Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai la 16,1% din totalul consumului (cu 1,1 puncte procentuale mai puţin faţă de martie 2018), însă procentul se află în continuare peste media comerţului ilegal din 2017, de 16%, potrivit studiului Novel Research, remis Redacţiei noastre.
Principalii producători de ţigarete din România cer o Strategie Naţională de Combatere a Comerţului Ilegal cu Ţigarete, care să implice toţi factorii de decizie relevanţi, inclusiv din industria tutunului.
"Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o pondere de 40,4%, chiar dacă a scăzut cu 2,8 p.p. (puncte procentuale, n.r.) în mai, comparativ cu martie. O pondere mare a comerţului ilegal cu ţigarete se înregistrează şi în vest (29,6%). Cea mai importantă creştere e în nord-vest, plus 2,9 p.p. până la 14,8%. Pe de altă parte, în regiunea sud-est se observă o scădere semnificativă, de 7,9 p.p., până la 8,6%. Din punct de vedere al provenienţei, cheap whites continuă să fie principala sursă, aflându-se din nou în creştere în mai, cu 8,5 p.p., până la 64,4%%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în uşoară scădere, cu 1,2 p.p., până la 20%. Ucraina, ca sursă de provenienţă, este de asemenea în scădere (cu 6,3 p.p., până la 9,4%%), iar Serbia este relativ constantă", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.
Producătorul British American Tobacco arată că în prima jumătate a lui 2018, reţelele de contrabandă cu ţigarete au reuşit să îşi crească vânzările faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa neagră din România crescând de la 15,5% la 16,3%.
"Deşi o diferenţă de nici un punct procentual poate părea nesemnificativă, ea înseamnă de fapt o pierdere cumulată, în cele şase luni, mai mare cu 16 milioane de euro la bugetul de stat. Tocmai de aceea sperăm ca Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să aibă susţinerea necesară implementării măsurilor pe care le-a anunţat, dintre care cea mai importantă este modernizarea, echiparea şi reabilitarea rapidă, până la finalul lui 2018, a punctelor vamale", a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud.
De asemenea, reprezentanţii producătorului de ţigarete JTI spun că dintre tendinţele înregistrate de Novel, cea mai îngrijorătoare este creşterea accelerată a "cheap-whites", care reprezintă 64,4% din totalul ţigaretelor ilegale, depăşind recordul din noiembrie 2017, de 63,8%.
"Aceasta mai ales în contextul implementării Regulamentului european referitor la sistemul de trasabilitate a ţigaretelor (Track & Trace) adoptat de Comisia Europeană, cu scopul declarat de a reduce contrabanda. Sistemul va monitoriza exclusiv produsele fabricate în UE, însă cele mai multe ţigarete de pe piaţa neagră provin din afara spaţiului comunitar. În cazul nostru, "cheap whites" sunt fabricate în China, Emirate, Macedonia etc., iar celelalte provin din Moldova, Ucraina, Serbia. În plus, şi în cazul Track & Trace, ca şi în cazul transpunerii Directivei tutunului, autorităţile întârzie. Regulamentul este obligatoriu pentru toate statele membre, nu trebuie transpus", precizează Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.
Ea subliniază că e nevoie de un act normativ local pentru punerea în aplicare a prevederii sale referitoare la numirea unui emiţător de coduri unice.
"În România, cea mai potrivită soluţie ar fi numirea, prin Hotărâre de Guvern sau Ordin de ministru, a Imprimeriei Naţionale, pentru că îndeplineşte condiţia independenţei şi deţine deja infrastructura şi experienţa tehnică necesare, fiind cea care produce timbrele fiscale şi elementele de securitate. Dat fiind timpul foarte scurt necesar implementării acestui sistem extrem de complex şi costisitor, care trebuie să fie funcţional în mai 2019, dacă România nu se grăbeşte cu nominalizarea emiţătorului autohton de coduri, producătorii locali de ţigarete vor fi obligaţi să lucreze cu alţi furnizori din spaţiul european", a adăugat Gilda Lazăr.