Actualizare 16:40 Traficul rutier şi feroviar a fost reluat; persoanele evacuate revin acasă
Acţiunea de eliberare controlată în atmosferă a gazului lichefiat din cisterna care avea scurgeri s-a încheiat, traficul rutier şi feroviar a fost reluat, iar cei aproximativ 500 de locuitori din satul gălăţean Traian evacuaţi preventiv se pot întoarce în siguranţă acasă, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă.
Potrivit acestuia, cei 500 de locuitori evacuaţi din Traian vor fi îndrumaţi către case de pompierii voluntari din comuna Braniştea.
Traficul rutier pe DN 25 Galaţi - Tecuci în zona localităţii Traian şi cel feroviar pe relaţia de cale ferată 704 Galaţi - Tecuci, la kilometrul 22, s-au reluat după restricţiile stabilite de la ora 11.00, când în zonă s-a oprit din trafic o cisternă GPL care avea scurgeri de gaze.
Ulterior, cisterna a fost scoasă de pe DN 25 şi dirijată pe o păşune, la o distanţă de circa un kilometru de şosea şi de zona locuită, accesul fiind restricţionat în zonă. Totodată, pentru siguranţa populaţiei, circa 500 de persoane din 200 de locuinţe din satul Traian au fost evacuate de autorităţile locale împreună cu jandarmii, fiind conduse la depărtare de păşunea unde se află cisterna.
La faţa locului au acţionat patru autospeciale ale ISU Galaţi, iar pompierii au creat perdele de apă în jurul cisternei, pentru limitarea deplasării norului de gaz eliberat în atmosferă. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Galaţi şi ai Prefecturii Galaţi.
Lângă cisterna GPL dezafectată au mai rămas, în supraveghere, o echipă cu o autospecială a ISU Galaţi şi o autospecială pentru accidente chimice, biologice, radiologice şi nucleare (CBRN), de la ISU Brăila, cu care se poate interveni pentru identificarea, delimitarea zonelor de teren contaminate chimic, biologic, radiologic, prelevarea de probe din sol, apă şi aer şi pentru decontaminarea personalului de intervenţie şi a celui afectat.
--------------
Actualizare 15:52 Operatorul cisternei, amendat cu 5.000 lei de ISU
Operatorul cisternei cu scurgeri de gaze care a pus în pericol siguranţa cetăţenilor din satul Traian, dar şi traficul rutier pe DN 25 Galaţi - Tecuci şi cel feroviar pe relaţia de cale ferată 704 Galaţi - Tecuci, la kilometrul 22, a fost amendat cu 5.000 lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă.
Potrivit acestuia, cisterna cu GPL aparţine operatorului "Flagas" SRL, cu sediul în Caracal, iar amenda a fost dată de inspectorii ISU pentru utilizarea acesteia cu defecţiuni la echipamentul tehnic, care a provocat scurgerea accidentală de substanţe periculoase, favorizând apariţia riscului de explozie.
-------------
Actualizare 13:23 Peste 500 de persoane, evacuate în urma scurgerilor de gaze de la cisterna cu GPL
Peste 500 de persoane din 200 de locuinţe din satul Traian au fost evacuate preventiv de autorităţile locale împreună cu jandarmii, fiind conduse mai departe de păşunea unde se află cisterna cu GPL care prezintă scurgeri de gaze, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă.
Potrivit acestuia, măsurile de siguranţă au fost luate deoarece s-a decis eliberarea controlată a gazelor din cisternă în atmosferă, condiţiile tehnice nepermiţând transvazarea combustibilului în alt recipient.
La faţa locului se află pompierii ISU Galaţi cu patru autospeciale. Pompierii au creat perdele de apă în jurul cisternei, pentru limitarea deplasării norului de gaz eliberat în atmosferă. Din estimările pompierilor, se pare că cisterna va fi golită total de gaze în maxim o oră.
Traficul rutier pe DN 25 Galaţi-Tecuci rămâne restricţionat în dreptul satului Traian, existând rută ocolitoare, pe DJ 251, între localităţile Traian şi Independenţa, iar traficul feroviar din zonă este în continuare oprit, din motive de siguranţă.
------------
Circulaţia pe DN 25 a fost închisă în zona satului Traian, judeţul Galaţi, după ce o cisternă plină cu GPL care prezenta scurgeri de gaze la o supapă a fost oprită şi dirijată spre o păşune din vecinătatea şoselei, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă, relatează Agerpres.
Potrivit sursei citate, circulaţia pe DN 25 se face pe o variantă ocolitoare la indicaţia poliţiştilor rutieri. Şi traficul feroviar în zonă a fost închis.
La faţa locului s-au deplasat două autospeciale pentru activarea unor măsuri preventive.
'Cisterna a fost scoasă de pe DN 25 şi dirijată pe o păşune, la o distanţă de un kilometru de şosea şi de zona locuită, accesul fiind restricţionat în zonă din motive de siguranţă", a declarat primarului comunei Braniştea, Marin Adamache.
Purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi a precizat că, potrivit procedurilor, în astfel de cazuri se instituie o zonă de siguranţă în jurul cisternei, după care se analizează posibilitatea de transvazare, adică trecerea combustibilului în altă cisternă, sau de purjare, eliberare controlată în atmosferă a gazelor, dacă nu se poate transvaza în condiţii de siguranţă.