UN OFICIAL AL ALIANŢEI AVERTIZEAZĂ: "Rusia ar putea ataca un stat estic membru NATO"

Anton Iordan
Companii #Apărare / 22 februarie 2015

Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Rusia ar putea lansa un atac convenţional împotriva unui stat est-european membru al NATO, situaţie ce ar genera un conflict strategic, cu risc de confruntare nucleară, a avertizat ieri generalul britanic Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului forţelor Alianţei Nord-Atlantice din Europa, citat de Financial Times.

Oficialul a pledat pentru adaptarea NATO, ca să poată contracara tacticile militare "hibride" (convenţionale, de gherilă urbană şi cibernetice) folosite în prezent în estul Ucrainei, Totuşi, Bradshaw a avertizat şi asupra riscului unei invazii militare.

Generalul a declarat: "Rusia ar putea crede că amplele forţe convenţionale pe care a demonstrat că le poate desfăşura în scurt timp (aşa cum am observat în cazul anexării Crimeei) pot fi utilizate în viitor nu doar pentru intimidare şi presiuni, ci şi pentru ocuparea unor teritorii ale NATO. După o astfel de situaţie, riscul escaladării conflictului ar putea fi folosit pentru a fi împiedicată restabilirea integrităţii teritoriale. Această tehnică de amplificare a dominaţiei este una clasic sovietică".

La începutul anului 2013, Rusia a organizat exerciţiul militar Zapad (Vest), simulând mobilizarea rapidă a 25.000 de militari în Belarus şi în enclava Kaliningrad, în cazul unui conflict cu un stat NATO. Un exerciţiu similar a avut loc la finele aceluiaşi ani, cu 160.000 de militari ruşi. Cele două evenimente au demonstrat că armata rusă ar putea invada rapid regiunea estonă Narva (majoritar rusă), înainte ca NATO să aibă timp să riposteze, a opinat Bradshaw.

Ofiţerul a comentat: "O astfel de situaţie ar genera un conflict strategic. Oricât de improbabilă ni s-ar părea acum o astfel de ipoteză, vorbim despre o ameninţare existenţială evidentă la adresa NATO", sugerând că s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.

Luna trecută, Alianţa Nord-Atlantică a anunţat construirea a două cartiere generale regionale, în ţara noastră şi Polonia, precum şi înfiinţarea unor centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de reacţie rapidă a fost creată în contextul presupusei implicări a Rusiei în războiul din Ucraina şi va avea 5.000 de militari şi o capacitate de intervenţie în maximum 48 de ore.

Joi, ministrul Apărării din Marea Britanie, Michael Fallon, a atras atenţia că există riscul ca Rusia să încerce destabilizarea ţărilor baltice. Totodată, ministrul de Externe din Lituania, Linas Linkevicius, a avertizat că Rusia constituie o ameninţare pentru Republica Moldova şi pentru statele baltice.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nicio altă ţară nu trebuie să îşi facă iluzii că poate atinge un nivel de superioritate militară comparativ cu Rusia. Liderul de la Kremlin a ameninţat că Moscova va avea "reacţii adecvate" la orice presiuni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Alt general care gaya

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb