Ţigări de contrabandă în valoare de 1 milion de euro, confiscate de poliţiştii de frontieră

Andrei Stan
Anticorupţie #Contrabanda / 28 martie 2017

Ţigări de contrabandă în valoare de 1 milion de euro, confiscate de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării peste 414.000 pachete cu ţigări marca "Marble" provenite din contrabandă, în valoare de aproximativ un milion de euro, în urma a zeci de percheziţii desfăşurate la membrii unei grupări infracţionale care avea ramificaţii la nivel internaţional, informează un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.

Pentru anihilarea grupului infracţional, autorităţile române au colaborat cu Oficiul European de Lupta AntiFraudă (OLAF), Guardia Civil din Spania, Poliţia Naţională Bulgară, SELEC si agentiile britanice HMRC (Vama Britanica) şi NCA (UK National Crime Agency).

Poliţiştii precizează că astăzi sunt desfăşurate 38 percheziţii domiciliare în ţara naostră la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţelor Constanţa, Dolj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş şi Bucureşti.

Concomitent, autorităţile spaniole vor efectua 51 de percheziţii în Spania care vizează membri ai aceleiaşi grupări, cetăţeni români, bulgari şi spanioli, implicaţi în valorificarea ţigărilor în acel stat.

Urmare a activităţilor specifice de poliţie judiciară desfăşurate la nivelul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră si Gărzii de Coastă, în cooperare, pe anumite momente operative cu Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în perioada decembrie 2015-2017 s-a realizat documentarea activităţilor infracţionale desfăşurate de un grup infracţional ce acţiona pe raza judeţelor Constanţa, Dolj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş şi Bucureşti, cu ramificaţii la nivel internaţional, în sfera faptelor de contrabandă cu ţigări, precizează Poliţia de Frontieră.

Grupul infracţional era format din cetăţeni români, ajutaţi de cetăţeni bulgari şi de alţi cetăţeni români rezidenţi în Spania. Aceştia procurau ţigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de cetăţeni români ori străini şi le transportau pe teritoriul Spaniei, unde le depozitau şi le comercializau pe piaţa neagră, arată poliţiştii.

Pentru data de astăzi, au fost emise 38 de mandate de către un judecător de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Constanţa, în baza cărora se efectuează percheziţii domiciliare, efectuate împreună cu lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei în vederea descoperirii de ţigări provenite din contrabandă, documente de transport falsificate, sume de bani rezultate din valorificarea ţigărilor şi alte bunuri a căror deţinere este interzisă de lege.

În interesul anchetei sunt citate pentru audieri persoanele implicate în activitatea de contrabandă cu ţigări, atât la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cât şi la sediul Gărzii de Coastă.

Concomitent cu desfăşurarea activităţilor de urmărire penală de către poliţiştii români, autorităţile spaniole efectuează 51 de percheziţii pe teritoriul Spaniei, la persoane implicate în contrabanda cu ţigări, cetăţeni români bulgari şi spanioli.

Poliţia de Frontieră adaugă: "Totul a început în luna decembrie a anului 2015 când, în urma unor percheziţii efectuate la domiciliul cetăţeanului român Cosmin E., în vârstă de 37 ani, domiciliat pe raza judeţului Dolj, cunoscut ca fiind implicat în contrabanda cu ţigări, s-a constat că în curtea imobilului se afla parcat un ansamblu rutier (camion cu cisterne), înmatriculat în Bulgaria, modificat si adaptat transportului de ţigări de contrabanda, prin adăugarea unei platforme de beton în greutate de 14 tone, pe şasiul autocisternei, astfel încât încărcătura de produs lichid de pe documentele false de transport sa corespunda cu masa totala a autovehiculului, care avea confecţionate spatii de depozitare construite special pentru a ascunde mărfuri, altele decât lichide. În luna martie a anului 2016, in urma activităţilor specifice de supraveghere informativ-operativă, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi ai Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au urmărit şi identificat pe raza judeţului Dolj o alta autocisternă cu numere de R. Bulgaria, modificata prin adăugarea unei platforme de 24 de tone ciment pentru transportul ţigărilor de contrabanda. Din datele de ancheta a rezultat ca şoferul autocisternei acţiona pe ruta Bulgaria - Romania şi transporta ţigări de contrabandă pe raza judeţului Dolj. În urma controlului efectuat în autocisternă a fost identificată o uşă de acces spre un spaţiu special amenajat în care au fost descoperite aproximativ 160.000 pachete cu ţigări. Şoferul autocisternei a fost trimis în judecată şi condamnat definitiv pentru comiterea infracţiunii de contrabandă şi uz de fals".

Grupul a fost monitorizat, efectuându-se schimburi de informaţii cu autorităţile din Bulgaria şi Spania, ocazie cu care reprezentanţii celor două state au precizat că au identificat şi pe teritoriul lor astfel de moduri de operare pentru transportul ţigărilor de contrabandă.

Comunicatul precizează: "În luna iunie a anului 2016, poliţiştii de frontieră au identificat, la intrarea în ţară prin PTF Bechet, un autocamion cu numere de Republica Bulgaria, despre care deţineau informaţii că ar fi folosit pentru transportul unei importante cantităţi de ţigări de contrabandă ascunse in role de hârtie, cu destinaţia Slovacia. Continuând monitorizarea mijlocului de transport, s-a constatat ca acesta si-a schimbat direcţia de deplasare, până la domiciliul unui cetăţean român de pe raza judeţului Dolj. În baza mandatelor de percheziţie domiciliară, eliberate de judecătorul de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Judecătoriei Constanţa, au fost efectuate două percheziţii domiciliare, fiind identificat, ascuns într-o parcare, mijlocul de transport, abandonat de şoferul bulgar. În urma identificării acestuia, a fost formulată propunerea de arestare în lipsă, iar Judecătoria Constanţa a emis mandat de arestare şi mandat european de arestare pe numele acestuia".

Întreaga cantitate de ţigarete descoperită în ambele cazuri, 414.980 pachete marca "Marble" în valoare de aproximativ 4,15 milioane de lei, precum şi vehiculele au fost indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă.

În cauză, cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată cu ţigări, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin. 3 coroborat cu art. 274 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al României.

Activităţile de poliţie judiciară continuă pentru soluţionarea justă şi completă a cauzei, urmând a fi iniţiată şi derulată procedura de asistenţă judiciară internaţională, menţionează anchetatorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb