Preţul ţigaretelor diferă foarte mult de la o ţară la alta, după cum arată studiile de specialitate.
De subliniat este diferenţa de preţ între produsele comercializate în ţara noastră şi cele din statele vecine care nu sunt membre ale Uniunii Europene (Ucraina, Belarus, Moldova). În Ucraina, din cauza devalorizării grivnei, un pachet de ţigarete premium costă 0,40 euro, de zece ori mai puţin decât în România.
Chiar dacă, la o primă vedere, în comparaţie cu ţări din vestul Europei, ca Franţa sau Marea Britanie, preţul unui pachet de ţigarete din România pare mic, de fapt, raportat la puterea de cumpărare, este cel mai mare din UE. Astfel, dacă luăm ca punct de reper pentru salariul mediu ultimele date Eurostat din 2013, un consumator din Marea Britanie poate cumpăra, din câştigul mediu lunar, circa 470 de pachete de ţigarete, unul din Franţa peste 550, iar unul din Luxemburg mai mult de 1.000. Spre comparaţie, un consumator din România poate cumpăra, din salariul mediu, aproximativ 190 de pachete de ţigarete, potrivit cercetărilor.
În România, consumatorul alocă, în medie, 23% din venitul său zilnic ca să cumpere ţigarete. La polul opus, în Austria şi Luxemburg, o persoană care fumează alocă, în acelaşi scop, 7% şi, respectiv, 5% din venit. În Polonia, accesibilitatea se situează la 16%, în Cehia - la 15%, iar în Bulgaria - la 19%.
În ceea ce priveşte ponderea accizei şi a taxelor totale în preţul mediu ponderat al unui pachet de ţigarete, ţara noastră se află în topul ţărilor UE, cu o proporţie de 78% a taxelor în preţul pachetului, depăşind state ca Italia, Belgia, Austria, Danemarca, Elveţia.