SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII Când se va face bine sistemul nostru sanitar?

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 30 octombrie 2020

Când se va face bine sistemul nostru sanitar?
Adelina Toader

Criza provocată la nivel mondial de SARS-Cov-2 a mutat atenţia întregii opinii publice pe sistemul de sănătate. Pandemia de coronavirus ne-a arătat cât de vulnerabili suntem atât ca indivizi, dar şi ca societate, în ciuda eforturilor guvernamentale de a diminua gradul de răspândire şi efectele pandemiei de coronavirus.

La noi, Covid-19 a lovit în plin un sistem medical cu multiple carenţe, cu deficienţe în ceea ce priveşte personalul medical şi infrastructura performantă, dar şi fără echipamentele sanitare şi medicamentele necesrae.

Noul virus a scos în faţă defectele şi a reliefat problemele din fiecare sector medical, ne-a făcut să grăbim pasul spre digitalizare, să fim mai responsabili şi mai precauţi. Sistemul sanitar din ţara noastră a fost puternic pus la încercare de pandemie şi continuă să se afle sub o imensă presiune, iar fiecare zi ce vine apasă, din păcate, tot mai tare pe întregul sector.

Autorităţile se confruntă cu o situaţie neprevăzută şi nemaiîntâlnită şi încearcă să găsească din mers soluţii punc­tuale la problemele care apar - locuri limitate la ATI, lipsa din piaţă a unor medicamente, personal medical insuficient, răs­pândirea agresivă a virusului, accesul pacienţilor cu alte afecţiuni decât Covid-19 la serviciile me­dicale etc.

Pacienţii sunt reticenţi să mai meargă la consultaţii de teama unei posibile infectări, astfel că fie amână tratamentele, fie apelează la sistemul privat de sănătate, care, aşa cum îl descriu cei din privat, a devenit colacul de salvare. În plus, reprezentanţi ai clinicilor private consideră că între sistemul medical privat şi cel public trebuie să existe cooperare şi un parteneriat, iar statul să apeleze la infrastructura din sistemul privat pentru decongestionare.

În ciuda rectificărilor bugetare, fondurile alocate sistemului medical nu sunt suficiente, astfel că autorităţile încearcă să atragă bani europeni pentru a face faţă provocărilor actuale.

Toţi actorii din sistemul medical, de la spitale publice, clinici private şi până la producătorii de medicamente şi retaileri, au fost nevoiţi să facă investiţii şi să se reorganizeze în primul rând pentru siguranţa şi protecţia în faţa virusului.

Autorităţile susţin că s-au mobilizat şi încearcă să fie transparente, comunicând în permanenţă situaţia cu care ne confruntăm. De asemenea, producătorii şi distribuitorii de medicamente au depus toate eforturile pentru ca lanţul de aprovizionare cu medicamente să nu fie întrerupt.

Totuşi, numărul în continuă creştere de infectări cu Covid-19 începe să creeze panică în rândul oamenilor, oboseală în rândul personalului medical şi imposibilitate pentru autorităţi.

Provocările sunt la tot pasul pentru întreaga societate care încearcă să se adapteze şi să nu renunţe în faţa virusului care s-a dovedit a fi atât de periculos.

Singura soluţie pare să fie găsirea unui tratament eficient sau un vaccin pentru care toate statele se luptă să-l găsească. Deşi se vorbeşte de preţuri, de cantităţi şi de primii care vor avea acces la acesta, niciun vaccin nu a încheiat încă etapele de testare, dar firmele producătoare anunţă cu încredere că cel târziu în luna de­cembrie acesta va fi gata de distribuit.

Chiar dacă vom reuşi să ieşim din această pandemie, sistemul nostru sanitar mai are multe lucruri de pus la punct şi de recuperat pentru a putea oferi pacienţilor serviciile necesare. Din păcate, nu se întrevăd soluţii uşoare şi pe termen scurt pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar şi se impune o strategie pe termen lung care să-l facă sustenabil.

În tot acest context, oamenii se întreabă când va reuşi statul să garanteze dreptul la sănătate şi să construiască un sistem sanitar care să răspundă nevoilor din seculul al 21-lea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. CÂND IMPLICAȚII VOR FI ,, TOBĂ " DE CARTE .....!!!!!!!!

    1. nu-i de ajuns ...mai trebe si niste principii solide si ceva morala, atat cat sa nu se mai fure organizat

    Numai un "Vlad Tepes "lipseste ca se faca ordine in tot sistemul de Sanatate corupt si anchilozat pana la 101%!!

    Mult succes guvernelor care se vor pune cu aceasta anchilozare generalizata!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb