cei ai uniunii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb