SUPLIMENT GOLF - PARTICIPANŢI LA FORUM România
A. A.
Ziarul BURSA #Companii #Supliment Golf / 8 martie 2011
România este aşteptată să revină pe creştere economică în acest an, după o scădere cu 1,3% în 2010. Deşi, la începutul crizei, autorităţile centrale nu păreau să realizeze efectele turbulenţelor internaţionale, au fost nevoite, în 2009, să apeleze la un acord cu instituţiile internaţionale, pentru a susţine deficitul bugetar.
Acordul de 20 miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială şi Comisia Europeană a fost acompaniat de măsuri drastice de austeritate, adoptate la jumătatea anului trecut. Taxa pe valoare adăugată a urcat de la 19 la 24%, iar salariile în sectorul public au fost tăiate cu 25%.
În consecinţă, inflaţia a urcat, în 2010, la 8%. Potrivit estimărilor FMI, creşterea economică, în acest an, va fi bazată pe exporturi şi industrie. Potrivit analiştilor, în acest moment, sunt imperios necesare ajustări în ceea ce priveşte evaziunea, sistemul de pensii, sectorul agricol, infrastructura şi capacitatea de administrare. Aceştia opinează că este nevoie de predictibilitate şi stabilitate care să încurajeze investiţiile străine de care ţara noastră este dependentă.
• Avantajele oferite de România pentru investitorii străini
Când iau în considerare ţara noastră ca posibilă locaţie pentru afacerile lor, investitorii străini cântăresc avantajele oferite de România. Acestea sunt prezentate de Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine după cum urmează:
• Piaţă şi localizare
- una dintre cele mai mari pieţe din Europa Centrală şi de Est
- poartă de acces către Uniunea Europeană
- locaţie atractivă: situată la inflexiunea dintre UE, Balcani şi ţările CIS, România este traversată de trei - coridoare paneuropene: coridorul IV, care leagă Europa de Est cu cea de Vest, coridorul IX, care leagă Europa de Nord cu cea de Sud şi coridorul VII - fluviul Dunărea, care facilitează transportul pe apă, legând în acelaşi timp portul Constanţa cu Nordul Europei, prin Rhin.
• Resurse
- forţă de muncă calificată la costuri competitive (cunoştinţe solide de limbi străine, tehnologie, IT, inginerie etc.)
- resurse naturale bogate, sol agricol fertil, petrol şi gaze naturale
- potenţial ridicat pentru turism.
• Politică
- membru UE
- factor de stabilitate în zonă - membru NATO
• Relaţii Internaţionale
- tratate şi înţelegeri bilaterale cu alte ţări asupra evitării dublei impuneri, respectiv pentru promovarea şi protejarea investiţiilor
- relaţii diplomatice bilaterale cu 177 din cei 191 membri ONU, plus Holy See, Ordinul Suveran Militar din Malta şi Autoritatea Naţională Palestiniană.
- membru ONU şi alte organizaţii internaţionale
- înţelegeri de liber schimb sub "EU Common Trade Policy")
- membru fondator WTO (Organizaţia Mondială a Comerţului).
• Legislaţie
- prevederi legislative conform UE
- politica fiscală reglementată prin Codul Fiscal.
• Alte avantaje
- reţele bine dezvoltate de telecomunicaţii în sisteme GSM
- infrastructură industrială bine dezvoltată, inclusiv în sectorul petrolier şi petrochimic
- prezenţa a numeroase bănci internaţionale
- facilităţi de transport fluvial şi maritim.
Capitala : Bucureşti
Moneda / Currency: Leu (RON)
Rata inflaţiei / Inflation rate: 2010 - 8%; 2009 - 4,7%